Бизнесът занижава очакванията си за ръст в туризма

Последните прогнози са за не повече от 6% нарастване при заложени 8%
28 авг 2012 16:46,
28
Бизнесът занижава очакванията си за ръст в туризма
Снимка: БТА

Към края на лятото представители на туристическия бранш занижават очакванията си за ръста на приходите, представени от тях в началото на сезона. Прогнозите за увеличение от 8 процента вече са занижени до не повече от 6 на сто.

Това съобщи пред Investor.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Според него плановете за 8-процентов ръст са били реално пресметнати, но след атентата в Бургас и регистрирания отлив на израелски туристи браншът неизбежно е понесъл щети. „Въпреки че туризмът е един от най-критикуваните отрасли, и тази година той ще отбележи ръст“, заключи обаче експертът.

Помолен да даде личната си прогноза за предстоящия зимен сезон, Рагин обясни, че се очаква добър ски сезон, но изрази опасения за отлив на гръцки туристи заради задълбочаващата се криза в южната ни съседка.

Хотелиерската асоциация ще настоява държавата да предприеме мерки, които да компенсират евентуален отлив, каза председателят на асоциацията. Той обясни, че една от възможните мерки е въвеждането на 5 или 10-годишни визи за турци, руснаци, украинци и туристи от Беларус, за да се улеснят техните пътувания към България.

На въпрос за очакваното поскъпване на почивките през 2013 г. Рагин отговори, че ваканцията по Черноморието със сигурност ще поскъпне, като прогнозите са за ценово увеличение от 7-8 процента. Повишените разходи за издръжка на хотелите плюс поскъпването на храните са основните причини за очакваното увеличение на услугите.

От бранша заявиха, че заплатите в бранша остават замразени. По информация на асоциацията най-ниската заплата е между 400 и 500 лева, а за ръководните длъжности - между 1000 и 2000 лева. Възнагражденията ще се задържат на нивата от миналата година заради ниското търсене на услугите и по-голямото предлагане, отбеляза експертът.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
ей мишок, ходи да подпомагаш закъсалата гръцка икономика,може да погасяваш и някой кредит на гръцка банка с български лихви,ближи чуждите *** скапаняко,а на нас са ни достатъчни и руските туристи защото за разлика от "родните" оценят това което им се прадлага,а на всичкото отгоре са и в пъти в повече платежоспособни
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе все още ли има балъци да си бутат парите при българските измамници. За толкова години селяните още не се научиха да правят бизнес. Ей селяни бегайте да сеете и орете, че от туризъм гладни ще си останете.За какво качество да говорим като тя самата услуга липсва - нито хотелите им като хотели,персонал събран от кол и въже,качеството и количеството на храната не се коментира,защото това помия и то в детски порици и навсичко отгоре и ще те окрадат ако си оставиш нещо в стаята.Това е туризма в БГ
24
1
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
хаха, *** оптимисте, явно сме цъфнали и вързали според теб и кухата ти тиква. нещастен лъжец си ти! платен член на мгерп!
23
1
 
3
 
! Отговори
do 24 преди 11 години
хаха. почивката в Гърция мирише на лай*а. Гърците са отвратително негостоприемни! Има ред места, дори и в българия, където е по-добре отколкото в гърция! И не, за повечето от нас не означава това почивката, но ти явно се имаш за много повече ...
22
1
 
1
 
! Отговори
slu4aen преди 11 години
Az ne se biah pribiral v BG ot 5 godini no za po4ivkata mi na more izbrah "problemnata" Greece. Ami neznam za pove4eto ot vas kakvo zna4i poniatieto po4ivka sigurno napivane do kozirkata, muzika do zori i evtini prostitutki navred zashtoto na nasheto 4ernomorie mai samo tova ostana. V Greece prosto horata predlagat turisti4eska usluga v istinskia smisal na dumata.Koito pone edin put e otishal go e razbral. Istinska po4ivka na razumna cena, spokoistvie za vas i za decata vi !!!!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5-10 годишни визи за турци ? От какъв зор бе ? За руснаци и украинци може , но на *** никакви визи !
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво ми пука за мутренския туризъм да гинат мутренските хотели дреме ми на ***!!!
19
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
колко професионално "занижили" очакванията си...и затова да се карат на камиони *** от немай къде с визи за 5-10 години.... ХАХАХА привлечете НОРМАЛНИ хора с нещо ИНТЕРЕСНО, а не с евтина бира и спирт...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този "optimist" е от някоя проправителствена ПР агенция, на която ГЕРБ брои милиони, за да дават розови прогнози. Някакво добре платено ***.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой и какъв е този Георги Ламбуров, но явно е голям профан, който за пари пуска провокативни сигнали!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво увеличение говорят проправителствените ЕЛИТКИ ?Цяло лято по южното черноморие на фамилните хотелчета стояха надписите "СВОБОДНИ СТАИ"!Тези "фактори" явно си "пълнят гушите" от бетонните грамади на мутри, Велчевци и всякаква друга ***.
15
2
 
9
 
! Отговори
stizo преди 11 години
но най-големия проблем е, че балкантуриски кадри като Рагин и Донка Соколова, приемат всичко за море и планина и произтичащия масов туризъм. А ние имаме толкова много да покажем и спечелим от селски, екологичен и културен туризъм!
14
0
 
3
 
! Отговори
stizo преди 11 години
За съжаление последните 4-ри години има ръст на количеството приети туристи, но за съжаление ръстът на приходите е минимален. Ако дисконтираме този минимален ръст с инфлацията (която, за щастие, е ниска), излиза не по-вече от 1-2 процента на годишна база, което е смешно. По отношение на резервации за зимен сезон, мога да кажа, че миналата година сезона не беше силен, а за тази година, все още е много рано да се говори (и да говоря от опит). Но най-големия проблем е...
13
6
 
10
 
! Отговори
VARNA SMARDI преди 11 години
AZ SAM V VARNA NAI GNUSNIA GRAD V BALGARIA OTVRAT MARZELIVI HORA SMRADLIVA HRANA NIKOGA POVE4E NQMA DA DOIDA V TAQ PUMIA KALNA SE BOKLUCI VARNENSKI PUMQRI NA VSQKADE SMARDI NA PIKNQ NIKOGA NQMA DA DOIDA NA MORE POVE4E TUKA ZAKLEVAM SE SMARDI CELIA GRAD NA ZASTQLO KOFITE ZA *** NE SE ISHVARLQT ABE OTVRAT GOLQMA KAK MOJE TOVA DA E NAI DOBRIA GRAD ZA JIVEENE NIKOGA IMA MANIPULACIA NQKVA SOFIA FOREVERRRRRRRRRRRR VARNENSKI MIRIZLIVCI
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг за какъв бизнес говорите.Туризъм слаб 2Земеделие слаб 2Търговия среден 3Икономика слаб 2Износ слаб 2
11
14
 
2
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 7 - Не, просто имам познати, които се занимават с този бизнес ;) От тях дочух, че търсенето вече е започнало.
10
2
 
9
 
! Отговори
догодина преди 11 години
....сега пак помислете да дигнете цените за сезон 2013, щото толкова разбирате от туризъм, пък от икономика да не говорим
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 2това също е резултат от лош мениджмънт
8
3
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Какъв мениджмънт, не четеш ли в статията заплати на ръководните кадри 1000-2000 лв. :))) то в кризисна Гърция толкова взима камериерка
7
4
 
13
 
! Отговори
do 1 преди 11 години
Как разбра от кога са започнали резервациите ? Притежаваш верига хотели в Банско и на база на тях ? Съмнявам се, още един дето пише колкото да не хване паяжина.