Дянков за 2015-а: Празна година с неслучили се промени!

България вече не е финансово стабилна както беше до 2011 г., смята той
29 дек 2015 17:52, Анисия Иванова
74
Дянков за 2015-а: Празна година с неслучили се промени!
Снимка: Bulgaria On Air

2015 година е празна и изчаквателна за икономическата политика на България, а обещаните промени не са се случили, коментира пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria бившият финансов министър и вицепремиер в първото правителство на ГЕРБ - Симеон Дянков.

"Случиха се две положителни неща - усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна. Новата стратегия на министър Ивайло Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно", коментира още Дянков.

По думите му България като политики засега стои трезво, смислено и успешно. Дано и през новата година се държи така, препоръча той.

По думите на Дянков другата област, за чието реформиране се говореше още повече, е здравеопазването.

"Там се хвърлиха доста и в голямата си част противоречиви идеи. Наляха се още повече пари, а дефицитът стана още по-голям от предишната година, без да се случат реални промени към по-добро", анализира бившият финансов министър.

"Не бих казал, че има предвидимост и особено връщане към предвидимост на българската икономика. 2015 беше до голяма степен извънредна година. Икономическият растеж изцяло се определяше от използването на европейски средства. Това няма да се повтори през следващите няколко години. В този смисъл 2015 беше различна", прогнозира той.

"Трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евросредства. Нужна е истинска икономическа политика, която да зависи от правителството и от български политики", призова той.

Относно идеята за въвеждане на данък уикенд, политикът го определи като "недомислица": "Създаде се, особено в края на годината, лошо чувство в бизнеса относно способността на правителството да работи добре с бизнеса. Въвеждането му ще пречи повече, отколкото помага. Смятам, че от гледна точка на данъчната политика би било добре още няколко години да задържим данъчната система без промяна", обясни финансистът.

Притеснително според Дянков е, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала. Той заяви, че това вече е факт и "през последните три години сме увеличили двойно дълга си".

В енергетиката през 2015 г. се заговори за реформи, подчерта Дянков, и изрази надежда, че тези реформи ще се случат през 2016 г.

По думите му върви се по естествен път към фалит на БЕХ. Главните виновници за задлъжнялостта му са политиците в няколко поредни правителства и "около 2,5 млрд. са чисто политически грешки".

Дянков определи БЕХ като гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато. Що се отнася до НЕК политикът препоръча компанията да премине през оздравителен процес и да се създаде НЕК-2, върху която да не тегнат стари лоши договори.

Бившият министър смята, че "бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството" и каза, че "това ще стане през есента на 2016 година".

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков е прав, БЕХ е най-голямото гнездо на корупция!Вижте истината за шефските заплати в БЕХ.Сканираните оригинални документи са качени единствено в Ядрена престъпност блога на Георги Котев:gikotev. blog. bg/drugi/2015/09/02/energepiina-kalinka-1-v-kabineta-borisov-1-dokumenti. 1388433Един обикновен счетоводител e сложен за шеф на БЕХ и му се дава заплата от 46 000 лв. месечно. За големи заслуги, счетоводителят на два пъти е удостоен от Б. Борисов за "Енергетик на годината"!!
36
0
 
0
 
! Отговори
Bellaitalia преди 8 години
V seki kvartal na sofiata i selata baokolo ima publichni kmetski damski, majki i iv klozeti. Bravo Poduene!
35
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Реално управляващите нямат никаква икономическа политика за развитие. Използват пари на готово - Еврофондове. Това са пари за Подпомагане на икономиката, а не основни средства за развитието и! Още по-лошото, загробват данъкоплатците с други пари на готово - външни заеми! Това между другото изобщо не е дясна политика, а типично лява! Цялата им икономическа политика e нищоправенето и празните приказки!
34
0
 
5
 
! Отговори
Йончо Попов преди 8 години
Дано да чете коментари от БГ медии този член сплескан, за да разбере за какво иде реч, финансова стабилност за сметка на избит среден и дребен бизнес в БГ, тотална държавна рестрикция за всяко едно нещо, носещо пари, не случайно тоз е възпитаник на Световната банка, там така ги учат - да турят водомер на сълзите на хората.
33
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Ти като беше на власт защо не направи нищо? Само дето обложи банковите депозити на хората. Дим да те няма!
32
1
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
АНАЛИЗА Е ЯСЕН - НЕСЛУЧИЛИ СЕ ПРОМЕНИ, НО СЛУЧИЛИ СЕ ОГРОМНИ КРАЖБИ ОТ НАХАЛНИТЕ ГЕРБАДЖИИ !!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, някои хора както и да работят, все ще ядат недопечена пица, Дянков не им е виновен. Особено пък феодалните старчета.
30
0
 
2
 
! Отговори
wc преди 8 години
postna pica obreche ti no kyrshyma vav tikvatata ti shte bade srebaren
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да е ясно, че щом постоянно ни го нахлузват тоя кр.тен по медиите , в скоро време ще го вкарат пак в правителството да ни "оправя". Жална им майка на гласоподавателите, пак ще има постни пици без тесто .
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При този ненадминат финансист бачках здраво и пицата си остана постна!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора , които седят по цял ден на компютъра и пишат тъпни дават оценка на един добър финансист . Въобще червените каскети са големи разбирачи .
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е,че повечето коментирали Дянков тук, са в пъти по-прости от пръднята му.
25
2
 
4
 
! Отговори
bosnak преди 8 години
Този смята, че прилича на Брат Пит
24
1
 
1
 
! Отговори
Facel преди 8 години
Prazna...ama s dupki i vinetki:-)
23
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука мързеливите плюят по всеки човек с рационално мислене.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7ми, аз му бях работодател на този по едно време, но не оправда доверието. Това по повод кой съм аз. Та този хубостник прахосо резерва на здравната каса, една камара глупости сътвори, като например щуротиите в двореца!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така, в България отдавна има празни години, а тази беше още една такава. Що да е в затвора бе. хаха. Кой си ти, та да му даваш оценки.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През лятото този прогнозира,че доларът ще достигне 2лв към края на годината.Добре,че не го послушах.
19
2
 
25
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Този защо не е в затвора.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tozi *** pak se poyavi a mersi