НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
11
 
25
 
! Отговори
Kiro преди 12 години
Този е финансисит колкото НДСВ са нацинално отговорна партия. Нали им бихме шута, какво да ги коментираме. Няма да възкръснат, това е по важното.Дано същото последва БСП и ДПС на следвашите избори.
130
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май не усещате че имаме някакъв добър кредитен рейтинг и винаги можем да получим кредити.Затова спокойно-няма да се удавим..поне засега.Странно и подозрително е защо един от"офицерите на потъващата подводница"ако мога да нарека тая гад така предпочита да внася паника сред хората вместо да бъде един остров на спокойствието и надеждата?Поведението му подхожда на страхлива кокошка вместо на стабилен държавник.Спокойно пичове,потъваме и потъваме,но все още корпусът е цял.Ще трябва да оживеем.Кураж!
129
10
 
9
 
! Отговори
По Зор преди 12 години
Кой ми с.а в гащите? Пост 137, ако се върмем малко назад във времето, ще прочетем,че Европа обяви Велчев за финансист номер 1, бившият ни президент Първанов за една от най-харизматичните личности,Желев за баща на прехода,покойният Николай Добрев, за достоен и родолюбив политик. Дойде време обаче мутра да е на върха и ласкателите реват Осанна.В същото време, хора умират от глад,а съдебната система, финансовото министерство и здравната каса си раздават бонуси.ГЕРБ дарява 1 млн. На чии гръб? Чии?
128
0
 
10
 
! Отговори
Перон преди 12 години
Така викаха и в Аржентина и продължават да викат, а между впрочем от 2-та по богатство страна през 40 и 50-те години с колосални златни и финансови резерви, се превърна в една посредствена икономика ;)
127
13
 
28
 
! Отговори
МРЪСЕН КОМУНИСТ преди 12 години
Гаден и подъл крадец ! "Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него." *** извъртяха голям номер. СКлючиха договори за милиарди левове и вместо да платят с парите, които имаха те не сториха това, а ги заделиха, уж като финансов излъшък.Бате Бойко плоти техните задължения с този уж финансов излъшък и сега дигат аларма до небето ....
126
16
 
13
 
! Отговори
gerb преди 12 години
SAMO gerb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 140чакайте си парите от фондовете,чакайте си.всеки който има вземане-даване с евро пари знае,че усвояваме толкова мизерно малък процент че почти не си заслужава въобще да се занимаваме с тези фондове
124
4
 
13
 
! Отговори
ха преди 12 години
Къде в Гърция средна заплата 600 евро ? Я не се излагайте . Заплатите им ги орязаха с по 15-20% , повишиха цените и вече няма да имат 14 заплата и това им е кризата . Да им имаме ние тяхната криза :D
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това,че истината е казана от някой който трябва да е в затвора не променя фактите за съжаление.важно е да се замислим какво ще стане когато всички парички депозирани в банките бъдат изядени.а това ще стане бързо и скоро.вари го,печи го когато простата математика говори дори простите герберчета мълчат.а тя показва,че те окрадоха резерва под формата на безмислени на този етап магистрали.в скоро време ще сме напомпани с дълг или инфлация,защото няма да има кой да дава и пак ще чупим парламента
122
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да не ми е симпатичен Велчев, трябва да призная, че е абсолютно прав в конкретния случай :)И въобще хубаво е мат'ряла да слуша и разсъждава върху изказванията на Велчев, Орешарски и Костов защото това са едни от най-добрите икономисти
121
8
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
до 140 - парите по фондовете може да ни ги възстановят, но може и да не ни ги. А и така или иначе за момента ги няма.Що се отнася до съребрения фонд, те нека го вкарат в бюджета, като комунистите през 50те г. и ще видиш какви пенсии ще взимат хората, които днес са на 30-40г.А за другите ***, които плюят Велчев - за ваше нещастие, той беше най-добрият финансов министър след '89та.Ако не беше той, днес щяхме да сме като Гърция.Сделката с дълга бе правилна, въпреки пропагандата от червеносин
120
4
 
7
 
! Отговори
до 134 преди 12 години
Вървим към фалит, но пък строим ли строим магистрали за турските тирове... --ДПС ще забрани на българите да се движим по магистралите ли?Това кой ти го каза?
119
8
 
6
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Велчев да ме извинява ама приказва абсолютните глупости. Първо, от резерва ако не се лъжа се плащат пари по част от еврофондовете докато ги преведат от европа, така че реално резерва е около 4.5-5млр. лева. Второ, относно сребърния фонд имайте предвид, че ако не се обърне в по-високодоходни активи до 2017 когато трябва да заработи инфлацията ще го е изяла. Както и да е, жалко е за Велчев да прави такива изказвания, да си гледа хотелчетата и да не дава много акъли.
118
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Избрахме ББ, защото ни обещаваше, че такива като Миленчо ще ги вкара в затвора.Да кажем, че Масларова и другите облажили се не може да ги пипне заради депутатския имунитет, но този защо не е поне разследван?
117
5
 
5
 
! Отговори
akud преди 12 години
to4no ti li ve ne6tastnik
116
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес се начетохме на "положителни" новини: безработицата нарастнала , корупцията също, наблягаме на хляба и боба,Фискалния резерв на косъм.Сега остава да прочетем, че и валутния борд е паднал, а след него и правителството на Геноцида.
115
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички ще го духаме, защото това е истината. Тази година плащанията по външния дълг са огромни, резерва е набутан, вече сме под границата. Вървим към фалит, но пък строим ли строим магистрали за турските тирове...
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако това е истина, тези от МВФ-то спят ли, що ли?
113
7
 
33
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Миленчо, я кажи колко хотела построи с врътката с външния ни дълг...после ако искаш кажи какво прави на една ятха с Доктора...а после си *** майката ,каквото и да кажеш си бита карта
112
18
 
11
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Не се радвайте за Гърция, България е по-зле--Сериозно? БВП на България се увеличава всяка година. На Гърция намалява всяка година.Доходите на българите се увеличават, на гърците намаляват.Гърция има дългове, които с новия дълг и лихвите стават някаква грандиозна сума - сигурно ще минат 500-600 милиарда евро. С дрисливата си икономика, която се свива всяка година, има да затягат коланите още 30 години.