Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция

Шефчович: Не е добре напълно да се изключва Украйна
Обновена: 20 яну 2015 14:07 | 20 яну 2015 14:04, Елка Василева
187
Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция
Марош Шефчович. Снимка: архив, Reuters

Преди да се обяви такова сериозно решение като промяна на транзитния маршрут за доставка на руски газ за Европа - не през Украйна, а по газопровода „Турски поток“, който да минава през Турция, по-добре е първо то да бъде обсъдено, особено с ЕС, тъй като той е много важен потребител на Газпром.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович в интервю за руското издание РБК.

Миналата седмица Шефчович беше на посещение в Москва. Тогава шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че до 2020 г. Газпром ще се откаже от транзита на газ през Украйна.

Още по темата

Еврокомисарят изрази силното си учудване как шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че „Южен поток“ е закрит и е прието решение за пренасочване на целия газ, който се доставя през Украйна, към Турция – 50-60 млрд. куб.м. Милер „каза, че този газ ще се доставя на турско-гръцката граница, а по-нататък е наш проблем как ще го използваме. „Ако искате да го получите, трябва да започнете строителство на газотранспортна инфраструктура /до тази граница/ още отсега“, цитира Шефчович думите на Милер.

Еврокомисарят припомни, че ЕС е „най-големият вносител на енергия в света, плащаме 400 млрд. евро годишно за внос на енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута, винаги изпълняваме условията по договорите. Затова съм толкова учуден“, каза Шефчович.

Според него това решение за пренасочване на транзита на газ нарушава действащите договори, в които ясно е записано къде трябва да се доставя газът. И това не е границата на Турция и Гърция, каза Шефчович.

На срещите си в Москва с Милер и вицепремиера Аркадий Дворкович еврокомисарят е предложил „да бъдем рационални и практични при решаването на такива въпроси. Защото на Турция й трябват 14-15 млрд. куб.м. газ, на Югоизточна Европа – 10-15 млрд. куб.м. Какво се планира да се прави с останалите количества?“, обяснява Шефчович.

Затова той посочва, че „напълно да се изключва Украйна, не мисля, че е добре, справедливо и икономически целесъобразно“.

Шефчович казва, че се подготвя среща на високо равнище със страните от Югоизточна Европа. На нея се планира да бъде изработен енергиен план за региона. Ще се обсъжда строителството на газопроводи – интерконектори, желанието на България да построи газов хъб, начинът за разпределяне на планираните инфраструктурни проекти по степен на приоритет, как може да се помогне на тези страни за интегрирането им в европейската газова система, каза еврокомисарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
емо преди 9 години
украинско-американският фашизъм има само едно бъдеще ;крах затова не им трябват тръби
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
псевдопатриот/американофил/ .такива докараха българия до просешка тояга.българия в момента преживява най тежката национална катастрофа в историята благодарение на псевдо париотите .да живее русия
111
1
 
2
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Четейки коментарите по тая статия, може категорично да се степенува умствения багаж на русофилите: глупав, по-глупав, най-глупав и последно путинофил.Злобата с която плюете собствената си родина и възхвалявате джуджето е неописуема.Ще се задавите в нея, жалки родотстъпници!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо да не е добре напълно да се изключва Украйна? За да има кой да саботира руснаците ли? И с какво точно Русия ще наруши кои точно договори, ако продава собствения си газ на когото си поиска? Нали пазарна икономика?
109
2
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Няма да е нарушение на договорите, защото става въпрос за след 4-5 години когато договорите изтичат. До тогава газта ще си минава през Украйна, ако украйнците не саботират или, ако въобще съществуват като държава. След 4-5 тодини ще е готов и газапровода до Китай и Руснаците спокойно ще си продават газта там. А този комисар или е на интелектуалното ниво на родните тикви, или работи не за ЕС, а за САЩ.
108
2
 
