Караш служебна кола през уикенда? Удрят я с данък!

Кабинетът иска да спре източването на ДДС през фирми
29 сеп 2015 14:52,
93
Караш служебна кола през уикенда? Удрят я с данък!
Снимка: архив Булфото

Правителството предлага да се въведе данък за ползването на служебни коли, телефони и лаптопи в неработно време. Идеята е така да се пресече източването на ДДС чрез купуването на автомобили, имоти и техника през фирми, съобщи "Нова телевизия". Готвеният налог вече е наречен данък "Уикенд".

Още по темата

Той ще засегне всеки, който си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми са масова практика и финансовото министерство се е заело да я пресече с промени в закона за ДДС.

Според подготвените текстове работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. Ако фирмените вещи имат частно приложение, тогава ще се плаща ДДС.

Освен това работодателят ще трябва предварително да заявява в специална декларация колко пъти всеки служител ще ползва фирмените вещи. Например служебния телефон за лични разговори или компютъра – за лични мейли. Ако не бъде декларирано, фирмата ще възстановява целият ДДС.

Експерт-счетоводители обаче атакуват новите разпоредби. Според тях това ще е сериозна административна тежест за бизнеса.

"Проблемът е с единичното закупуване и че всяка стока трябва да се декларира отделно. Това е административната тежест", коментира Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Преди да бъде задействан проектът трябва да получи одобрението на синдикатите и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
А ако някой работи извънредно през почиените дни. Или ако се налага непрекъснат работен процесс и се работи на смени? И как ще ми проверят колко меила ще са лични и колко служебни? Ако служителя си отвори "dnes.bg" в работно време през служебния компютър? Или ако жена му се обади на служебния телефон?И аз съм против това източване което се случва в момента да се купуват служебни S-класи и да се дърпа ДДС, но да измислят начин да се разграничи правилно употребата, защото сега ми звучи безумно..
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аве тупани, ами събота и неделя са дни в които също се извършват транспортни услуги и доставки по обекти! как е възможно подобна глупост да се измисли????
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готви се монументална глупост! Трябва да се протестира срещу това малоумно решение!
5
1
 
43
 
! Отговори
Jordan преди 8 години
за съжаление това няма как да работи и няма как са се следи. Само излишни разправии за бизнеса.Това че някой работи в къщи на служебния лаптоп се прави в цял свят и даже компаниите се стремят все повече хора да работят от вкъщи. това е поредната недомислица на правителството.Още като чух как премиера разправя как правел магистрали с пари от контрабантата и още колко магистрали ще построи с пари от контрабантата ми стана ясно че правителството го е ударило на див популизъм.
4
2
 
30
 
! Отговори
И как преди 8 години
И как ще пътувам служебно със служебен автомобил през уикенда? Някои фирми работят и през уикенда, не е ли така?Май тук има нещо недомислено.
3
3
 
39
 
! Отговори
Клоуни преди 8 години
Силна концентрация на некомпетентност с елементи на идиотизъм.
2
5
 
34
 
! Отговори
ХАХАХЕХЕ преди 8 години
ХАХАХАХАХАХААХАХ. По голяма простотия не съм чувал!
1
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA BADE SVALENO TOVA PRAVITELSTVO NA GLUPOSTTA.NE GLASUVAI ZA GERB--SIMVOL NA KRAGBATA.