НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
15
 
11
 
! Отговори
bg преди 12 години
до Милен Велчев ти недей се грижи за това а мисли за хотелчетата на обзор виж пак са останали под вода
150
12
 
34
 
! Отговори
Помним преди 12 години
Милен Велчев отдавна трябваше да лежи в затвора за сделката си по външния дълг със семейството на Симеон. Незабравими за съвременниците ще останат и изявите му по отвошение на бизнеса на брат му..... На едни е писано да ги съди другия съд, който не прощава и не забравя!
149
4
 
27
 
! Отговори
аз преди 12 години
Защо да ни се помага на нас ние само се крадем. Погледнете и новия закон узакони кражбите до 2002 год. Най после престъпната приватизация на Иван Костов се узакони.
148
4
 
35
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 171 - Докато сами не си помогнем, няма какво да чакаме ЕС да го прави! Не виждате ли, че за 2.5 години управляващите изхарчиха безотчетно милиарди левове, без грам работа, че и бонуси за награда за лапането си вземат милиони левове! Днес стана ясно, че за 10 дни са изхарчени 800 млн. от фискалния резерв, с пари от който са се плащали пенсии! Отворете си очите какво става в държавата - тя е неплатежоспособна!
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрахте ли ,че в ЕС има нащи и чужди. На гърците ще им помагат и техния премиер ще им се кара, защото са свои. А ние и бившите соц.страни сме пришълци и чужди. И така ще си остане.
146
0
 
23
 
! Отговори
222 преди 12 години
Я поплачете пак на Гръцката криза. На тях има кой да им помогне защото са си послали, на нас няма кой да ни помогне. Конграчулейшън. Като ни се предлагат такива и си ги избираме??? Конграчулейшън.
145
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безработицата расте, дълговете на държавата също. Хората мезеруват. Държавата не се е разплатила с бизнеса и той фалира. Само чиновниците си раздават бонуси и то от наще пари които плащаме като осигуровки. Това е ЦИНИЗЪМ
144
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как иначе щяха да си раздават бонуси за хиляди лева
143
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, Велчев, като дойде в БГ беше декларирал имотно състояние около 1 милион лева, като си тръгна имаше вече милиард- затваряй си устата, че си за затвора.
142
7
 
38
 
! Отговори
jeko преди 12 години
Тц тц тц... крадеца вика "дръжте крадеца !"
141
8
 
21
 
! Отговори
Valio преди 12 години
VELCHEV XAIDE NE SE PANI VIDIAXME VI I VAS KOLKO PARI STRYVATE MODERNITE YPITA NA CARIA.VIDIAXME KAK SAS TVOITA GIMNASTIKA NABYTA BG 1 MILIARD VIDIAXME KAK IZNIKNAXA KATO GABKI XOTELITE NA SLANCHEV BRIAG TVOITE NA BASHTA TI I NA BRAT TI.KATO NE MOJESH DA NAPRAVISH NESHTO DOBRO PONE SI NATISKAI PARCALKITE.SHTE SE PRASNA OT QD CHE AZ BIAX EDIN OT VASHITE PODRAJNICI DETO CHAKAXA CARIA MESIA,OKAZA SE CHE I VIE STE KATO CHERVENITE BOKLYCI KATO KOSTOVOTO KRADENE I KATO DALAVERATA DOGAN
140
5
 
17
 
! Отговори
Belchev преди 12 години
Velchev, ako ne beshe ti s tvoite finansovi gimnastiki, sega dalga ni shteshe da bade na polovina i obsluzvaneto mu niamashe da bade izobshto problem.Ne znaja zashto oshte ne si si platil za prostotiite koito napravi na nash grab. Ne vsichki sa zabravili batacite koito zabarka s tvoite transformacii na vanshnija ni dalg.Po-dobre e da si malchish i da se radvash na otkradnatoto dokato ne e doshal i tvoia red da si platish.Mnogo e kasa narodnata pamet ,no niakoi pomniat
139
24
 
30
 
! Отговори
SOS преди 12 години
БОЙКО МУТРАТА И ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ЗАТРИХА НАРОД И ДЪРЖАВА.ТОВА Е!!
138
9
 
23
 
! Отговори
do 155 преди 12 години
Колкото и да повтаряш една лъжа тя никога няма да стане истина :))) има справки и отчети, чети и тогава вярвай на г-н Падаря - топ пазач на правешкия селянин
137
8
 
8
 
! Отговори
за 157 преди 12 години
На феоди искат да ни разцепят ''братушките'' на север . На северния феод щели да турнат Гоце Шлема на властва, на южния Доги Хидрото.Раята щяла д аима право да прави демонстрации и да вика Да живей вожда, както едно време беше у нас пък и сега е у руссията
136
7
 
34
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО ВИЖ ГЪРЦИЯ!- СКОРО И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАМНЕ - Остави световната криза на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата- ХВАНИ ДЯНКОВ ЗА ВРАТА И ГО НАКАРАЙ, ДА ПЛАНИРА И СЪБЕРЕ НОРМАЛНИ ДАНЪЦИ, АМА, ДА ЗНАЕШ - САМО С МЕРАК (политическа воля) НЕ СТАВА, ТРЯБВА И АКЪЛВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ДАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ДАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските - Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СА ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМА ДА, НО ОТ АМЕРИКАНСКИ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ, КЪМ ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент Е ЛИЧЕН ДОХОД и е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%..., плюс всички видове осигуровки!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на всички видове осигуряване да се ПРЕМАХНЕ (ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...)ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над МРЗ, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ СИ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ, ЧЕ МАЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ!!!
135
2
 
13
 
! Отговори
По Зор преди 12 години
Виждам,че ви е добре. Мръдкайте тогава, наляво-надясно и естествено назад, където ви чака твърдата,надлъжно набраздена, крива и бодлива тиквена дръжка, защото куража ви да потеглите напред е НУЛА! Нула както всички, които благоговеете пред днешните съсипници на род и Родина! Халал да ви е! А, за минусите ли? Ей сега си го местя!
134
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да ми пишете минуси -отворете очи.ЕС е създаден за да обслужва интересите на няколко важни държави а другите да са им батерийки.Англия ,Франция по-малко и Германия.Англичаните надуха Ирландия франчулята се разбиват да хранят няколко милиона *** и араби дето след 20 години ще са повече от тях не че и германците са различни *** поне са по здрави икономически.След като си позатворихме АЕЦ е време да ни клатнат на вълна човешки права и ксенофобия с цел разцепването на България на "феоди".
133
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоз *** дрънка небивалици само. Резервът и при хамстера и при боку си е около 5 милиарда, които не вярва да провери на страницата на МФХамстера го докара до 8 понеже имаше неразплатени задължения за 2 милиард аи предизборно вдигна пенсиите с 700 000 милиона......
132
8
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Точно в момента не ми хвали сбирщината от ***,***,измамници,травестити,извратеняци и лицемерни мошенници наречени Европа.Някак си хич не са ми симпатични със непрекъснатото си лицемерие и прилагането на двойни и тройни стандарти за уж еднакви неща.Утре ще обявят и Хитлер за деец срещу расизма и ксенофобията само да имат някакъв келепир.Я виж Гърция и Ирландия типичен пример какво НЕ трябва да се прави.Продължават да им наливат безвъзвратно загубени пари докато други "по-здрави" умират