Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
31
 
! Отговори
Варна преди 7 години
95% от т.н. работодатели в БГ са *** комунисти или мутри,свикнали да смучат и лъжат.Добре че влязоха кол центровете за да се вдигнат малко заплатите.Чакам едно от децата ми да порасне още малко,продавам всичко и се махам от тази *** наречено държава.
173
4
 
9
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Момчето работеше като студент доормен. Беше последна година студент, специалност която търся. Обучил съм го от А до Я. Той от УНСС излезе магистър без да знае нищо от практиката. Наех го и за 7 години израстна много. Това обяснява ли нещата? И нямам фирма за бързи кредити. С логистика се занимавам и работя главно с международни клиенти.
172
4
 
19
 
! Отговори
Мъдабемъда преди 7 години
Има хора, стига да има адекватно заплащане. Аз съм обикновен служител. В моята фирма напусналите за 4 години са 1 (един) служител, който вече иска да се връща. В зависимост от уменията и мотивацията на персонала - стартовата заплата за младшите служители е от 800 до 1500. Хора с много опит - 4000, с 2-3 години - 2500-3000. Говорим за чиста сума, която ние получаваме. ВСИЧКИ работят - няма нито един да скатава. Всичко е сметнато така, че максимално работа да се свършва с минимален брой хора ...
171
2
 
39
 
! Отговори
ники преди 7 години
350 ЛЕВА ЗАПЛАТА НА ПИКОЛО,ШЕФА НА ХОТЕЛА КАРА МАЙБАХ.КАКВИ МЛАДЕЖИ КАКВИ 5 ЛЕВА.ЗАКРИВАЙТЕ Я ТАЗИ ***.
170
23
 
9
 
! Отговори
vrvm do 182 преди 7 години
Напълно разбирам какво имате предвид. Не е за всеки. Но повечето хора тук говорят за заплати и суми, като не съзнават, че няма как да свършиш работа за 1000 лева и да получиш 2000 лв. дълго време. Големите пари идват с отговорности, бързина, стрес, ръст, увеличаване на продажби и т.н. Реално собственика на една фирма също е под голямо напрежение - заплати до 5 число, наеми, кредити, осигуровки до 25то число. Аз лично съм пръв на работа и 90% си тръгвам последен.
169
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до vrvm: ти сигурно имаш фирма за бързи кредити,която подлъгва хората да си залагат жилищата за пари?Та ти си за затвора,и всички като теб.
168
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай х 175пазарна икономика :за 300 лв заплата -бай мангу с основно образование и без българскиза 1300 лв заплата бай кирчо с висше + 1 западен езикза 2300 лв заплата кака гинче с 2 висшета + 2 западни езика -----------------------А в Германия същите заплати УМНОЖЕНИ ПО 3 по 4 и повече пъти. Ето затова дори бай мангу бЕга на запад.
167
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vrvm до Баси Държава 187+-+++++++++++++++++++++++++++++Че ти какъв бизнес имаш, та взимаш doorman Хяахяахяахяхяях :) Че и петцифрени заплати им давал хахаах. Дори да приемем, че казваш истината ТИ СИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а изключението потвърждава правилото, че в България заплатите са МИЗЕРНО ОБИДНИ. За същия труд и квалификация на задап се плаща В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ. Въпреки по-високите данъци, наеми и тн. Пак си в пъти по-добре. Затова хорята бягат масово.
166
3
 
20
 
! Отговори
Народен преди 7 години
явно не умееш да си ръководиш екипа.-----------------------------------------------------------Ти си го ръководи екипа, но дори добре платените кадри в България в един момент си стягат багажа и отиват на запад където за същите отговорности и задължение взимат В ПЪТИ ПОВЕЧЕ. В България, ако взимаш 5 000лв заплата си голямата работа, но като се замислиш и видиш твои приятели колко взимат за същата работа в Германия и почваш да стягаш багажа.
165
10
 
