Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни

Предложенията са от фирмата, която изготви стария вариант на емблемата
Обновена: 29 яну 2014 18:12 | 29 яну 2014 18:10,
58
Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни
Снимка: МИЕ

Министерството на икономиката ще трябва да избере между 10 предложени нови лога на туристическия ни продукт, с които страната ни да започне да се рекламира като атрактивна туристическа дестинация. Новите предложения за лого отново са изготвени от рекламната агенция "Пъблисис" (Publicis Mark), част от консорциума, който спечели обществената поръчка за изготвянето на стратегия за реклама на туризма ни в началото на 2012 година.

Старият графичен символ, който трябваше да служи за лице на туристическия ни продукт, окончателно няма да влезе в употреба. Самият той стана обект на публично обсъждане, защото приличаше досущ на логото на Киргизстан. А дори бившият министър на културата Вежди Рашидов го оприличи на омлет и бонбон от панаир.

За разработване на национален бранд на туризма ни, част от който е и широко обсъжданото лого, бяха платени 1,6 млн. лв. по проект, финансиран с европейски средства. Заради проблемите с логото и заради открити нарушения в процедурата миналата година ресорното министерство спря стратегията и нейното въвеждане. Още тогава бившият икономически министър Делян Добрев заяви, че ще иска логото да бъде преправено. След като ГЕРБ подаде оставка, бе назначен служебен кабинет, а няколко месеца по-късно вече имаше ново правителство и въпросът остана встрани.

Ралица Жикова, ПР мениджър в "Пъблисис" и един от ръководителите на проекта, коментира пред Investor.bg, че фирмата няма да получи допълнителни средства за доразработването на новите предложения за лога.

„Не сме уговаряли допълнително заплащане с Министерството на икономиката и енергетиката. На съвместните ни срещи се бяхме фокусирали главно върху преработката на логото и не сме обсъждали да работим по останалите елементи от стратегията за бранд „България“, обясни тя.

Стана ясно, че за изготвянето на 10-те предложения са участвали дизайнери, но Жикова не уточни, дали е имало представители на Съюза на българските художници (СБХ), който миналата година изрази сериозни критики по отношение на графичното и стилистичното оформление на емблемата.

Жикова няма информация кога най-рано обществеността ще може да види новите предложения за лого. „Избирането и представянето на новото лого са изцяло в ръцете на министерството, затова и не може да се каже кога най-рано ще заработи стратегията. Оставили сме на министерството да прецени и да реши“, допълни тя.

Вчера зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев коментира, че вероятно изработените нови лога ще бъдат представени за обществено обсъждане скоро.

Откакто зае поста заместник-министърът многократно бе разпитван по темата, докато накрая сподели, че ситуацията около логото е "като в омагьосан кръг", защото министерството не може да си иска обратно парите за изготвянето му.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предлагам за лого - мадарския конник плюс две рози на кръст върху него. в далечината - перперикон от еднаат страна и баба вида от другата. Ето ви лого.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след като са се провалили - да направят новот безплатно
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те защо въобще участавт след като веднъж са се оцапали?
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избирането и представянето на новото лого са изцяло в ръцете на министерството, затова и не може да се каже кога най-рано ще заработи стратегията. Оставили сме на министерството да прецени и да реши Е нали вече са куснали паричките,представиха откраднатото лого сега к'во им пука какво ще стане и кога!
45
2
 
6
 
! Отговори
Местан от Мастанли преди 10 години
Туризъм няма те лого правят... там едни пари трябва да се преееее --- местяяяяяяят
44
1
 
15
 
! Отговори
кражба на милиони!!! преди 10 години
Ако бяха обявили открит конкурс с награда 10 000 лв, щяха да получат поне 100 по-добри варианта.Но целта не им е била това. Целта са били онези 1,6 милиона лева!В България има толкова талантливи творци, които за 10 000 ще сътворят шедьоври. А тези за милион и половина са направили ордьовър.
43
1
 
34
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
За 2 милиона и мандарини ще поникнат.Тея са за Гулаг ,а които им е дал пари за това нещо е за гребец на султанската галера !Не няма да се оправим ,ако гледаме как за една картинка изтичат парите за една детска градина.После защо бягали младите.
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези трябваше да са върнали парите, а не сега да дрънкат глупости. Каква е тази измислена държава, не знам.
41
4
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Предлагам за лого:"България"(+знамето)
40
1
 
22
 
! Отговори
Гавра преди 10 години
Не знаех, че в България разстат портокали. Но определено си го заслужаваме това недоразумение. Ако бяхме нормална държава, щяхме да разнищиме публично крадците на милиончето.
39
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Защо скачахте по площадите с ръцете с двата пръста?!До там стигнахме - да тровим със заразена храна летуващите(деца и възрастни)!
38
1
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
Яйце на очи...със салатка!
37
1
 
20
 
! Отговори
ани преди 10 години
Толкова ли няма какво да покажем от нашата красива страна , че трябва да се ИЗМИСЛИ лого.Е*АТИ помиярската работа.
36
1
 
20
 
! Отговори
Graphic преди 10 години
Това е типичен случай на шуробаджанащина! Дизайнера е Гавански, един самовлюбен тарикат, който има сайт-форум с името Graphilla. Н езная кой му е внушил че е един от най можещите дизайнери в България, но определено ако влезете там в техния форум и прочетете писанията им е останете като втрещени.... то бива безочие,самовлюбеност ама като тяхното никъде няма.
35
3
 
4
 
! Отговори
Ами не става! преди 10 години
Вие в прованса на запад ,дето го мислите ,че е столица ,ги нямате тея лични контакти с изметта на Европа,само като слушам с какво страхопочетание говорите за чужденците като за юберменши и ми става ясно колко са ви контактите и какви.
34
2
 
5
 
! Отговори
до анти от 34 преди 10 години
Тея дето идват са на такова социално ниво ,че и естетиката им е на нивото им.Виакш чужденците ,че френския или британския фермер не е по-културен от шопския да речем.Виждал ли си шушляците -пенсионери?
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайки това "невероятно лого" не мога да не си помисля "ей българска работа"... Омлет с декоративна гарнитура ли е това? Или нещо, през което е минал валяк?
32
11
 
1
 
! Отговори
до Анти преди 10 години
И какво значение има чужденците какво мнение си изграждат?Ще им промени нагласата да не ни харесват или ще ахнат и ще кажат ,че сме повече или по-малко хора.Туризма си ни е адекватен на целия ни имидж на държавата ,ширпотребен си е ,но няма как другото става с реклама ,а тя е с много пари.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутроморие - това е!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Логото трябва да бъде молещ се банкянски БУДА !

Спонсорирани публикации