България трябва да остане във Валутния борд

Стив Ханке пред България Он Ер за икономическите рецепти
Обновена: 11 май 2015 14:10 | 10 май 2015 18:31, Александър Попов
47
България трябва да остане във Валутния борд
Снимка: Bulgaria On Air

Професор Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, гостува в предаването "Boom&Bust" на телевизия България Он Ер и даде отговор на част от икономическите процеси в България и в световен мащаб. Той отговори на въпросите на водещите на предаването Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Какъв е пътят за България, водят се дискусии относно това дали България трябва да влезе в Еврозоната, дали трябва да продължи да бъде във Валутен борд или да има отново възможността да управлява паричната си политика сама?

Ханке препоръчва страната ни да запази участието си във Валутния борд и да остане неформална част от еврозоната като левът бъде разклонение на еврото.

Още по темата

"Проведоха много разговори в София, с много политици и много глупости се изговориха по този въпрос - защото политиците не разбират и ето за това предлагам този подход с Валутния борд. Той дойде в тази дисциплина, в която страните членки на Еврозоната нямат. Това, което трябва да погледнете като доказателство е Гърция или Кипър. Гърците искаха да влязат в Еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика - причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи", заяви проф. Ханке.

В подкрепа на тезата си той даде пример с България след 1997 г.

"Нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате - дясно, ляво или центристко - откакто България е във Валутния борд фискалната политика е много добра и постоянна".

Според него сега има по-голям дефицит и основната причина за това е занижената дисциплина от страна на Централната банка, която налага.

На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.

"Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ, сподели Стив Ханке.

Икономистът смята, че ще бъде грешка ако се приеме вариантът с интегрирането на българската банкова система с европейския банков съюз през призмата на регулацията.

"Рискът е същият, както при Гърция, която се присъедини към европейските банки. Те си мислеха, че ако са в беда някой ще им даде пари. Единственото нещо, което ще спаси България и ще я мести напред - това са самите българи. Против съм във всяко влизане на България в съюзи, защото голямата къща Брюксел, която ще реши всеки един проблем - това е една шега", каза пред България Он Ер Ханке.

Цялото интервю с проф. Ханке пред телевизия България Он Ер може да видите тук

Проф. Стив Ханке, заедно с български експерти ще дискутират необходимостта от въвеждане на финансово образование по време на форум в София на 11 май в хотел "Балкан".

Световноизвестният финансист ще участва в конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Модератор на конференцията ще бъде Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Форумът се организира от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Алармен сигнал преди 8 години
ли е това предупреждение на г-н Ханке ? Досега не сме чули официално някой да оспорва или да подготвя излизнето от Валутния Борд, така че защо Ханке ще съветва или предупреждава ?Или има може би повече вътрешна информация ?
37
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Браво на г-н Ханке!
36
1
 
0
 
! Отговори
пешо преди 8 години
радвам се, че ме попита колко изкарвам от инвестиране, анонимен, защото това е едно от нещата,с които се занимавам, и да тти кажа не е малко. а този след теб с главните букви да каже какво общо имат брътвежите му с валутния борд. единствената опасност от вб в момента е да не дойде някой ***, като вашия сидер ага, и да го премахне преди да сме въвели еврото. защото после ще видите какво значи рев и мрънкане по форумите за лошите крадливи политици.
35
0
 
1
 
! Отговори
s1 преди 8 години
ahh ti maimunke malkaa , iska ti se
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една камара тролски коментари в защита на борда. Господин *** по колко стинки получаваш на коментар? Струва ли си?
33
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
БЪЛГАРИЯ,ТАЗИ МИЛА НАША РОДИНА,СТАНА ДЕМОН,КРАДА,ТИЧНА ДЪРЖАВА,НА МЕСТА ГОЛА ПОЛЯНА,ИЗСЯКОХА ГОРИТЕ,УНИЩОЖИХА ПОЛИВНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА МИЛИОНИ ДЕКАРИ,ИМАМЕ ЗЕМЯ ЯДЕМ КАМЪННИ ДОМАТИ,НЯМАМЕ АРМИЯ,ХРАНИМ ЧУЖДА.ЩЕ НЯМАМЕ ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА,ЩЕ ВЗЕММАМЕ ТОК ОТ ТУРЦИЯ,ИМАМЕ ХЪБОВЕ БЕЗ ГАЗ,СТАНАХМЕ ОСТРОВ,БЕТОНЕН ОТ ЗАМЪЦИ И ХОТЕЛИ,НЯМАМЕ ИКОНОМИКА,ХРАНИМ СЕ САМО ОТ АЛЪШ ВЕРИША,ИЗОБЩО СМЕ ДУПЕДАШНА ТЕРИТОРИЯ,РАБОТИМ АНГАРИЯ НА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ,НАМАЛЯВАМЕ И НИ БРОДИРАТ ОТ ВСЯКЪДЕ.СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ НИ СИЛИ НУЛА
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пешоПешко, ти колко пари изкара от инвестиране?Въпроса е ***, отговора СЪЩО.Но не схемаджийската с Миленчо Хотелчев а в следствие на твои анализ.И тогава пак помисли ДАЛИ имаш право да се изказваш по такива теми.Проблема на тази страна са такива като теб които смятат себе си за експерти а са на нивото на бай Генчо от кръчмата в Сусурлево.
31
7
 
