Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

Все по-рядко хората дават всичко от себе си, обяснява експерт
3 авг 2013 20:48, Петя Славова
184
Обстановката на пазара на труда е силно усложнена
Павел Хаджиев. Снимка: Bulgaria On Air

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експерт по подбор на кадри Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.

Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
12
 
! Отговори
лол - мързел преди 10 години
и не мога да разбера какво ме плашат с тестове, тестовете са трудни до едно време, после става трудно да убедиш интервюиращия, че не си чел твърде много повече от него, защото у бг-то е пълно с комплексари. да точно така, комплексари. така че не знам кое е по-неудобното, когато интервюиращия те хване на тясно, че не знаеш или когато ти го хванеш на тясно че не знае. айде не ми се правете на експерти, ми имайте малко уважение към специалистите и тогава ще си говорим
128
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си намерят германци и холандци тогава да им работят с тези изисквания, условия на труд и "нереални финансови очаквания". Хиляда интервюта друг път, всичко е шуробаджанащина и мафия.
127
1
 
1
 
! Отговори
мързел град преди 10 години
а това е любимото ми детско филмче
126
1
 
7
 
! Отговори
мързел преди 10 години
давам всичко от себе си за IT сектора, най-вече своя мързел :D :D :D а най-обичам за това да ми плащат 1500. мерси
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До професор от БАНА какво ще кажете за така наречения бизнес?Замисляте ли се как се чувства един инженер,работейки за някакъв некадърник,но "избран"?!И то да беше само един ..... Защо Държавата не даде равен старт за хората,които искат да работят?Така нареченият бизнес в БГ е една сбирщина от некадърници,безотговорници и комплексари.Не е късно да се търси отговорност,само да има желание от уважаемите управляващи...Да се напрви РЕВИЗИЯ на ВСИЧКИ приватизационни договори - общински и държавни
124
5
 
9
 
! Отговори
Специалиста преди 10 години
Всеки учи за IT специалист. Нормално е след време да им падне заплащането, защото ще ги има много. Това е като строителството - жилища много а купувачи няма. От 1000 евро на квадрат сега са 600 евро.
123
8
 
10
 
! Отговори
професор от БАН преди 10 години
Драги сънародници, ако приемем, че в България живеят 7 000 000 души, от тях 1 600 000 са активно работещите които плащат данъци. Останалите 5 400 000 чакат пенсии, социални плащания, добавки и всякакви допълнителни социални помощи. Е кажете ми кой е длъжен да носи на гърба си по 3 души, които само реват и викат Държавата да дава. Да ама не , държавата са тези работещи хора, които са по улиците, а не тези пред НДК до пилоните. Да не говорим , че много пенсионери които трябва да вземат над тавана за пенсии не им се дава за да има за мързеливците, които цял живат не внесли и 1 лв в НОИ.
122
1
 
31
 
! Отговори
TS преди 10 години
Българинът все мрънкал, все мързелив бил, все с претенции, а в чужбина като отиде и някак си става друг - пълна противоположност. Що ли така?! Това експертче да каже нещо по този феномен.
121
0
 
22
 
! Отговори
Кондов преди 10 години
Заплатите стоят под минимума за оцеляване и да търсим мотивация е не само смешно, но и странно.Има и още нещо. В хубавите страни е ясно, че при старание и лоялност човек се издига в някаква фирмена йерархия. Това е естествена човешка потребност. В България тя е отнета. Можеш да правиш каквото искаш, но по-високо няма да стигнеш ако не си на някого човек. Те се опитват да изкарат, че българина е някакъв нов биологичен вид, който не подлежи на мотивация.
120
1
 
1
 
! Отговори
TS преди 10 години
До itИзлез малко от селото Бъгария и ще разбереш, че си написал пълни глупости за ИТ сектора, особено тази смешка за 6-те години.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние го лъжем че работим а той ни лъже че ни плаща ето това е истината останала от комунизма.Този въпрос не е едностранен затова трябва да се направи усилие и от двете страни .
118
0
 
16
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
126, Познавам поне 5 беработн и програмисти и 3 *** бивщи системни администратори само в града в който живея-търново, при това всичките са с над 10 години стаж по специалността- махат ги защото са с високи заплати, слагат пишлемета, който тръгват с брутна 800 лева ! Аз като пиша знам какво пиша! Това сахора със сертификати, с опит в чужбина и т.н. А специално при "програмистите" зависи в точно какво владееш, защото направления бол там и в момента никой не ти търси C++ писачи, а мобилни аматьори!
117
3
 
11
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Докато не започне да има интервюта как си държи мотика и загърлят картофи - нищо добро не ни чака и нас, и света.Аман от ***,пък били и IT специалисти.Никога няма да се оправим с тоя световен ред на заплащане, но той не е случаен
116
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИНЪТ Е СВИКНАЛ ДА НЕРАБОТИ .САМО МРЪНКА ЗА ПАРИ.ПЪРВО ТРЯБВА ДА СИ ЗАСЛУЖИШ ТОВА КОЕТО ИСКАШ И ПОСЛЕ ДА ГО ПОЛУЧИШ НАМА КАК ОЩЕ ПЪРВИЯТ ИЛИ ВТОРИЯТ МЕСЕЦ ДА ВЗЕМЕШ МНОГО ПАРИ.
115
2
 
9
 
! Отговори
www преди 10 години
Много едностранчив анализ е направил този "експерт", дори дразнещо едностранчив.Лично аз ще се опитам да му обясня с две-три думи неговата специалност, това, което той претендира че работи:- първо, в този тип бизнес има две страни - наемащ и нает;- второ, всичко зависи от пасването на двете страни и това е трудното.ППЗа да се реализира второто, трябва да имаме до известна степен и добри фирми за наемане на корпоративен персонал, а не само за държавни служби!Вие добре ли работите, Павка?
114
4
 
15
 
! Отговори
Евро Пси преди 10 години
Така е, като тарикатите станаха повече от добрите работници!
113
2
 
54
 
! Отговори
Иларион Спиртомиров преди 10 години
Ами как да му дадеш всичко от себе си когато ТОЙ мръсника иска да ти плаща възможно най-малко и да те изцеди да работиш възможно най много, как да му дадеш всичко от себе си когато ШЕФА ти дори не ти осигурява едно кафе през нощните смени, да не говорим за някаква закуска или даже работни дрехи. Как да му дадеш всичко от себе си когато те осигурява на абсолютния минимум и когато някой ден ако доживееш до пенсия ще бъдеш пак беден гладен и на улицата. остава и да си му благодарен че те ограбва.
112
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно за това е и борбата ,да няма такива "експерти" по подбор на кадри(и всичко друго,което се сетите),като Павел Хаджиев,които и за *** не стават,но благодарение на връзки и тем подобни,ще решават съдбата на честни,кадърни и почтени хора !
111
2
 
11
 
! Отговори
it преди 10 години
До graywatchПрограмист на 6 години е вече за пенсия.Амортизацията на мозъка е най-бърза и невъзстановима.Работодателите затова ги дават 2000-3000 лв. не за хубавите им учи.За бъдещите програмисти моля Ви учете и работете нещо друго лудниците и болниците са пълни вече.
110
1
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
До ЕлектроинженерЗа съжаление си абсолютно прав.Погледнете държавите ,който са добре няма и една с бивши комунисти/социалисти.Тази ретроградна партия и клонингите и ДПС,АТАКА,Герб и т.н. ще затрие народа и държавата ни.