Кипърският парламент каза "не" на данъка върху депозитите

Нито един депутат не го подкрепи
Обновена: 19 мар 2013 21:45 | 19 мар 2013 21:40, Веселина Йорданова
126
Кипърският парламент каза "не" на данъка върху депозитите
Снимка: Ройтерс

Парламентът на Кипър  отхвърли договорения с партньорите от еврозоната помощен пакет. 36 депутати в Народното събрание гласуваха против въвеждането на данък върху депозитите- условие за предоставяне на антикризисна програма от страна на Еврокомисията, а 19 се въздържаха, няма нито един глас "за", предадоха информационните агенции.

Членовете на партията на кипърския президент Никос Анастасиадис се въздържаха при гласуването на непопулярния спасителен план на ЕС. Частната телевизия Сигма съобщи преди това, че всички останали политически партии ще се въздържат да гласуват за плана, предизвикал масово недоволство в Кипър и негативни реакции от Русия.

Председателят на кипърския парламент призова депутатите да кажат "не на шантажа", предаде АФП.

"Отговорът може да бъде само не на шантажа", заяви Янакис Омиру от социалдемократическата партия ЕДЕК.

"Това решение не е нищо друго освен посегателство върху банковите средства", каза той по повод спасителния план, договорен в събота, който предвижда извънреден данък върху банковите депозити.

Преди това представители на консервативната партия призоваха за отлагане на гласуването за сряда, но не успяха да наложат това предложение. Редица депутати заявиха, че "е въпрос на чест да се каже Не". Пред парламента се бяха събрали стотици демонстранти, които скандираха, че "няма да станем роби в 21-и век".

В същото време кипърският финансов министър Михалис Сарис отрече появилите се днес информации, че е подал оставка, докато депутатите в страната обсъждат спорен данък върху банковите депозити, за да осигурят международен заем, съобщи Ройтерс.

Сарис, който е в Москва днес, заяви в текстово съобщение за Ройтерс, че "няма истина" в информациите за оставката му, които още повече опънаха нервите на членовете на парламента, които се готвят да отхвърлят плана.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Браво на Кипър ! Но те не са като нашите *** и дупедавци.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
такава мярка означава конфискация на парите на вложителите за да се раздадат на банкерите за да ги раздадат без обезпечение отново, като същевременно се унищожи имиджът на страната тотално! От това печелят само швейцарците, защото техните банки никога няма да се съгласят на такава мярка. Според мен би спечелил и руския народ, защото техните милиярдери ще се замислят дали е изгодно да се вадят парите в чужбина или да си ги инвестират в Русия че там поне няма как да им ги вземат...
85
1
 
5
 
! Отговори
анти кагот преди 11 години
Евала на депутатите! не може грабежът да е държавна политика! крадците в Брюксел да си обложат техните милиарди с такъв данък, а не да гледат в чуждата паница. Подобен данък унищожава банковата система на страната ЗАВИНАГИ! никой повече няма да вложи и едно евро там, няма да купи и една облигация, защото доверието се губи завинаги! такъв просташки популизъм трябва дори да не се коментира, а да се отхвърля веднага! Вярвам че и в БГ подобни глупости дори няма да се коментират от политиците!
84
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До EUSSR:ЗА ЖАЛОСТ, СТЕ АБСОЛЮТНО ПРАВИ. А СЪКРАЩЕНИЕТО EUSSR (Европейски съюз на съветските социалистически републики) Е КОЛКОТО ТЪЖНО ВЯРНО, ТОЛКОВА И ГЕНИАЛНО. МНОГО ИМА ОЩЕ ДА ПАТИМ. ОПАСЯВАМ СЕ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО НЕ МИНАВА В КИПЪР ЩЕ МИНЕ МНОГО ПО-ЛЕСНО В БЪЛГАРИЯ.
83
0
 
9
 
! Отговори
mushi преди 11 години
браво,значи мислйт за народа.само бг.депутати могат да приемат данаци върху лихвите по депозитии самите депозите.те гласуват не по съвест а както им нарейждат
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и гърците казваха - Не, но в краия на краищата започнаха да вращат - това , което са лапали досега. Няма начин да живееш само на заем- все някога трябва да се враща. Колкото по-късно , с толкова повече лишения и толкова по-тежко.
81
1
 