3
 
! Отговори
пешо преди 8 години
надявах се поне под тази статия да намеря някакви компетентни коментари, но уви... моля идете завършете едно висше по икономика или финанси, разберете какво е икономическа политика и валутен борд, вижте историята какво казва за 1997 г. и тогава говорете трябва ли или не трябва да пада валутния борд... другото са атакистки брътвежи.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che koi r toi da kazva..naroda ne mu e iskal mnenieto...tochno valutnua bord i onzi Kostov ni e....a maikata...Balgaria trabva da izleze ot EC i Nato i da mahne prodagnite si politici..
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този другар е поканен от Прокопиев да клати банки и да плещи глупости.Толкова сте прозрачни ДРУГАРИ протестъри че чак сте противни.Естествено *** захапват всеки КОЛ който им бива подаден.А запазването на лева е "добра" идея за крадците които ЧАКАТ да го ДЕВАЛВИРАТ.Прокопиев има дългове за СТОПЯВАНЕ.Ако всичко е в евро това няма как да стане.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Единственото нещо, което ще спаси България и ще я мести напред - това са самите българи." Сега прочетете внимателно това и го осмислете. Дано и го разберете. Докато конспирации и шаблони са ви в главите няма да го разберете.
27
3
 
18
 
! Отговори
Стив Ханке преди 8 години
предлагам , да остане валутният борд , до като умре и последният Българин , така и така благодарение на валутният борд , бяха закрити фабрики и заводи , под предлог , че не са ефективни и трябва , да се реформират , хората избягаха ,заради това че нямаха препитание, така че валутния борд е "успешен" .Премахне ли се валутния борд ,най-големият губещ , са чуждите банки , които са дали кредити в български лева , защото лева ,ще се девалвира първоначално с 10-20% , но бг продукцията ще е конкурентна
26
2
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
До г-н Afam Smithнито съм завършил в България, нито живея тук!Но ме боли сърцето за разрухата в Родината ми!По въпроса защо US доларът върви нагоре - защото в момента САЩ един вид стягат паричните потоци и в следствие на това се получава дефицит на долари!Това е умишлена политикагосподине!В резултат на този недостиг на долари правителствота на отделните страни плащат не само по-високи лихми на МВФ и на СБ, но и продават дълготрайни материални актини далече под себестойността им!Това е г-не
25
3
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
До българите, които подкрепят валутния борд:Този борд наистина пречи на икономическото развитие на нашата страна! Също нлащаме големи лихви!А банка КТБ фалира, защото БНБ не си свърши работата! Но има още един проблем- нашите управници до ден днешен не подписаха споразумение за мониторинг на ЕЦБ над българската банкова система! Защо не го направиха отговорете си сами!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
6
 
1
 
! Отговори
Adam Smith преди 8 години
Gospodin analizator, ako shtatskiq dolar ne e obezpe4en s nishto zashto vuvri nagored? Podobni pishman ikonomisti kato vas ot UNSS, SU ili Svishtov sa 4umata na tazi strana.
23
2
 
20
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Г-н Ханке, моят въпрос към вас персонално е: Защо САЩ НЕ СА ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД, а печатат трилиони необезпечени с нищо долари всяка година? Но за сметка на това престъпно печатане тяхната икономика върви нагоре, макар и с минимален положителен рроцент!
22
3
 
16
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
До ХанкеМного сте алчни в МВФ!!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
aidenapalatka преди 8 години
bg lef si ostava na balconen camping, ama efroto hvasta gorata i otiva za zebri za zakuska :-)
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм пенсионер, пък си намирам работа и начини да си печеля пари.Да си пенсионер---НЕ ЗНАЧИ , ЧЕ СИ "РЕНТИЕР" НА ДЪРЖАВАТА.Ако нямаш село...отглеждай прасе или кокошки в панелката!
19
4
 
20
 
! Отговори
до Adam Smith преди 8 години
Аз съм български пенсионер с 147 лева пенсия,за тази пенсия съм ходил на работа 38 години.Какво още да правя,след като за тази ми работа съм с 147 лева пенсия?

Спонсорирани публикации