Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%

Монтана и Бургас са с най-много незаконно действащи фирми
Обновена: 10 май 2011 16:11 | 10 май 2011 16:10,
74
Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сивата икономика в България през 2010 г. е била над 40%, като тенденциите са към нарастване на нейния дял. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване сред работодатели и служители, което обхваща 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години.

Изследването е проведено в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма, Европейския социален фонд и Република България. Данните бяха представени днес от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, съобщиха от бизнес организацията.

Делът на сивата икономика според бизнеса е 48,6%, докато населението посочва още по-висок дял – 58 на сто.

Основните проявления на тази икономика са заплащане на ръка, непълното внасяне  на данъци и осигуровки плюс нелоялната конкуренция, са посочили анкетираните. Според тях основните вреди, които изрядните работодатели понасят от сивия сектор, са по-ниската рентабилност, загубата на пазарни позиции и изтичане в чужбина на професионално обучен персонал.

В различни региони на страната процентът на незаконно работещите компании е различен. Монтана е с най-висок дял на сивата икономика – 62,5%, следва Бургас с 61,3%, Ямбол с 61,1%. В столицата този процент е 41,3%, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали – 34,2%.

Асоциацията на индустриалния капитал в България представи и Композитния индекс „Икономика” на светло”, който ще измерва изсветляването на икономиката. Индексът е сбор от статистически компонент (ДДС, пари в икономиката, заети лица, акцизи, външна търговия) и социологически компонент (търговски дружества и служители и работници).

За 2010 г. индексът „Икономика на светло” е 63,17%, като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а увеличението му – че тя се разраства.

Промените в индекса, както и резултати от проучвания и данни по проекта ”Ограничаване и превенция на неформалната икономика” ще могат да се проследяват в интернет портала на адрес www.ikonomikanasvetlo.bg.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
3
 
! Отговори
мистър 10% преди 13 години
а така, а сега какво правим с данъка 10% процента, въведен от гениалните мозъци на Станишев и партия? другарката комсомолска секретарка орешарска какво ще каже по въпроса?
70
7
 
0
 
! Отговори
ЛА АЛЛ преди 13 години
АМИ КАК НЯМА ДА СТИГНЕ 48%.ВСЕ ПАК НИ УПРАВЛЯВА МУТРА.НЯМА КАК ДА Е ИНАЧЕ.ЛОШОТО Е ЧЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА.ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ,ЗА ДА ВИ Е ХУБАВО.БОКО ПРЕЗИДЕНТ!
69
2
 
2
 
! Отговори
vaderooo преди 13 години
И ще продължава да се покачва. Колко хора ще предпочетат моралното осигуряване, вместо повече пари и ниско осигуряване?Докато голямата разлика в цените на стоки и услуги и минималната заплата е толкова голяма, сивата икономика ще расте!
68
3
 
5
 
! Отговори
NEMA TAKAVA DARZAVA преди 13 години
OBAZDAM SE NA INSPEKCIA PO TRUDA V PLEVEN I TE EDIN CHAS MI OBIASNIAVAT KAK NE MOGAT DA OTIDAT DETO IM KAZVAM I DA VZEMAT 100 000 LEVA NEMA TAKAVA DARZAVA
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във същото време "специалисти" от УАСГ поставят в 30 м2 стая 3 свободностоящи колони. Такъв "специалист" трябва веднага да му бъде отнета дипломата. Ето затова 80 000 младежи отиват да учат в чужбина. Защото тук ги учат на такива тъпотии.
66
2
 
10
 
! Отговори
Момчил преди 13 години
Разбира се, че ще е така. След като е създаден такъв ред, че един пирон не можеш да забиеш без да имаш 300 тапии и да платиш маса пари. Аз сега имам поръчка да построя малка дървена къща на един етаж на нивото на земята, но не мога защото, ако имам фирма ми казват, че нямам квалификация. Каква квалификация по дяволите за забия пирон или да завия винт. Днес в България Кольо Фичето би имал право само да мете строежа щото не е имал никаква диплома.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 64--------------------Я кажи колко заплата даваш на работниците.Ама честно!!!
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е много ясно, да не би да е новина. аз като собственик на фирма съм насила принуден да водя двойно счетоводство, иначе какво ? да оставя 60 човека без работа ли ? просто световния пример показва, че е ползотворно за бизнеса в държавата да има 10% сива икономика. Герб се опитаха на 100 % да я избелят, което е невъзможно още повече на фона на финансовата криза
63
3
 
2
 
! Отговори
ahi преди 13 години
всичко е частно и няма държава бе1кви данъци и какви 5 лева1нищо няма да получа и нищо няма да дам!частни интереси!
62
3
 
7
 
! Отговори
анести преди 13 години
имаме добри физкултурници-КОНСУЛТАНТИ , и ние ги разбираме консултацийките ,па макар и да не сме физкултурници нема да оставаме по-назад ,я .браво на сивата икономика не ни държи гладни
61
2
 
7
 
! Отговори
Бинбяна икономика преди 13 години
икономика на баба ми хвърчилото
60
5
 
5
 
! Отговори
питам пак ? преди 13 години
Червената икономика ,сива ли е ?
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и при БСП ,и при ГЕРБ сивата икономика е ОГРОМНА!защото фирмите са на политиците,на настоящи и бивши БКП членове!само лаят за финансова дисциплина и как имало криза а в същото време крадат и укриват всяка година стотици милиони,а телетата се храчат по форумите кой бил по-скапан предишните или сегашните!БСП-те от кумова срама наистина имаха различна подоходна политика НО МОЖЕШЕ МНОГО ПОВЕЧЕ,"надеждта Бойко"умря.Пак ще дойде БСП защото сегашните се изгавриха с доверието на хората.АБЕ ГНУС БЕ!!!!!
58
2
 
24
 
! Отговори
John преди 13 години
Като плащам здравни и социални като поп да не би в болнцата да не ме правят на ***? Или пък да са ми направили нещо безплатно? За какво ги плащаме? Над 100 лв. на месец ми удържат по 12 месеца колко става? За тези пари ще си осигуря здравно обслужване на ниво на частно? Защо ми ги взимат? Да лекуват *** ли?
57
2
 
18
 
! Отговори
SirT преди 13 години
Когато държавата изисква да се плащат данъци, трябва да осиги подходящи условия на бизнеса! Бизнес няма, фирмите фалират една по една. Ще останат само братските такива, дето крадат и със *** си! Дъжава в която пенсионера взима 200 лв. а парното му е 300, без да се замислят с какво да го плати не е държава. Държава в която има само налози и нищо насреща не става! И аз не плащам, докато не се види за какво плащаме!
56
3
 
7
 
! Отговори
Гено преди 13 години
Сивата икономика и контрабандата са големите постижения на премиера Боко.Те са достатъчно основание вместо да го изхвърлим от политиката да го изберем за президент.
55
2
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 13 години
За консултации се плаща, въпросчо.
54
2
 
3
 
! Отговори
Винетка Винеткова преди 13 години
Проекта Ограничаване и превенция на неформалната икономика.Имащите воля за реформи проектанти 2001.
53
5
 
1
 
! Отговори
само питам? преди 13 години
Червената икономика ,С/л/ИВА ли е ?
52
2
 
4
 
! Отговори
Белинчо преди 13 години
:-)))))))))))))))))Измерване на изсветляването на икономиката.Уаууу.