Показаха споразумението с Уестингхаус, но с бели полета

Цели страници и пасажи от документа липсват
Обновена: 8 авг 2014 23:14 | 8 авг 2014 22:40,
66
Показаха споразумението с Уестингхаус, но с бели полета
Снимка: архив Булфото

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” публикува подписаното на 1 август с Уестингхаус акционерно споразумение за седми блок в ядрената ни централа. От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси.

Така цели страници и пасажи са заличени от споразумението. Заради силния обществен натиск от ядрената централа обещаха, че ще публикуват споразумението и обясниха, че така ще бъдат преустановени всякакви опасения относно прозрачността при управлението на проекта.

Още по темата
От текстовете става ясно, че капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ, ще бъде 14 млн. лева. Българската страна ще държи 70% от капитала на проектната компания, а Westinghouse – 30%, което беше публично оповестено още преди седмици. Следващите четири страници от условията за акционерно участие обаче остават в тайна.

Неясноти заради скрити обстоятелства има и по отношение на договора за доставка на ядрено гориво и какво ще се прави с отработеното гориво.

Документът има клауза, която забранява на българската страна да договаря инвестиции от трети страни в проектното дружество или преговори за строителство на седми блок в ядрената ни централа. Това условие отпада, ако споразумението не влезе в сила или ако преговорите не бъдат вписани в бизнес плана на проекта.

Никой акционер в проектната компания няма да има право да прехвърля акциите си преди изградения вече седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не бъдат заредени с ядрено гориво за първи път, предвижда още споразумението.

Финансирането на проекта за изграждането на седми блок на ядрената ни централа може да става чрез заеми от финансови институции, сред които и експортната банка на САЩ (ExIm Bank), както и японската JBIC.

По отношение на предварителните условия е записано изрично, че споразумението ще влезе в сила, като получи Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), необходимите разрешителни от ЕС и международните институции и ако Министерският съвет изрично избере технологията АР 1000 за новата мощност. Има редица точки обаче, които остават скрити.

Споразумението може да бъде прекратено без отговорност за която е да от страните, е записано още в предварителните условия. Част от текста обаче е заличен.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: АЕЦУестингхаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
38. Написано е доста неграмотно ?Тези 14 мил. Може да са 14 милиарда , но незнае как да го съкрати. А и текста ..
32
0
 
2
 
! Отговори
pitanka преди 9 години
капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ, ще бъде 14 млн. лева.???????????? greshka ima .......
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да много е печеливш . Няколко човека стават мулти милионери от него !Те не работят за държавата !
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 33Печеливш защото печалбата се прибира от търговците на ток в това число и жената на кадиев а разходите се поемат от целия мит'рял т.е. трансформира се в държавен дълг. Е на това ако му казваш печеливш бизнес....
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
34. Много ли те боли за него ?Да не си дели парите от неизгодните сделки за България с теб ? Костов нали го знаеш , и той ли е виновен за втората световна ? И т.н , не могат да се изброят ..
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23Борисов бил виновен за Втората Световна война !
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29. Ще изнасят ток , те си знаят !Това е най -печелившия бизнес! Милиони ще печелят, затова тока става все по -скъп и по-скъп. За това Борисов си подаде оставката , сега да се впусне като нападател и победител!Не им пука за нищо друго! Нямат никаква переспектива за България , както правят Чешките правителства за Чехия например . За това и България изостава . Нито един договор не е сключен в полза на страната ни , за съжаление !
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31 Да бе има то ако имаше нямаше да стоят половината блокове изключени. *** щом си толкова компетентен защо не кажеш кой изнася и на каква цена тока. А потреблението ще спада защото и населението намалява. Като дигнат на есен цената ще намалее още повече! Но *** само от бой разбират.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СиганинПотребление има, но половината се краде или държавата плаща помощите.
24
1
 
5
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Ако погледнете сайта на ЕСО ще видите че и в момента АЕЦ Козлодуй работи с намалена мощност а мариците гаснат - няма потребление на ток. Та чий ще ги правим новите реактори?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отпадъците ще се използват във военната индустрия за бомби.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американци,турци,англичани,евреи-вън от България,заедно с *** им политици,които ги оставят да си разиграват кончето тука както си искат
21
2
 
7
 
! Отговори
Бяло поле ? преди 9 години
Отработеното ядрено гориво ще го заровят в Дунавската равнина , да стане по радиоактивна . А в Белене ще си заравят американските ядрени отпадъци . Така са си препълнили пещерите, че търсят балами да им ги натресат ! Плюс като ти унищожат и Добруджа ,- и унищожават половината България !
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21. Това е на простака Борисов шашмата . Нали се целуваха с бившия Американски посланик !?
19
0
 
8
 
! Отговори
Бело поле ??? преди 9 години
Какви са тия скрити обстоятелства по доставката на ЯДРЕНОТО Гориво и отработените ядрени отпадъци ?Това , което засяга България и българския народ се скрива , защото не в наш интерес ?
18
0
 
8
 
! Отговори
az преди 9 години
Защо да слагаме реактор който няма сертификат и никога не е пробван и то на двойна цена? При това ще трябва да платим неустойки за руския реактор от Белене. Още един проблем за който нищо се се споменава е че Винаги атомните реактори се правят по два, защото когато след удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок до 2035г и ги спрат един 7-ми реактор самостоятелно не може да работи.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kolko ste naivni,stava vapros za komisionni i to v milioni dali e ryska ili amerikanska vaprosa e koi shte vzeme milionite a tva sa redica ot firmi e estestvenno i rymen ovcharov da e tam i redica dr,paraziti.
16
10
 
7
 
! Отговори
До този момент преди 9 години
Сигурен съм, че договорa с Уестингхaус ще бъде публикувaн в пълния му вaриaнт, но къде сa мaфиотските договори с русия зa ЦЕНAТA НA ГAЗA ( ГОЛЕМИЯ Ш(Ч) ЛЕН), КОЙТО ГРAБИ БЪЛГAРИТЕ ЕЖЕДНЕВНО)??? Къде сa договорите зa " привaтизaция" нa Нефтохимa от руснaците? Къде сa договорките зa Aец Белене и нaй- пресния пример от 30 юли 2014 г. зa южен потоп? Рускaтa мaфия- вън от Бългaрия, тук дa остaне сaмо прозрaчния и обществено полезен бизнес!
15
6
 
21
 
! Отговори
СЛОНА преди 9 години
Стандартен договор помежду САЩ и африканска държава . Американците работят така :1. Свалят управлението и слагат послушен президент и парламент с фалшиви бюлетини .2. Вкарват американски фирми и започват краденето .3. Виновна е Русия и лошия материал (българите) .Гласувайте за ГЕРБ . С Бойко НАПРЕД .
14
4
 
4
 
! Отговори
wellcometoВалканите преди 9 години
Че какво е българската общественост - няколко прости ганьовеца с натискаща способност.