Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да пускат бомбите,който оцелее-оцелее.
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е само в заплатите работата,а в структурата на работната сила,90% сме в сферата на обслужването.По магистралите и сега работят турски работници.Българите се изучихме,а бизнесмените безумни,вместо да инвестират в средства за производство,си пилеят парите.
132
2
 
60
 
! Отговори
шш преди 8 години
Така ще е и главната вина е в лакомията на работодателите.Вместо да дават нормални заплати те инвестират в бентлита и чалга певачки.В резултат всички кадърни млади хора хванаха пътя на запад където ценят труда им. Сега разни работодателски сдружения тръгнаха да реват.Късно е лебе за китка... Г-з глава затрива е казал народа...
131
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Що ме минусите бе. Прав съм. В Кувейт преди 150 са яли песък. Сега клошарите обикалят по кофите им с ферарита. И това да не е щото са много трудолюбиви и умни. Така се развил света - дотребвал му нефт. Ще спре.
130
1
 
12
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
20 евро на дете, ко речи?!
129
9
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Миро Мироооо дано си прав. Нема да се плашите Българи. Лошите тенденции понякога се обръщат. До 50те години на миналия век Гърция е по бедна от България. Представете си колко гладен е бил човека които е открил че маслината може да се яде. Родил се туризма и плажовете станали много ценни. С промените в климата и с нарастването на населението обработваемата земя ще става все по ценна. България има добра земя.
128
4
 
15
 
! Отговори
Миро преди 8 години
България няма никакво значение,тя е само щат от ЕС. След 50 години съюзът ще е подобие на САЩ, а работната ръка ще сменя местообитанията си според работата.Няма как в глобалната икономика да се запази лукса на локалния пазар на труда.Жалко,че няма да бъдем живи.
127
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Младите изучени и работоспособни българи са кръвния данък който плащаме на ЕС и Сащ. За това ни дават европрограми. 2050 г. всички българи ще живеят в къщи за гости и ще се разхождат по екопатеки. ЕС ни дава милиарди за къщи за гости а българите напускат - скоро за всеки ще има по една -две. Купувайте маслото с краварката в ъгъла и забравете всичко друго.
126
4
 
31
 
! Отговори
Джак преди 8 години
"Преди планината да се сгромоляса започва да се свлича почвата. Преди да рухне държавата хората ги налягат страдания. Когато дървото съхне клоните му гният. Когато хората бедстват държавата се разпада. Каруца която върви по коловоз, където преди се е обърнала друга каруца, също ще се обърне. Държава която върви по пътя на загинало царство също ще загине!"Кажете ми сега България не върви ли по пътя на загинали държави? Всички признаци сочат това! Какъв да е краят ако не разруха?
125
1
 
25
 
! Отговори
икономист преди 8 години
За да се вдигнат заплатите, трябва да се подобрят условията за свестните хора, които дават заплати. Защото сега от мутри, далавераджии и баджанаци на властта, както и от държавната администрация, която пие кръвта на бизнеса, нормалния предприемач не може да вдигне глава и бяга в сивата икономика, или навън. Замислете се малко. Икономика, образование, сигурност и правосъдие - само това може да ни спаси!
124
1
 
21
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Още - "Калпавите хора не могат да имат честни приятели. Коварните началници не могат да имат чистосърдечни подчинени. В държава която върви към гибелта си, не може да има мъдри служители". "В държава която набира сила отвсякъде ще се стичат способни мъже, а държава която върви към гибел способните мъже ще я напускат". "Ако колоните на къщата са твърде слаби, къщата ще се срути. Ако чиновниците в държавата са недостатъчно способни държавата ще рухне!"
123
1
 
17
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Ще цитирам от древния и високо уважаван китайски текст "Книга на Основите" която е една от основните книги на китайското стратегическо мислене и е легендарна."Ако владетелят често си мени мненията и думите му се различават от делата, в сърцето на поданиците му ще се загнездят коварство и хитрост, защото по този начин те ще искат да се защитят" - сегашните политици какво правят? Едно се говори предизборно а друго се прави. Това е лицемерие а после ще се борят с корупцията?
122
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джак 149Ако се чувстваш обиден че си *** ...............НЕ МИ ПУКА.Мантрите които разнасяш тук са брътвежи на един ***.Лошото е че такива като теб са 95% от БЪЛ.ГА.РА.ЦИТЕ.*** провинциалисти.
121
1
 
8
 
! Отговори
Туба преди 8 години
Това са проблеми на управляващите, на здравната каса, на данъчните...
120
0
 
15
 
! Отговори
Джак преди 8 години
В Светите Писания се казва за подобни хора: "Твоите князе са законопрестъпници и съучастници на крадци; те всички обичат подаръци и ламтят за награда; не закрилят сирак и тъжба на вдовица не стига до тях". Левски какво е казал? - който пипне общите, народни пари наказанието е само едно - СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ! Защо? Защото е знаел, че такива ще провалят общото дело че тяхната корумпираност ще доведе до гибелта на всички!
119
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно красива българка роди на 12 години, как ще загине ?
118
1
 
25
 
! Отговори
Джак преди 8 години
До 146Когато имаш хора на ръководни позиции в държавата които поставят своя интерес над обществения това е сигурен белег за западаща държава. Да си държавник означава да се жертваш за народа, да жертваш лично време, сили, енергия, емоции, чуства, живота си ... това е да си истински държавник. Когато ти си във властта за да правиш далавери, да се облагодетелстваш и да се подсигуряваш ти не си държавник - ти си корумпиран съучастник на крадци и национален предател който обрича на гибел нацията!
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако България продължава да мутренско-екзотизноетническа, по-добре да няма роби българи. Много трудно можеш да си намериш днешно време нова работа ако си прехвърлил 30-те години, а за тези на 40 и 50 направо си е мисия невъзможна
116
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момент, момент само...
115
4
 
20
 
! Отговори
Джак преди 8 години
До 146Ти си ***, невежо! Те нямат легитимност защото са в парламента благодарение на купени гласове и затова че съвсем малка част от хората гласуват. И защо да гласуват като щом дойде някой на власт той приема и изпълнява всичко каквото му наредят от Световна Банка, МВФ и други международни организации? Това са слуги а не водачи, те нямат визия за бъдещето и изпълнявайки чуждите разпореждания ни обричат на изчезване поради факта че са алчни за власт но прости които не стават за държавници.