1,5 млрд. лева дължим на компании за бързи кредити

Прибягваме до лесните заеми за сметки, за здраве и за ремонти
Обновена: 19 авг 2015 10:42 | 19 авг 2015 10:30,
12
1,5 млрд. лева дължим на компании за бързи кредити
Снимка: Reuters

Над 1,5 млрд. лева дължат българите на компаниите за бързи кредити в края на юни, сочат данните на БНБ, цитирани от в. "Сега".

Близо 75% от заемите, давани от небанковите дружества, са за домакинствата. В сравнение с юни миналата година има увеличение с 5,4%.

Сумата на отпуснатите от небанковите компании заеми надхвърля 2 млрд. лв. Данните на централната банка показват, че докато банковото кредитиране се свива, бързите кредити нарастват.

Този ръст се дължи главно на увеличението на взетите потребителски кредити - с над 13% до 1,3 млрд. лв. В същото време жилищните заеми са намалели спрямо миналата година - с над 27% до около 192 млн. лв.

Небанковите компании, наричани още "магазини" за кредити, предлагат по-лесно и по-бързо финансиране и затова немалко граждани и фирми търсят услугите им, макар че излизат по-скъпо.

По-малки суми - например за плащане на ток или за покупка на телефон, се отпускат само срещу лична карта. Минус на този тип финансиране обаче са по-високите лихви и такси.

Българите най-често прибягват до такива лесни заеми за плащане на битови сметки, ремонти, мебели, домакински уреди, внезапни разходи за болница и лечение, за почивка през лятото и др. При покупката на битова техника - хладилници, климатици, печки, има сезонен елемент, показва статистиката.

Според статистиката на НСИ българите все повече крепят семейния бюджет, като взимат пари назаем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голям бой ще пада това не е ти КТБ
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кредит трябва да се вземе най-много, за да се инвестира в нещо, което ще даде по-голяма крайна полза от това да върнеш парите с лихвите и таксите по тях. Да си купиш нещо или да ги профукаш за почивка е истинска идиотщина, но е вярно, че хората като цяло са *** и си заслужават своето
8
0
 
13
 
! Отговори
Кой? преди 8 години
Кои сме ние дето ги дължим, Златко?Аз никакви пари не дължа на никого, а за фирми за бързи кредити и дума да не става.
7
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Бързите кредити са и най-бързия път към фалита. Както казаха в Дневното шоу на Джон Стюарт "буквално всичко останало е по добър начин да вземеш пари". :)
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Малко ви еНяма да им е студено щото ще са ги санирали и ще живеят като наематели в собственото си жилище.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-тъпо от вземането на заем е само вземането на бърз заем за да си купиш телефон или каквато и да е вещ.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно - шайката на Кратуната нали изтегли 16 млрд - ще ги погаси.Още повече че тия фирми за Бързи кредите са на притятелчетата му мутри.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРАДИ ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ КОИТО ВИ ПЛАЩАТ МУТРЕТАТА СЕ ЗАРОБВАТЕ ПРИ ДРУГИТЕ МУТРЕТА. ТЕ СА СИ ПОДЕЛИЛИ ТЕРИТОРИЯТА И ВИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНЧЕТА. ЕДНИТЕ ВИ ПРАЩАТ ПРИ ДРУГИТЕ И ТАКА ДО КРАЯТ НА СВЕТА. ХАРЕСВАЛИ ВИ ДА СТЕ РОБИ? ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ ДА! ЩОМ КАТО 25 ГОДИНИ НЕ СИ МЪРДАТЕ ЗАДНИЦИТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ЖИВОТА СИ ЗНАЧИ ВИЕ МНОГО ХАРАШО. СЕГА ПРЕЗ ЕСЕНТА ОТИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НОВИТЕ МУТРЕТА ЩОТО ТЕ СА ПОИЗГЛАДНЯЛИ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ ДАДЕТЕ ДА СЕ НАБОЗАТ. ЕХ ПЛЕМЕ ПРОСТО ДАКОГА ЩЕ ВИ ПРАВЯТ НА ОВЦЕ?
2
5
 
20
 
! Отговори
Малко ви е преди 8 години
При трети мандат на Тиквата ще теглите кредити за да си купите хляб, а през зимата ще се палите, защото ви е студено!
1
1
 
21
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Кредити трябва да се взимат само в много краен случай. Кредитът си е истинско заробване.