Работна група ще решава за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

БЕХ: Доклад по темата трябва да има до края на март
15 яну 2015 18:35,
9
Работна група ще решава за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка, архив Булфото

Работна група, в която ще участват представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Министерството на енергетиката, както и различни експерти, ще оцени жизнеспособността на проекта за строеж на седми блок в АЕЦ "Козлодуй” с технологията на американската компания Westinghouse.

Още по темата
Това съобщи пред журналисти ръководителят на БЕХ Жаклен Коен.

По негови думи до края на март ще има резултат от дейността на работната група и ще може да бъде оценено дали проектът има "собствен икономически живот".

"Тук говорим само за прецизиране на заданието", уточни още Коен на въпрос дали работната група ще направи технико-икономическото задание на проекта.

Възможностите за финансирането на проекта обаче ще бъдат обект на оценката от страна на работната група. Задачата на групата реално е да прецизира текстовете по проекта и да даде материалите на Министерския съвет, който да даде окончателното становище по случая.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство.

То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Жаклен Коен допълни, че допълнителна работна група ще оценява инвестиционното решение за изграждане на интерконекторната връзка с Гърция. Решението за нея ще бъде взето също през март или април тази година.

И двата проекта бяха "задвижени" от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас днес.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че по проекта за 7-ми блок има работна група и е поискал „Уестингхаус“ да бъде инвеститор, като с помощта на американската Ексим банк да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“.

Джон Кери пък съобщи, че съвместно с ЕК се полагат специфични усилия, за да се насърчи ускоряването на строежа на интерконекторната газова връзка с Гърция.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Безпристрастен преди 9 години
Нали единия реактор за Белене, щяхме да го стройм в Козлодуй? Нали вече беше пройзведен? Нали руснаците бяха завели иск срещи нас за неизпълнен предварителен договор. Какво стана? Защо всичко се потули ???
5
2
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Въпросът е сериозен, ако реактора е хамерикански некой *** взели пари ще трябва да ги връщат а долара поскъпна!
4
1
 
12
 
! Отговори
Камаз Эта силла! преди 9 години
Белене не се строи заради Сащ.. как руски реактори в Ес държава.. а уестигхаус правят перални машини.. та така...
3
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Хаха ще има резултат до края на март за да решат нещо с предизвестен край,някой съмнявали се какъв ще е отговорът .Това си е свирен мач не напразно пратеникът на шефа би път до тук.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А референдум няма ли да има *** долни.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ,те американците са ни братя и ни обичат страшно много.За това сега тока от двата американски ТЕЦ-а е 114лв ,а този от държавния ТЕЦ-2 е 60 лв.Така ,че що да не ни построят и едно ядрено реакторче и цената която сега е 30 лв от АЕЦ козлодуи да е 130 лв от братския американски АЕЦ

Спонсорирани публикации