Време ли е за преговори за еврозоната?

БСП и РБ подкрепят идеята България да започне подготовка за въвеждането на еврото
16 яну 2015 16:03, Надежда Бочева
20
Време ли е за преговори за еврозоната?
Снимка: Ройтерс

Започването на преговори за влизане на България в еврозоната е навременно, заяви пред БНР депутатът от "БСП лява България" Петър Кънев. По думите му страната ни не може да е вечно във валутен борд, а присъединяването към еврозоната е единственият разумен механизъм за излизането от борда.

Коментарът е по повод казаното от финансовия министър Владислав Горанов във Вилнюс, че България започва разговори за въвеждането на еврото. Има политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото. Напълно възможно е да влезем в чакалнята на механизма ERM2 до 2018 г., когато приключва мандатът на това правителство, заяви Горанов.

Със сигурност въвеждането на еврото трябва да бъде цел на страната ни, категоричен беше Димитър Танев от Реформаторския блок. В някои страни бяха подписани споразумения с големи търговци, затова със сигурност трябва да има една по-сериозна подготовка, за да няма скок на цените. Това е задължително да се случи, каза Танев.

Петър Кънев припомни, че преди години страната ни е била готова за влизането в така наречената чакалня, механизма ERM2, който осигурява преходния период и продължава минимум две години.

„Бяха много напреднали преговорите между премиера и министъра на финансите, тогава Пламен Орешарски, с ръководството на Европейската централна банка. Тогава отговаряхме, с изключение на инфлацията, на абсолютно всички критерии. Чисто политически ни отрязаха. Мога само да кажа, че ние безкрайно не можем десетилетия наред да стоим във валутен борд, а единственият гъвкав, интелигентен вариант да излезем от валутния борд е еврозоната“, каза Кънев.

Той смята, че влизането в еврозоната не означава механично двойно увеличение на цените, а процесът може да се регулира от държавата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: еврозона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влизането в Еврозоната означава стабилност и от там по-добри условия за инвестиране. Ама как щели да скочат цените тройно и да дойде някой от Запад да ни ограби или зароби- това са приказки на ***.
13
2
 
2
 
! Отговори
erdberry преди 9 години
potavastoto evro se darji za zdravata daska na bg lef.ako Goranof ste iska evroto samichko da pluva v bg bez lefa - togava 7 evro za 1 bg lef - ok.
12
1
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
При предишното правителство, Дянков направи всичко възможно да въведе Еврото в България, но олигарсите му го казаха в прав текст: "Т-ц-ц".
11
4
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Ще изчезнат и различните такси и комисионни при обмяна на левове в евро и обратното. На "Ченч-бюрата" и мошенниците "магураджии" ще им секне далаверата. Накратко, ползите от въвеждането на еврото са много.
10
4
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Хайде стига глупости с това "ЩЕ СЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ". Цените се повишат ако има кой да купува на тези цени. Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.
9
4
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си в левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкървили съвсем.
8
4
 
10
 
! Отговори
Дърт Ром преди 9 години
То и за НАТО имаше кун-сен-сунс (някъде).И за Евруту-на-съ-ю-зъ имаше кун-сен-сунс (някъде).И другаря Живков и него с кун-сен-сунс (някъде) го свалиха (добре, че поне един от ония *** го отстреляха).Та думам, че по-добре не стана... за мнозината от народа... за една дузина мекерета да, но това ли е целта?!?! Нация от чалгари, дрогари и ***. С евро-то маймунското ни розово (четирибуквена дума) ще лъсне още по-жестоко.Първо народен съд, а после всичко останало!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Швейцарски франк е по-изгодно, еврото пада.
6
3
 
13
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 9 години
ВРЕМЕ Е ДА ДОИДЕМ В СОФИЯ И ДА ВИ ОТРЕЖЕМ КВИТАНЦИИТЕ
5
7
 
28
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТА НАЛИ ТОВА ЦЕЛЯТ ОТНОВО ДА ПРИБЕРАТ ПАРИЧКИТЕ НА БЪЛГАРИНА. КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ЦЕНИТЕ 1:2 А ЗАПЛАТИТЕ КАКВИ ЩЕ БЪДАТ 1:1. ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ ОТ ТАЗИ НЯМА. ТА ЕС Е НА КРАЧКА ДА СЕ РАЗПАДНЕ А НИЕ ЩЕ СМЕНЯМЕ НАЦИОНАЛНАТА СИ ВАЛУТА. НЕ ВИЖДАТ ЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИНА ЕДВАМ ПРЕЖИВЯВА СЕГА А С ЕВРОТО Е МЪРТЪВ. ПО-ГОЛЯМО БЕЗУМИЕ ОТ ТОВА НЯМА. ДОЙДОХА ОНИЯ ДВАМАТА И ВЕДНАГА НАРЕДИХА И НИЕ ОВЧИЦИТЕ БЪРЗАМЕ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ, ЗА ДА НИ ЗАКОПАЯТ НАЦЯЛО.АБЕ ТИЯ ГОРЕ ЗОМБИТА ЛИ СА. ТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не!
3
5
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Баламосват хората, зад коeто стоят определени интереси. Дори в Германия се вдигнаха цените при въвеждането на Еврото! На много места направо двойно, просто бяха сменили само буквата.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става с това евро вече 1долар е почти 1,70?
1
5
 
25
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Защо като се преминава към евро и се получава моментно увелечение на цените?Не разбирам каква е логиката? Какъв е проблемът просто всичко да се раздели на две?