Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

„Акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката“
Обновена: 25 авг 2014 14:08 | 25 авг 2014 10:11, Екип на Investor.bg
12
Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.

В изявление, разпратено до медиите, Цветан Василев уверява, че акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на кредитната институция, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност.

Припомняме, че в петък, 22 август, Българска народна банка (БНБ) съобщи, че е изпратила писма до двамата най-големи акционери в КТБ -  мажоритарния акционер „Бромак“ ЕООД, собственост на Цветан Василев, и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, и очаква техните конкретни предложения за ангажимент до края на месеца в съответствие с действащото законодателство в България и Европейския съюз.

„Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането“, заявява Цветан Василев.

Още по темата
В своето изявление той отново подчертава „целенасочената кампания срещу банката", коментира действията на държавните органи, централната банка и квесторите.

„До настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към мен с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза“, пише още Василев.

„Беше ясно и недвусмислено заявено, че лицензът на КТБ ще бъде отнет поради положението, в което тя се намира. Вината за източването на банката, очевидно за обществеността, беше хвърлена върху мен вероятно с цел чрез предложения специален закон по-лесно и бързо да бъде ликвидирана КТБ и да се заграбят апетитните активи, финансирани от нея. Всякакво предположение за мое участие в капитализирането на банката на фона на това изявление беше изключено“, коментира Василев изявлението на гуверньора на БНБ от 11 юли, когато се заговори за отнемането на лиценза на КТБ.

„В този смисъл намирам за цинично изявеното в прессъобщението на БНБ от 22.08.2014 г., според което от мажоритарния акционер в банката „не е проявявана никаква инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсено обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяването й финансов ресурс“.

Самият Василев, който е мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на КТБ АД, е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев. По отношение на банкера е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, съобщиха тогава от прокуратурата.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Мони преди 9 години
Интересно как Цветан Василев си контролира всичко от чужбина, а ние тука мухи лапаме.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко фирими са блокирани и граждани.
5
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Haide opravete bankata,hora!Vlozhete likvidnost,opravete lihvite,da sa malko po golemi ot segashnite drugi banki,razbira se nyama kak da sa na ravnishteto ot predi zatvaryaneto.Kazhete yasno,che shte ya poddurzhate i horata s depoziti do 100 000?(pone razsudlivite)nyama da si teglyat parite.V takuv sluchai nyama da sa neobhodimi nad 3 miliarda leva.Po tozi nachin i stopanstvoto v BG shte ima neznachitelni zagubi i vsichko shte se uspokoi za kratko vreme.Uspeh!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след изборите ще се наредят нещата с нов кредит
3
2
 
32
 
! Отговори
брадат колю преди 9 години
Аре ,стига с тези *** внушения и глупости от рода "взе парите и избяга". Кой е този дето ще краде от себе си.Без да му ставам адвокат на тоя....Тези които вземат пари от данъкоплатците, са оня потен плъх Искров с хайката паткани от УС на БНБ и дузината шибеци от Цацаратурата.
2
1
 
30
 
! Отговори
f++ преди 9 години
Никой не го търси. В официалния сайт на интерпол го няма. Просто всички медии в България са жив т....к.
1
4
 
7
 
! Отговори
chach преди 9 години
vasilev ne be6e li pusnat za izdirvane ot interpol