Корупцията е най-голяма при обществените поръчки

"Прозрачност без граници": Нужен е граждански контрол
28 яну 2016 11:37, Анисия Иванова
22
Корупцията е най-голяма при обществените поръчки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Най-съществени проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки. Проблем остават неефективното управление на обществените ресурси и недостатъчните гаранции за контрол при управлението им, обяви Ваня Нушева, програмен директор на асоциация "Прозрачност без граници“ пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Нушева коментира доклада на ЕК, оповестен вчера, според който страната ни е най-корумпираната държава в ЕС. По думите й докато останалите държави в ЕС, включително и тези от Централна и Източна Европа, подобряват стойностите на индексите си, България остава на едно място.

Още по темата

Според нея тези резултати се дължат на липсата на последователна политическа воля от страна на трите власти, както и имитирането на реформи.

"По-добрият резултата на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там", обяви тя.

Ако до преди 2-3 години България, Румъния и Гърция се намираха на една й съща позиция, то сега можем да видим, че тези държави се оттласкват от дъното на фона на данните за България.

"Ключово за справянето с корупцията у нас е упражняването на постоянен активен граждански контрол върху институциите. Трябва да има активен диалог и с представители на академичната общност, както и работещи институции", смята още Нушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
нищо ново , вчера в Испания ги прибраха 30-40 човека , държавни служители , и им запорираха сметките -техните и на няколко фирми , заради корупционни практики при сделки за над 200 млн.Евро , после ми се оплакваите от ББ и други такива
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата мъка на другарите са обществените поръчки . Техните фирми вече никой не ги бръсне за нищо и умряха от глад . Така и трябва да бъде след над 50 години робство на Българския народ от БКП-БСП . Така както те се гавриха с хората сега им се връща двойно .
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По-добрият резултата на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там"За нашето правораздаване има хора за които важат законите и такива за които не важат.Наблюдаваме го всеки ден с криминалния контингент.Въпроса е хората които са в корупцията в коя от горните две категории влизат?Правораздавателната система е тази която може да контролира корупцията или я подкрепя.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятно,в публичен сектор най-голяма корупция,там дето всичко трябва първо да е доказано и след това показано за пред всички-обществото и пред себе си за успокоение,а пък който иска да чете по нататък,както и да прави сверка за напредналост в бранша и на какво се набляга в ефективноста,а тя е различна-от времето е пари,техниката,технологията също е пари и се мери в кадърност,а не в проценти и т.н.
12
3
 
6
 
! Отговори
омерзен преди 8 години
Корупцията е навсякъде. Всички конкурси за работа са предрешени. Можещите не ги допускат. Некадърниците са по високите етажи на властта. Затова сме на този хал. Днес НС единодушно избра Диана Ковачева за заместник на Мая, въпреки че беше неуспешна, като министър. Докога ще е така?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7PRI BKP I BAI TOSHO NE BE LOSHO,GIVEESHE SE PO- DOBRE OT SEGA.NIMA BALGARIA NA GERB I BOIKO E NAI- DOBROTO MIASTO ZA GIVEENE?
10
2
 
2
 
! Отговори
Янко преди 8 години
Тези патки са с изчумрял мозък! Забравили са, че преди зееха от всяка отворена консервна кутия, че "обществените поръчки" били най-прозрачната практика и била хиляди пъти по-ефективна от социалистическата практика!? Сега говорят, че те са формата за кражби на огромни суми! *** на яслата на козяк!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така,храбрия Премиер вчера твърдеше че е преборил корупцията!?
8
2
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 8 години
Ама те строят магистрали за милиард,санират за по 20 бона на апартамент,обичат живака,съдиите им стават на крака,теглят кредити като за последно,журналистите го боготворят срещу пари!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега да се плюем едни други българи .. За кеф на окупатора САЩ.. кой е по корумпирания... Корупцията е начин на управление на колонията.. Така Англия е управлява половината свят с 10 хил.. чиновнци. почти без армия.. Сега същото правят САЩ с колониите си.. които уж се водят за демократични и независими.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените *** да говорят за корупция е все едно педофил да иска да стане детски учител . От 1944 г. БКП-БСП убива собствениците за да им вземе имотите и парите . Това продължава и до днес от техните наследници. Последния пример е как ограбиха банка КТБ и Станишев си купи имение в Швейцария и Брюксел . Та така другари комунисти-социалисти-капиталисти , но винаги терористи .
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO GERB I BOIKO RABOTIAT ZA KORUPZIATA--DRUGITE KUCETATA GI IALI.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корупцията е начин на управление и подчинение на колонията..
3
0
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Браво на ГЕРБ,МВР и Бойко Борисов!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне ако не друго, всички са царе на констатациите. Това било, онова било. Тези същите неща може да ви ги каже всеки един човек в България. И какво?
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е от години и всички го знаем.Въпросът е, че нещо трябва да се направи срещу това.И в нормалните държави, това нещо се нарича Правосъдие.Тук го няма, няма и да го има.

Спонсорирани публикации