Тежката индустрия отчита „римейк“ на кризата от 2008 г.

Бизнесът иска отсрочка за високия акциз при природния газ за отопление
23 авг 2012 10:30, Миглена Иванова
12
Тежката индустрия отчита „римейк“ на кризата от 2008 г.
Константин Стаменов. Снимка: Личен архив

Предприятията от тежката индустрия усещат връщане на кризата от 2008 г., като прогнозите за тази година са за намаляване на производствените обеми с около 30-40 процента.

Това съобщи в интервю за Investor.bg председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

На този фон извънредното поскъпване на тока от първи юли тази година с 16% допълнително ще натовари бизнеса, затова от федерацията са предложили пакет от антикризисни мерки, които се обсъждат с министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сред основните искания към кабинета е вече въведените от първи юни тази година по-високи акцизи на природния газ за отопление и гориво да се намалят, като пълната ставка се приложи от първи януари 2014 г.

Мотивът е, че директивата на Европейския съюз (ЕС) за синхронизиране на данъчната политика в ЕС дава свобода на държавите членки да въведат пълния размер на тези акцизи от началото на 2014 г.,

Другите предложения на компаниите от тежката индустрия са свързани с намаляването на екологичните такси „зелена и кафява енергия“, които големите замърсители плащат върху цената на ползваната от тях енергия.

Подобни преференции се прилагат за компаниите в редица европейски държави, затова бизнесът очаква положителен отговор от българската администрация.

Миналата седмица федерацията е имала среща във финансовото министерство, като очакванията са след съответните разчети администрацията да реши дали при частично намаление на акцизите по-ниските приходи ще са поносими за бюджета за следващата година.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: индустрияцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква индустрия в България бе ? Индустрия имаше преди Иван Костов да разсипе България!! Сега имаме само големи супермаркети !!! Това е!!!
10
3
 
8
 
! Отговори
тежка индустрия преди 11 години
в България след "демократизацията" няма. Има само "леки" бизнес дами по магистралите и публичните домове. ТЕНКЮ ИВАН КОСТОВ!
9
0
 
14
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
кандидатката не е платила, отказала се е , както е написала. Много хора не плащат тези рушвети, нямат парите- затова и няма усвояемост на еврофиндовете, чиновниците гладни за рушвети, и така омагьосан кръг.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
валутата наевропейцитепоевтинява а товазначи че стокитекъм доларапоскъпват. Докога докога..Американскиятдолар ще определяцените на всичкистоки по борсите.Като петрола. Зърното. Всичко.Ха сега европейците и българите да изнасят евтино, нали според някои така се прави икономика чрез девалвация на валутата си.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6Taка сте се научили. Дай 2-3ма на службите, да видиш как ще се променят нещата. Мислиш че няма ли? Но докато всички си трайкат и си плащат, или по-лошо - бъркат в носа няма да има особен резултат от цялата работа!
6
0
 
22
 
! Отговори
От първо лице преди 11 години
Даваш едни пари и забравяш за проблемитеОпитах като бял човек да разбера мога ли да реализирам проект по мярка 311 от т.нар. Програма за развитие на селските райони и... тръгнах.Първо потърсих съдействие от експертите по програмата - глас в пустинята... Ако няма внесено искане и разрешено финансиране, консултации не се дават. Да съм се обърнела към консултанти.Оказа се, че такива консултанти - колкото щеш, и че в началото са Те: неизменната юридическа кантора, която ще регистрира на мое име фирма, след това ще я регистрира като "земеделски производител", ще ми осигури, забележете, история под формата на отчети за дейността на фирмата за предишни години. Като пролог на одисеята всичко това щяло да ми струва 4000 лева плюс 1000 лева за правно обслужване.След "старта" нещата вече ще станат по-лесни, тъй като има "ИЗРАБОТЕН МЕХАНИЗЪМ", по който ще ми бъде внесено искането за разглеждане на проекта във фонд "Земеделие"... естествено само срещу 10% от размера на интереса, плащано на етапи, за да не съм била натоварвана финансово.Чудесно! Плеснахме с ръце и се прегърнахме.И след прегръдката питам: А предварителните действия не мога ли да изготвя сама и да внеса сама искането?Неее, трябва всичко да мине по "правилния ред", защото рискувам проектът ми никога да не бъде допуснат до разглеждане.А кога ще разбера дали проектът ми е одобрен и как ще протече финансирането? Труден въпрос. Възможно е от фонда да върнат проекта, ако се окаже, че има разходи, които не се финансират от програмата, но пък "всичко може да се оправи, знаете как е в пазарната икономика", което в превод означава: даваш едни пари на едни хора и забравяш за проблемите.Добре де, какво се финансира тогава с тази програма? Ами. . . адвокатски хонорар, проектантски хонорар, информационно обслужване, софтуер и хардуер, СМР + надзор, реклама, съдържаща обозначението на проекта и... финансиращата програма.В миг прозрях, че моето скромно проектче за развитие на селски туризъм в китно кътче на страната - в полите на стария Балкан, ще си остане завинаги блян, защото аз не искам НА ТАЗИ ЦЕНА да ставам ортак с дявола. Разбрах и защо фондовете все още са "неусвоени". Ако някой ми каже, че все пак има усвояване, то то е за всичко останало, но не и за да се раздвижи животът в пустошта, наречена българско село.И се сетих за филма на Рангел Вълчанов "Закъде пътувате?".Разказ във форума на "Дневник" на читател с никнейм galla
5
2
 
7
 
! Отговори
ПРОСТИТУТКА-тутка преди 11 години
Дреме ми за индустрията нали направиха още 17км магистрала,аз там ще работя.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврофиндовоете не се усвояват, защото трябва да дадеш 10-20% на съответните хора по веригата , иначе няма шанс. Затова няма усвояемост тук. Отделно, че са назначени некадърници с връзки и затова няма капацитет. Картинката е просто трагична
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2В Германия хората плащат данъци. В Германия корпоративния данък е 50%... Германия отпуска заеми, не тегли заеми, А в сумалия да ти кажа ли как е? Сравнявате германците с българите, а в Германия ходил ли си, да видиш че няма боклуче по улиците? Из нашите улици разхождал ли си се?
2
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С ББ, Дянков и ГЕЙБ кризата никога не свършва. Германия наля милиарди евро за малкия и средния си бизнес и изплува от кризата. В България пари се наливат само на приятелите. Дори еврофондовете са под пълен блокаж за хора, които не са близки на ГЕЙ дружинката
1
3
 
29
 
! Отговори
Опулен преди 11 години
Ама ние сме имали предприятия, и тежка индустрия, брех.