Караш служебна кола през уикенда? Удрят я с данък!

Кабинетът иска да спре източването на ДДС през фирми
29 сеп 2015 14:52,
93
Караш служебна кола през уикенда? Удрят я с данък!
Снимка: архив Булфото

Правителството предлага да се въведе данък за ползването на служебни коли, телефони и лаптопи в неработно време. Идеята е така да се пресече източването на ДДС чрез купуването на автомобили, имоти и техника през фирми, съобщи "Нова телевизия". Готвеният налог вече е наречен данък "Уикенд".

Още по темата

Той ще засегне всеки, който си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми са масова практика и финансовото министерство се е заело да я пресече с промени в закона за ДДС.

Според подготвените текстове работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. Ако фирмените вещи имат частно приложение, тогава ще се плаща ДДС.

Освен това работодателят ще трябва предварително да заявява в специална декларация колко пъти всеки служител ще ползва фирмените вещи. Например служебния телефон за лични разговори или компютъра – за лични мейли. Ако не бъде декларирано, фирмата ще възстановява целият ДДС.

Експерт-счетоводители обаче атакуват новите разпоредби. Според тях това ще е сериозна административна тежест за бизнеса.

"Проблемът е с единичното закупуване и че всяка стока трябва да се декларира отделно. Това е административната тежест", коментира Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Преди да бъде задействан проектът трябва да получи одобрението на синдикатите и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
7
 
! Отговори
полегнала й Тодора преди 8 години
А за писане по форумите от държавен компютър данък ще си плаща ли? Пет дена в седмицата по три часа дневно колко са? А чиновничките дето блъскат кат' побъркани едни и същи пасианси от екрана? И, отделно, тези, дето балконите им са близо до футболните игрища - също да плащат, особено когато не само се чува, ами се и вижда кой кого рита по терена. И за производителите на газове (стомашно-чревни), също данъци - като на стар дизелов автомобил...
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОранов що не въведеш забрана в БГ да работят офшорки и всеки който върти бизнес да плаща пръво данъците тук.Защо после не започнеш с данък лукс за стоки и вещи над определена стойност - не да се возите в автомобили над 200 000 лева и да плащате като за 40 000 лева.А после да намалим малко администрацията и да въвеш контрол над нея.Да има повече компютри на работа.А като за край какво ще кажеш за фирми с печалба над 5 - 10 млн годишно да има специални грижи а не само скрит интерес...
66
1
 
13
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Понеже те самите точат ДДС чрез фирми фантоми, ние трябва да плащаме ли? Всеки който има честен бизнес в България (говоря за малък или среден бизнес), бачка на чисто и си плаща всичко както трябва, за него остават малко парички! А депутата дето има 10 огромни фирми, не плаща реални осигуровки, точи ДДС, води двойно счетоводство е милионер! Борете корупцията, но започнете от бароните, а не от Иван дето има една служебна кола и 3-*** човека на работа! Само в България се мачка малкия бизнес!!!
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие как мислите, ще приемат ли тази простотия? Рапона ще заповяда на гробарите и ще гласуват под строй без да се замислят. Колкото е по-тъпо и безмислено толкова по-бързо ще го приемат. Нищо за производство, за създаване на работни места а само за увеличение на данъци, винетки, такси и т.н. През Октомври гласувайте за гробарите и ще видите какво ще измислят за да ви одерат кожите. Няма ли някой *** който да напише, давай Бойко, мачкай комунизите. Много ще се изкефя.
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберите счупиха най големия глупомер за последните 25 години. С това просто сами се закопаха. Ще изчезнат като царистите.
63
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички фирмени коли трябва да са ясно брандирани и притежателите им, които нямат гаражи да плащат такси ако заемат места на други съседи през нощта в междублоковото пространство, където живеят или да си носят последствията.
62
1
 
28
 
! Отговори
Fn преди 8 години
Горанов или който *** друг е измислил тази простотия...абе вие имате ли поне малко останал мозък?!?!?Аз работя като програмист, купувам си лаптоп за 2000 лв и какво - ще си дам наредба кога ми е работното време ли? А ако през работно време си прочета личния имейл какво? Ще си засичам колко процесорно време компютъра ползвам за лични цели?!?!?! И кой ще го провери това??Понеже някой *** чиновник е измислил това, тяхното чиновническо мислене е, че всички работят фиксирано от 9 до 5...
61
1
 
