Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да работят ***,за да станат бели.
173
0
 
2
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Ниските доходи на българина са показател че жизнения стандарт на депутатите е висок.
172
0
 
13
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 години
Търся да наема инженер по кибернетика, до 25 години, с пет години стаж по специалността, да е родил, да има шофьорска книжка-всички категории, да знае писмено и говоримо английски, немски, френски, руски, италиански, турски, гръцки, арабски и китайски,да е готов за работа в екип/ т.е. да върши работата на другите/, предлагам гъвкаво работно време/ работи се от 8 до 21 часа, събота и неделя/, ЗАПЛАТА-500 лева!...и как да няма емиграция.....
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
biznesa i rabotnata ruka hraniat 800 000byorokratsia i chinovnitsite,a tova za romite koeto ste go zapomnili i go povtariate kato.... Se preuvelichava za da ne se vidi grugata strana naneshtata.
170
2
 
6
 
! Отговори
Алтернатива преди 8 години
Да вземем пример от Гърция, която през миналия век си прибра понтийските гърци от СССР и да отворим границите си за бесарабските, банатските и българите от руските републики! Това са истинските имигранти, които могат да ни помогнат, а не както Меркел събира африканци!
169
0
 
6
 
! Отговори
Решение преди 8 години
Ромите се навъдиха прекалено много и няма как да променим всички - трябва с крайни мерки да се ограничи популацията им! Явно 90% от тях не искат да се интегрират и създават още по-голямо гето. Трябва масова кастрация на този етап. Малките деца пък да се образоват и да се изкарат от гетото.
168
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходила съм в Индия и да знаете там хората си работят, някои даже здраво, та все се чудя от къде се взеха нашите "индийци"? Не приличат на братовчедите си от Делхи.
167
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Изчезване на нацията е ефект от лошо организирана и трайно лошо функционираща държава на което сме потърпевши вече над 25 години. Това разбирасе е е следствие на политикоикономическата с-***, залегнала в основота на съществуващата конституция. Система която облагодетелства единствено тези които са на власт и близките до тях за сметка на останалата част от обществото. Свидетели сме на това как пропагандата се разминава с реалността.
166
0
 
28
 
! Отговори
ээээ преди 8 години
Ами ще изчезва, след като лакомия бизнес се чуди как да одере по 2-3 кожи от работника срещу мизерно заплащане. Да, ама пазарът на труда вече става европейски и българинът, кат оне може да наеме адекватно заплащане на труда - отива в чужбина. Така нашите "бизнесмени" накрая сами ще си работят. Да видим тогава как ще си строят къщи като прогимназии или пък постоянно ще киснат в чужбина на фирмени разноски. Така че - да вдига заплатите и да не се оплакват. Те са виновни за емиграцията на българина
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и да ражда деца
164
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нали от години насърчавате един определен етнос да не работи и да не ражда деца. Ще дойде време да си бере плодовете. Ние ще се изнесем в чужбина и тук ще ви работят онези със слънчевите бани... ако успеете да ги накарате! :))
163
0
 
5
 
! Отговори
5 екстроветности преди 8 години
Оф и какво му е важното да си екстроверт, ако работиш си програмист и не се натискаш за лидер на екип? Пък и тогава де, не е като да работиш с клиенти или нещо. А тва пък с доброжелателността направо изби рибата, "ама шефе, аз за добро затрих всичките файлове, исках да разчистя място на харда, не знаех че ще прецакам проекта, който е за предаване утре.."
162
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с правопис не става мойто момче иска се и акъл.Каква е ползата от правилният ти правопис и от мазните думи,които употребяваш,като не можеш да вникваш в дълбочината на нещата а за това се иска разработен ум.Да си орал с този ум по книгите и да си наблюдателлен да си наясно с нормалните неща в живота,кое е довело до причината и следствието.В българина тази черта липса от много години и му остана само хвалбата,че има купено висше образование.Има уроци дето не ги пише в учебниците......
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът ще изчезне защото е генетичен роб.Не чете,не се интересува от нищо освен от себе си и си мисли,че светът се върти около него.Няма будни умове поради генетичната си обремененост на всичко и на всички вярва а това идва от неговата слаба образованост.Не е нужно да си магистър със четене пак може човек да се образова до някаква степен.Превърнал се е в лесно манипулирано овчо стадо ,лесно се лъже и води.
160
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До изгнанник 193. Като ти гледам правописа по-добре не се връщай ти и такива като теб. Стой си там където си.
159
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Бай Стамат. Гледай поне да възпиташ добре децата си, че да те хранят на стари години. Иначе те чака място в някой приют, ако има щото много се навъдиха такива като тебе.
158
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада". Дотогаз ще бъдат и приобщени, ще са прегърнали европейските ценности. А за нас българите, които ще бъдем малцинство пей сърце. Ама няма да даваме на емигриралите ни сънародници да се връщат в швейцарският ни рай, за да не се промени съотношението между работещи роми и лентяйстващи българи.
157
3
 
7
 
! Отговори
Бай Стамат преди 8 години
От година съм в сивия сектор,не плащам осигоровки,защо да плащам нещо което няма да получа след години.Няма да им работя за без пари,няма с труда си да храня готовани,нека всеки работещ българин се разбунтува против системата на търтиите.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както досега ,никой.Обаче настаняването на протежета на добре платени места явно си има цена.
155
0
 
14
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Гърчат се че трябва да вдигат заплатките на раята,кършат ръчички че и бежанците бягат от тука.Ако не искате ВИЕ да си работите-ВДИГАЙТЕ ВЕДНАГА заплатите-търтей некадърни.

Спонсорирани публикации