Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Причината е нестабилната политическа обстановка
Обновена: 13 юни 2014 20:58 | 13 юни 2014 20:52,
86
Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка
Снимка, архив Булфото

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията, публикувано от Министерството на финансите.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Още по темата
Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

„Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Възстановяването на икономиката е бавно – в периода 2010 – 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

Ликвидността на банковия сектор е висока, подкрепяна от депозитите на населението. Банките намаляват своите дългови позиции с 4,8 млрд. долара в периода между 2008 – 2013 година.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка”, коментира новината финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.

„Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 година, дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година”, допълни още той.

Чобанов посочи още, че от началото на годината пазарът на труда се подобрява и заетите се увеличават с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 година, което се случва за първи път от 2009 година насам.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
ии преди 9 години
3 милиарда евро са си 3 миларда евро.За да ги избием борча които изтеглихме тази година ще ни трябват от 5 до 10 години.
48
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Само "Газпром "си ни дере яко и с лихви и с цена,за тях няма значение какъв ни е рейтинга,здраво рязане ,естествено с любезното съдейсвие на българските политици.
47
1
 
0
 
! Отговори
ха сега преди 9 години
А сега мамата си..........Нещата са ясни. Орешарски ако остане на власт ще влезе в историята като втория Жан Виденов.Трябва да си много талантлив за да успяваш в момент в който световните икономики растат да претакаш своята. Е доларите в марки сменям аз. .................
46
2
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Комунистите дойдоха на власт и кредитният рейтинг отново свален. За по-простите ми комунистически другари да обясня какво значи това. Държавата взима заеми и плаща лихви по тях. С по-нисък рейтинг държавата ще плаща по-големи лихви, т.е. повече пари от вашия джоб, от вашите заплати. Освен това с този нисък рейтинг ще обезценят ценни книжа, а лихвите по кредитите на българите ще скочат. Честито! Да живеят комунистите и напред към финансовия фалит и гладната мизерия! Честито, червени другари!
45
0
 
6
 
! Отговори
az преди 9 години
Katastrofata Predstoi
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
57, грабят ни бойковци, моники, станишевци, божковци и кой ли не...Отворете си очите, това са хората, които ни скубят най-много.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е.. ни майката американците не стига че сме толкова зле ами и кредитния рейтинг не стига че нямаме инвистиции ами сега съвсем нема да имаме чудно ми е кви са тея техните агенции за рейтинг защо не намалиха рейтинга си преди да стани заради тях кризата а след това въобще трябваше да са на дъното на рейтингите та те създадоха икономически крах за години напред
42
9
 
1
 
! Отговори
anonimen 55 преди 9 години
Obarnete vnimanie-perioda 2010-2013god,procenta e okolo...1%!!!!Tova e vremeto na 'Velikiya Boyko'!Oreva ortalaka kolko rabota e svar6il!E,vijda se!
41
3
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ. Ха-ха-ха. Колко си жалък. С кой ще ни гоните - с бабичките от селата или с *** от гетата? Или с Мишо шамара? Бакалските ти сметки също не важат и са много, ама много смешни. Ако избирателната активност е по-висока ГЕРБ ще има смазваща преднина. Дано да си жив да го видиш. И за ГЕРБ гласуват преобладаващо младите, образованите българи в активна възраст и тези от чужбина. Това говори ли ти нещо?
40
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е вреден за България.
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевБедни защото ЕС и САЩ ни грабят...
38
3
 
22
 
! Отговори
боко преди 9 години
За ГЕРБ гласуваха 10% ,но заБСП 2% и то купени ***!!!!
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО НЕ МРАЗИ РУСИЯ - му намаляват рейтинга..
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви са тези 3 - Американски Фирми подчинени на ЦРУ да мерят кредитния рейтинг на света.. ДА НЕ СА БОГОВЕ , ДА ИМ ВЯРВАМЕ.. това е за да вярват балъците..Да точно фирми на ЦРУ , щом гоогле , яхоо , майкрософт са шпиони на ЦРУ защо да вярваме и на тези..
35
2
 
4
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Ех, кога ще дават рейтингите от САНДАРТ ЕНД МОСКОВС...да видим дали рейтинга на Серж ,Фикуса и Екзактния щеше да пада. ОРЕШАРСКИ ФОРЕВЪР>>>>>
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е.. ни майката
33
3
 
9
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ. А бе, пич, колко пъти да ти повтарям сентенцията "НИКОГА НЕ КАЗВАЙ НИКОГА"! И ще я чуваш пак, и пак, и пак.
32
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Инвеститорите обръщат особено внимание на кредитните рейтинги.Някои от тях,като пенсионните фондове са подложени на строг контрол и могат да влагат капитали,само в ценни книжа с висока надеждност.Други при формирането на структурата на инвестиционния си портфейл включват активи с различна доходност,или различен рейтинг.По време на криза впредпочитаниет е към притежанието на ценни книжа с нисък риск,респективно голяма надеждност."Вярно,то у нас ни инвеститори,пенсионни фондове,доходност,надеждн
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А когато опънаха от хазната заедно с другите обирджии MOODY,S и FITCH 37 МИЛИОНА ЛЕВА за изплащането им на възнаграждения срещу договор сключен с трите агенции,а парламента го гласува като допълнителен разход в бюджета КРЕДИТНИЯТ РЕЙТИНГ БЕШЕ ШЕСТ!!!!!Явно,колкото повече плащаш на тримата обирджии,рейтинга ще ти е толкова по-висок!!КАКВО СА ЗА ТЯХ 37 МИЛИОНА ЛЕВА????ТЕ СА СВИКНАЛИ НА ЕДРО,НЕ СА КОКОШКАРИ!!!!
30
6
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
А кога ще намалят кредитния рейтинг на империята на злото русия. русия от векове съсипва България. Кога ще се освободим от руското робство?