4
 
! Отговори
кй040 преди 9 години
Не Ви чета комемтарите.Но ще Ви кажа едно- Дреме и на Русия за Вашите договори!Ако сте разбрали ....добре,ако не sit tibi tera levis.!Извинявайте може и да съм сгрешил с латинския.
107
12
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Украйна ще спре транзита само колкото да фалират Путин, не за друго. Украинската тръба още 4-5 години ще има пълен монопол. А колкото до Турция, самият външен министър заяви, че не искат да шунтират Украйна на 100%. Така че Европа малко ще поизмръзне в ранната пролет, а на *** съвсем ще му окапе косата.
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп"Никакъв транзит няма да спре Русия, транзитът ще го спре Украйна.Това само на децата не е ясно."Ех,Шопе,Шопе, голямо дете си ! Не знаеш. :)))Главният противник на Южен поток беше Украйна и вицепрезидента Байдън. Битката срещу ЮП беше за да не спре транзита през Украйна, шопе.Ама ти си малък, не знаеш. Почети, образовай се.
105
12
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Никакъв транзит няма да спре Русия, транзитът ще го спре Украйна. Това само на децата не е ясно. Само да минат големите студове и ще им затворят крана. Русия ще изгуби и приходите от газа и съвсем ще се спихне.
104
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРОПА ПРОДАДЕ ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ ПОД НАТИСК ОТ САЩ! ПРОКЛЕТИ ДА СА ПРОДАЖНИЦИТЕ! ДА ГОРЯТ В АДА!
103
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продавача определя правилата, а купувача само се съобразява с тях или си търси друг доставчик или алтернативна стока. Това е свободния пазар. Геополитическото недоразумение, наречено Украйна се опитва да уринира срещу вятъра, но се дразни, когато се напръска, а ЕС по препоръка на САЩ и пази Завет от вятъра. Физическите закони не могат да се променят от корумпирани еврокомисари.
102
1
 
24
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Ето още един марионет, който дрънка простотии.. Отдавна на всички е ясно, че газа няма да минава през Украйна, защото запада си правеше сметка да усвои всичко, което може да носи печалба вкл. газопреносната мрежа, да, ама не! Черноморския флот натовците също не успяха да усвоят.. Така, че резултатът е 2:0 за Русия. Опитват се да играят с цената на петрола, но това не е Уганда и скоро се очаква да стане 3:0..
101
3
 
17
 
! Отговори
поопо преди 9 години
Ставаме слуги на Турция благодарение на ЕС.Да станеш слуга на слугата?ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ
100
2
 
28
 
! Отговори
ТАКА Е преди 9 години
До поопоЕвропа има нужда от руски газ а не обратното.
99
1
 
25
 
! Отговори
поопо преди 9 години
ЕС е най-големият вносител на енергия в света, плащаме 400 млрд. евро годишно за внос на енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута, винаги изпълняваме условията по договорите. Затова съм толкова учуден, каза Шефчович. Какво се учудваш еврогей,пак ти го доставят но по друг маршрут,Конкуренция типично по европейски.Ако не ти изнася купувай от друг.
98
2
 
31
 
! Отговори
морски преди 9 години
Казах ви че Русия ще се смее последна.Скоро през украйнските тръби,закупени от американски компаний,ще тече само въздух.Украйна си го заслужи!Слава на Русия!
97
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първа ще фалира Украина след тоя ход на Русия а после имам някакви лоши предчувствия че ще сме ние българите/ да ни е здрав гърба като нямаме нищо в чутурите си
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с тоя си ход Русия тръгва към нови пазари / АЗИЯ / а ЕС да чака сащ да го захрани с газ а ние след няколко години ще се топлим с изпаренията от турски поток . А от ЕС ще ни викат няма страшно ние сме с вас стискаите зъби не е толкова студено / Кери доиде и вече тока ще се вдига, ще си светим на газови лампи а *** то и течна газ няма да има до тогава, така ще в европа ще настане пълна катастрофа / и ако ЕС се разпадне пак ще има мор за българската демокрация само че вече половин век поне
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наи после ЕС разбра че всичко което хвърчи не се яде,ако искат с камили да си го карат на Русия им е все тая / нали ви казах че с Русия никои не може да се е* , може и да паднат но рано или късно ще се изправят а ние сме си все долу под килима
94
0
 
19
 
! Отговори
бастун преди 9 години
ами тия в европарламата да *** по повече и ще има газ за европата , тя депутатската пръдня е много ефективна особенно евродепутатска

Спонсорирани публикации