Държавата дава заем от 140 млн. лева за БДЖ

Разрешеният от ЕК държавен заем е почти двойно по-голям
Обновена: 9 фев 2011 17:09 | 9 фев 2011 17:09,
7
Държавата дава заем от 140 млн. лева за БДЖ
С парите ще оздравяват БДЖ. Снимка: Булфото

Правителството одобри проект на Закон за предоставяне на помощ за оздравяване на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД. С него на дружеството чрез Българската банка за развитие (ББР) се осигурява заем от централния бюджет в размер до 140 млн. лв. Средствата са целеви и подлежат на възстановяване.

С цел осигуряване на държавното финансиране, чрез министъра на финансите е извършена нотификация на държавна помощ за оздравяване на „БДЖ” ЕАД. С решение от 15 декември 2010 г. Европейската комисия одобри предложената от българските власти държавна помощ за дружеството в размер до 248,6 млн. лв.

В решението се посочва, че мярката за държавно подпомагане може да приеме формата или на заем, предоставен от държавата, или на държавна гаранция по заем.

В решението също така се поставя изискването заемът да бъде със срок от шест месеца, считано от изплащането на първия транш, и с лихвен процент от 5,15%, изчислен въз основа на референтния лихвен процент на ЕК за България на 23 септември 2010 г. (4,15%) плюс 100 базисни пункта (съгласно съобщението на комисията за изменение на метода на установяване на референтни и сконтови лихвени проценти).

Условие за предоставяне на помощта за оздравяване е българските власти в срок от шест месеца от датата на разрешаване на помощта за оздравяване да изпратят всеобхватен план за преструктуриране, който да бъде официално нотифициран.Предвиденото в законопроекта увеличение на капитала на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД следва да се извърши след нотификацията до ЕК на плана за преструктурирането му и съответното му одобрение от нея. Планът за преструктуриране и финансово стабилизиране вече е представен пред ЕК и по него е образувано предварително разглеждане, започнало е и реалното му изпълнение.

Мерките са насочени към: оптимизиране на организационно управленската структура и процеси; преструктуриране на смесените дружества и поделения с дейност, различна от основната; повишаване на приходите на дружествата; подобряване на финансовото управление; подобряване на контрола върху приходите, върху процесите и разходите; оптимизиране на капиталовата структура, намаляване на задлъжнялостта и подобряване на ликвидността на „БДЖ” ЕАД.

В резултат на проведените преговори със Световната банка в края на 2010 г. беше подписан Меморандум за разбирателство във връзка със сътрудничеството по предлаганата Програма за реформа в железопътния сектор.

Oще Икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: БДЖзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e kak da se otkradnat kak,tozi zaem e za pogasqvane na po-star zaem,ot pusto v prazno se naliva!
4
0
 
0
 
! Отговори
rumplam преди 13 години
отпускат им заем за да има няколко месеца за заплати.Знаете ли ,че тия които работят в БДЖ от колко време не са получавали заплата.Как се живее така.
3
1
 
2
 
! Отговори
varna преди 13 години
vsi4ko 6te e na6 grab xora razberete go balgaria do koga 6te izdarji ne znam vse pove4e xora iskat da napuskat balgaria kakvo da pravqt tyk te umirat kato ostavat gladni vmesto da ima rabota to nqma kakvo da xovorim ne stane li prez taq godina da se postroqt zavodi i da imame ikonomika da potragne pak smqtai 4e balgaria 6te ostana edna malka 4ast samo ne kakto predi 7,5 miliona a sega moje bi 5,0 miliona i kato smqta6 4e polovinata xora sa pensioneri ili xora do 18-godi6na vazrast
2
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 13 години
Държавата излива във бездънна яма 140 млн. лева
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те 20 год. целенасочено разсипват БДЖ-то, сега заем им отпускат... Е как става така, че държавата отпуска заем на държавно предприятие...?!? А лихвата пак ли от нашите данъци ще се плаща??? WTF ?!?