НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Ето за такива като тебе се появявят старите крадци и плюят правителството! Защо плюят? Защото не могат да крадат! Ако са се закротили и нищо не казват значи, че се краде яко!
10
11
 
36
 
! Отговори
? - ! преди 12 години
Милене, направи ли си хотелчето край Обзор? А, добре. Отивай там, тогава, никой не те пита за нищо!
9
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам, но се надявам, че все някоя правосъдна институция ще алармира за чудовищните прегрешения на този "аламатор". ЕС иска правосъдие, ами раздайте го с този капацитет по "личните" финансови въпроси.
8
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И псетата знаят, че този злоупотреби с властта си и прецака цялата бедна държавица, а сега дава акъл как да се излезе от ситуацията! Нагъл овчеглав ***!
7
11
 
24
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
Милен Велчев къса *** с пръдня!
6
8
 
40
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Абе този червей може да е доста противен, но ако наистина е прав, че има 3.3млрд.? КАкво правим тогава? Ако наистина ги няма парите, то къде са? Някой лъже! Стандарта и покупателната способност падат постоянно, а парите да ги няма?! Ако този лъже, да бъде съден за клевета! Какво е положението!! Да се вадят данни и отчети, защото хората много се изнервят и ще стане сакатлък наркая, та ще се чудят всичките костюмирани *** от къде им е дошло!
5
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
точно пък този да говори за морал!
4
7
 
17
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Халал да му са тоя парите дето изучи това юпи.От дълг за 100лв да ги направиш 200 се иска бая акъл.Но при него и той липсва.
3
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти вземи се скрии бе продажник кажи бързо колко пари направихте с онзи плешо като заменихте Българския нац. дълг ,маймунчк такъв дано дойде и твоят ред да идеш и да си останеш в затвора
2
8
 
43
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 12 години
ГЛУПОСТИ ! Я ВИЖ КАКВИ БОНУСИ СИ РАЗДАВАТ!
1
15
 
31
 
! Отговори
абе преди 12 години
това петно още ли не е опрано ?????