Чакат ни по-високи сметки за ток през декември

ЧЕЗ ще следи да няма шокови фактури за януари като през 2012 г.
Обновена: 11 дек 2013 22:27 | 11 дек 2013 21:10, Екип на Bulgaria On Air
77
Чакат ни по-високи сметки за ток през декември
Димчо Станев. Снимка: Bulgaria On Air

Заради топлата есен и по-ниската цена на тока сметките в Западна България за октомври и първите 20 дни на ноември са с 15% по-ниски спрямо миналогодишните.

Значително набъбване на фактурите обаче ще има през декември, стана ясно от думите на Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България.

В ефира на Bulgaria On Air Станев уточни, че след миналогодишния бунт срещу високите сметки за ток електроразпределителните дружества ще следят стриктно за отчетните периоди около празниците.

"По този начин не би трябвало да се натрупват сметки за повече от 31 дни, съответно при еднакво потребление абонатите не би трябвало да получат шокови сметки за януари. Миналата година през декември отчетният период беше кратък, а след това януарските сметки обхващаха над 35-дневен период и заради това бяха драстично по-високи", обясни Станев.

По думите му добре е да се знае, че ЧЕЗ е само част от веригата и на групата се падат 9,28% от фактурираната сума, която плащат клиентите.

"Например, при сметка от 100 лева, за ЧЕЗ остават 9,28 лева, а останалата сума се изплаща обратно по веригата - производство и пренос, включително добавките за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство, невъзстановяемите разходи по дългосрочни договори, данъци“, поясни той.

Станев заяви, че разбира притесненията на хората относно формирането на крайната цена. ''Съдържанието на фактурата стриктно следва структурата на тарифите и цените, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с всяко ценово решение. По този начин се осигурява прозрачност във формирането на цената и яснота относно разпределението на разходите по веригата от производството през пренос, разпределение до снабдяване с електроенергия'', добави директорът" Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ. 

Той призова потребителите да бъдат по-внимателни в избора на електроуреди за отопление.

"Разумното потребление на електроенергия през зимния сезон не само ще доведе до понижение на сметките, но и ще позволи да бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата в резултат на нарасналата употреба на отоплителни електроуреди", обясни експертът.

От компанията припомнят още, че с цел подобряване на комуникацията с потребителите през март е създадена първата в страната институция Енергиен омбудсман. Той разглежда казуси на клиенти, останали недоволни от решенията, взети от някоя от компаниите на ЧЕЗ в България. През май бе учреден и нов консултативен орган – Потребителски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
5
 
! Отговори
komu-boklu преди 10 години
То нали така го направихте, шокови фактури, с подмолната дейност на бсп и дпс, народа естествено излезна, кому-боклу наляха симпатизантите си и агитките, да насочат малко гнева - който да повторя, беше предизвикан от изкуственото вдигане на тока с помоща на комунистите(майстори в подривната дейност)...... Гнус ме е от червената ***, гнус ме е от псевдопартиота Болния, който ходил до куба чак, да се учи как се премахва колониалната система(каква колония бе аланколу), гнус ме е и то Екзактния.
64
2
 
11
 
! Отговори
варнаморето преди 10 години
Само като чете човек повечето коментари и става ясно защо сме на тоя хал..защо простите ви селски тикви не се замислят къде са останалите 90 процента от сметката ви за ток, колко от депутатите и всички, които бяха на влас са на клона с ветро и соларните паркове и тн ?
63
3
 
9
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 10 години
Има внесено искане на 9 декември в ДКЕВР , МИЕТ , Парламента и ЕЕК за отнемане Лицензите на трите ЕРП заради неспазване на европейското и международно Право !
62
2
 
27
 
! Отговори
Кого лъжеш,бе? преди 10 години
Всяка година си "трупате" по една сметка за коледни и новогодишни бонуси! Ама свърши тая да ги събирате от хората, идете си ги приберете от ***, дето крадат и пак се опитвате да товарите коректните абонати. Лъжливи пед.ли!
61
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на потурчените другари от бсп..и това обещание си испълниха..ОСТАВКА. БЕ НЕГОДНИЦИ!
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** и 500 лв. за ток са му малко.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анон преди 10 години
Докато има такива като 69 ще има и такива като 65. А после сме били умен народ. Глупости...
58
0
 
0
 
! Отговори
men преди 10 години
кажи за пепетумобилето как да се свържем с теб и на какъв принцип работи за да не се окаже че си някой скрит айнщайн който си свети със свещи. ако си сериозен парите не са никакъв проблем.
57
2
 
25
 
! Отговори
Анон преди 10 години
"Ало, енергото ли е? .... Не- водоснабдяването..... И на вас да ви *** майката"....
56
1
 
0
 
! Отговори
Анон преди 10 години
Грешка - "до 69" да се чете "до 65"
55
0
 
5
 
! Отговори
Anon преди 10 години
До 69 - ама има ли хора дето още се връзват на тия неща? Как не те е срам...По темата- електрическото отопление е най- скъпото. Проблема е че много домакинства нямат алтернатива.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам безплатно ( само срещу цената на превоза) на инструкция за направа на почти на перпетум мобиле (30 год срок на действие) на "турбина за 7 КВ за домашно ползване.Изклщювате се от енергото завинаги.Цената е около 750 лева. Ако искате пишете тук.
53
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно, че сметките за ток били по-ниски.. Като започнаха да засичат на 20 дена, не на 40 като миналата година.. И народа си мисли, че плаща по-малко, гррр... А това, което се случи Януари си беше чиста постановка!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А стига бе и монархиати. Голям смях! Сега ако изкочи и някой бранник ще се искефя много..
51
7
 
26
 
! Отговори
UK преди 10 години
Това са част от спешните мерки на планът ОРЕШАРСКИ !!! Не измря ли тоя електорат на тия ***, ША ВИ *** МАЙКАТА НЕКАДЪРНА
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако догнат и ракията ,ще стане война!
49
1
 
11
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
Udariha pak bylgarina v ahilesovata mu peta. Smetkite za tok :)
48
0
 
9
 
! Отговори
boza преди 10 години
Kak beshe ?! Edin ot principite na demokraciata --- Svobodni ste , napulno ste svobodni , da pravite vsichko i da govorite vsichko samo tova koeto Vi pozvolim . Ta taka --- smetkite za toka bili prozrachni , napravo na balami ni pravite .
47
1
 
14
 
! Отговори
boza преди 10 години
Plastash ako imash pari , kato njamash ot kude da gi vzemesh ne plastash --- togava idvat policia i sudija izpulnitel i ti vzemat kolata , doma , televizora , peralnjata , a tebe te prastat na toplo za njakolko godini za neplateni smetki i danuci .Mezhduvremeno zhena ti se razvezhda s teb i ti lepvat oste njakolko godini che ne mozhesh da plastash izdruzhka , abe napravo super zhivot ( mezhduvremeno taka zhivejat okolo 2-3 miliona Bulgari ).
46
4
 
9
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
До бай тошоNapulno sam suglasen s tebe!!!!!!!!! Nali loshi bqha komunistite i Bai Tosho beshe *** i krqkahte predi 25 godini SDS, Vremeto e nashe i ala bala za 20lv e na vi sq VREMETO E VASHE I SMETKITE SUSHTO SA VASHI :)