10
 
! Отговори
EUSSR преди 11 години
БРАВО на кипърските политици. Другарката Меркел е на светлинни години от нивото на госпожа Тачър. Така става когато за началници на ЕС са поставени комунистически възпитаници. ПУТИН - кадър на КГБ, Меркел - израснала и възпитана с идеологията на комунистическата младеж на Ерик Хоникер, Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев - поставили началото на кариерата си като лидери на ДКМС (Димитровския Комунистически Младежки Съюз). Бойко Борисов - до ден днешен член на БКП. Всички те са от една глутниц
80
0
 
2
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
101 би продал и майка си ... при възможност, според мен. Да си чувал за "НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ"??? Колкото до заема, сигурна съм, че ще си го осигурят, при по-нетравмиращи условия. Сега Русия и ЕС ще се бият кой да даде повече на по-добри условия.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ви моля не удостоявайте с внимание глупостите на 101, като му слагате минусчета.
78
0
 
8
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
Аз, със моят средностатичстически мозък, се чудя... как ЕС дръзна да предложи нещо толкова абсурдно??? Сами си СРИНАХА банковата система. Няма доверие вече от страна на вложителите, всички парички ще се пренасочат извън Еврозоната... това ще е резултатът. Колкото до заема на Кипър, днес ще разберем,че руснаците отново са си свършили работата добре.
77
0
 
6
 
! Отговори
weeda преди 11 години
заем след заем заем след заем сами играта си ше разкатаем!!!!дълг след дълг човека за човека зтана вълк!!!!! цивилизацията ни е в апогея но скоро ще е просто епопея!!!щото голям е змея а малка е добрата фея
76
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** кипърски комунисти, ще фалират държавата си от гордост. Може ли от от 36 човека да не се намери нито един мъж, които да се осмели да каже "ДА". Може ли? Добре че ни управляваше Бойко, иначе ако и нашите депутатите бяха смотани като кипъските, отдавна държавата ни да е фалирала.
75
1
 
28
 
! Отговори
Пешо депозита преди 11 години
Ашколсун на тези депутати! За жалост НИКОГА няма до доживеем нашите ДУПЕТАТИ да кажат по такъв начин на ЕС, не се бъркайте в нашите работи! Да се одупиш на Европата е начин на живот у нашите...За да се опълчиш обаче...трябва кураж и мисъл за народа, който те е избрал!
74
0
 
17
 
! Отговори
Е - Ник преди 11 години
Аз мисля, че пишещите тия редове ще доживеем разпадането на Европейския съюз. И не защото ние ще живеем дълго, а защото краят му е близо. Амин!!!
73
0
 
18
 
! Отговори
ЕС няма равноправие преди 11 години
В ЕС управляват Франция и Германия и диктуват на другите в интерес на собствените си монополи
72
3
 
27
 
! Отговори
НЕ НА ЕС = СИВ преди 11 години
ЕС е подобие на СИВ, но за България вместо напредък и прогрес както беше при социализма, ЕС донесе само разорение на местните производители и търговци и мижави помощи като за бездомни прошляци. Даже имат наглостта да заявяват, че н еискат бедните българи да им заемат работните места, след като са докарали цяла България до просешка тояга
71
0
 
5
 
! Отговори
Хи-хи преди 11 години
89-ти, "нация" в смисъла на думата, в Кипър няма. Може да сме кухи, но не сме слепи. Иначе и аз съм "за" решението на парламента. А теб съветвам да намалиш обидите - има и друг начин да си изкажеш мнението. Хубав ден!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах,парички,гръцки парички............!!
69
1
 
14
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
кой си ти, че ще говориш от името на Левски ?? хората по онова време по образовани ли са били ? нито Левски, нито Ботев е казал дори една дума против сънародниците си ти си жалък
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен целта е да се вземат доста пари от руснаците, които имат влогове в кипърски банки. ТЕ СА МНОГО! Сравнение - В БГ идват бедните руснаци. В Кипър богатите. Милиони. Всяка година. И хиляди руснаци правят влогове в Кипър. Затова Русия така остро реагира.И както и да го гледаш, такъв закон е ... странен.