11
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
По принцип има резон и аз лично бих си платил ДДС-то , но само при положение, че на горивата ще им се начислява първо ДДС и след това акциза като твърда ставка, за да се избегне двойното данъчно облагане .
60
2
 
16
 
! Отговори
Добри преди 8 години
Това е още една регулация. А уж щяхме да облекчаваме административната тежест!? В държавната администрация да си въвеждат регулации - има нужда, защото харчат нашите пари. Но нека да оставят фирмите сами да се оправят кой как, колко и защо ползва имуществото и.
59
2
 
29
 
! Отговори
луди хора преди 8 години
При капитализма се работи и в събота и в неделя и вечер, а понякога и нощем! Така че - идеята на правителството е налудничава.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да бием шамари на всички които са политици и всички покрай тях.
57
1
 
12
 
! Отговори
Помните ли... преди 8 години
Влади напусна парламента през първия мандат на ГЕРБ защото...защото не е станал ....Милионер!!!!! Сега вече е!!! Един повече, какво толкова, станаха стотици. Има жена и дечица. Те трябва да учат в елитни западни университети. А за това трябва валута, евра, долари. Човечеца ще ги изкара на наш гръб но ще отидат за наука и ....офшорки. Бъдещето трябва да е подсигурено, няма как, традиция на управниците.
56
1
 
12
 
! Отговори
аs преди 8 години
Служебните коли редовно се карат извън работно време само, че тези, които контролират не работят извън работно време, че да хванат някой.
55
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно подкрепям въвеждането на подобен данък. Аман от пишман "мениджъри" - селски ***, които гледат да не се минат милите с някой друг лев на обяд и за бензин. А уикендите без служебните коли с карти за гориво няма как да посетят имотите си на изплащане. Да не говорим за по - дълъг уикенд, където служебните карти могат и да не важат. Ако си толкова голем бизнесмен вадиш парите и си купуваш свое, пък после ходи където искаш. Ама друго си е на хранилка.
54
1
 
15
 
! Отговори
Баце Б преди 8 години
Обичам ви народе мой защото сте *** душици! Ех, как хубаво се властва с толкова покорен и безволеви народ. Лъжеш го, крадеш го, мачкаш го, а той ти целува краката и държи за шлифера. Красота!!!
53
1
 
13
 
! Отговори
Боцко преди 8 години
Сега за да не мислите глупжлости ще ви въведа данък пиене на кафе в офисите. Това не се води работа, ще се облага. Ако карате служебната кола ще плащате за времето когато идвате на работа и когато си отивате. Това не са работни времена. Ще плащате за обедната почивка, тези които ще ползват. Ще облагам тока и парното ако се работи извънредно. Мисля с Влади да ви закачим уредчета за вдишване и издишване както и крачкомер. Ще плащате ***, пари ми трябват. Не знам колко ще ме търпят американците.
52
3
 
8
 
! Отговори
пешо преди 8 години
елате да проверите завода в Ботевград "'SENSATA"',за да видите колко служебни коли ги няма събота и неделя и за какво ли се ползват може би,мисля че е лесно да се досетим.
51
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
ииии как се разбира кои цели са лични и кои служебни. Някои бизнеси не почиват събота и неделя, ако това е критерия.
50
2
 
23
 
! Отговори
димитров преди 8 години
Твърде много случайни хора се набутаха в парламента и правителството.Аз съм частник над 20 г. и се чудя и мая,що за *** е това властимащо същество,дето си мисли,че като си купя за офиса компютър и принтер та ще ги ползвам и за в къщи.Тези хорица представа си нямат,как се работи в малки и средни фирми,че там наистина здраво се бачка,а шефа най-много,че сме в 21 век няма да пишем с пачи пера.Интересно ГЕРБ ли изпростяха толкова зловещо,или коалиционните им партньори ги натискат да правят идио
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не кажат как този казус е решен в развитите държави и така да го направят и у нас.