10
 
! Отговори
vrvm до Баси Държава преди 7 години
Много си зле. Като толкова разбираш залагай апартамента и почвай да наемаш хора и плащаш заплати. Аз при мен имам 25-30 годишни дето бачкат като луди и правят много пари дори за UK, но им се работи. Единият съм го наел, като преди това беше доормен в един хотел. Не беше завършил дори висше. Много кадърно и работливо момче - от провинцията. Сега прави 5 цифрена заплата на месец и дори съм решил да го правя съдружник. Просто повечето само искат, но насреща нищо.
164
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да, то ако има кандидати са един "матриал" - дипломиран строителен инженер, не прави разлика между CorelDraw и Paint. Не важна дипломата, а колкото сече пипето и колко те мотивира шефа с $
163
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами инспекциите на труда да не дремят по бюрата си, а да правят внезапни проверки как се спазва кодекса и ще "се изненадат" да установят масови злоупотреби с начисляването на извънредния труд.И при сумарното изчисляване също.Работя на такова и ми се казва,че нямам право на извънреден труд,но ако отида да се оплача в инсп. на труда със сигурност ще си загубя и тази мизерна заплата.Ето така ни държи бизнеса в подчинение.
162
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Име - явно не умееш да си ръководиш екипа. И аз бях в такава ситуация, но уволних 2 човека от тези, които са скатаваха, и всички останали започнаха да работят съвестно. Особено когато видяха, че уволнените, дойдоха да молят да ги върна на работа. Няма нужда от никаква демокрация, когато ръководих екип и той трябва да е ефективен.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИмеАйде дай кординати, обещавам да съм 5ти в бонусите срещу съответния труд естествено. *** не каза ни сфера на работа ни нищо. Малко изхвърлено ми се види. Апропо ти ко правиш във форума в работно време?.
160
2
 
16
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
Не всеки може да издържа стресови условия на труд, после психиката им се срива много бързо. Голямата заплата (4000 лв. ) в България често е свързана с големи рискове и свръхзавишени ангажименти или несигурност за мястото. Изключения правят държавната администрация. Преживяла съм го това и също като тези момичета бих напуснала! Макар че знам много добър английски и съм учила бизнес кореспонденция. Това не би трябвало да означава, че ако у нас човек работи една нормална професия, 8 часова и 5 дни в седмицата, заплатата му трябва да е унизително ниска с по 500 лв. И на Запад имат стресови профе
159
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важният проблем е заплащането! Всичко друго е замазване на очите. Давайте нормални европейски заплати и ще се намери работна ръка!
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма работна ръка, защото няма адекватно заплащане, отношение и социални придобивки. малкото пари който изкарваш работодателя те принождава да финансираш допълнително убочението си, което реално се явява неявно кредитиране на работодателя от страна на работника. Работника инвестира в себе си с идея за по висока заплата, но получава само повече работа. Извънреден труд не се плаща под мотото "Еми кат не си успял в работното време". Често един върши работа за 3-4ма за жълти стотинки. После имигрира
157
2
 
13
 
! Отговори
делюзии по оруел преди 7 години
Вярно е, че населението се топи, но няма глад за работна ръка. Щото то населението се топи поради липсата на поминък. А вие сте сложили каруцата пред коня.Направете един анализ на пазара на труда, вижда въобще какви позиции се търсят на общо основание във вторичния сегмент и тогава списвайте глупости по медиите. Предлаганите СРМ са бутиков брой, в много сектори няма никакво предлагане, а там където го има условията са почти робовладелски. Темата е дълга и никоя медия не я нищи както трябва.
156
7
 
6
 
! Отговори
Име преди 7 години
Абе голямо плюене пада, но аз съм лидер на екип от 50 човека с над 2500лв заплата всеки чисто, два дни в седмицата работа от у дома, доста привилегии като допълнително здравно осигуряване и почивки, двойно заплащане на празници и извънреден труд. Половината ми ден минава в извинения и скатаваници, а останалата половина в следене кой е във Фейсбук. Когато трябва да свършим работа, сме 4 човека. И после има учудени защо за тези 4 човека са бонусите в края на годината :)
155
2
 
22
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
До vrvmЕ ти какво искаш да наемеш деца на по 25 години и да имат опита на човек пред пенсия ли?Дай добра заплата и си намери човек с 10-15години стаж,но истината е че не ти се дават пари.Затова е по удобно да се експлоатират млади хора,които по лесно ще залъжеш с бляскави обещания и ще работят за без пари,а после като свършат работа ще им биеш шута и ще пишеш по форумите колко са зле младите и как нищо не могат и много искат.А това че някой иска повече пари за труда си няма нищо лошо.