Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
24
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ преди 7 години
Търся служители за по 300 лв. заплата, без отпуски и ако може нещо да спестя от осигуровките и няма кандидати. Тия българи се отучиха да работят - масово тичат на запад. Ех, не останаха патриоти като мен!
193
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като разрушиш икономиката на една индустриализирана държава, лишаваш младите от развитие след като завършат образование. Това ги кара масово и завинаги да се изнесат в чужбина. След това идва логичното - застаряване на населението, обезлюдяване, липса на кадри, което влече след себе си още по-голямо деиндустриализиране. Така ни вкараха в порочния кръг който води до унищожаване на държавата. Като добавим и унищоженото образование и здравеопазване - картината е пълна.
192
2
 
0
 
! Отговори
МАНЙС преди 7 години
До PSЩе ти се, нали? Мечти, мечти-ии...
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не гласувайте с "не подкрепям никого"!Така гласувате 3а герб!Те ще си присвоят вашите гласове!
190
2
 
12
 
! Отговори
работещ преди 7 години
До Бай ГрозданНе можем всички да сме на най-високо ниво. Но всеки има право на адекватно заплащане за труда си, а такова не винаги има. Това е проблемът на средностатистическите българи бедняци.
189
2
 
11
 
! Отговори
Разумен коментар преди 7 години
До българинТова е обобщението на темата.Браво
188
3
 
35
 
! Отговори
българин преди 7 години
Българите по света са едни от добрите(да не кажа най-добрите) работници.Просто алчността на българският работодател(олигарх,политик) е безкрайна и принудиха хората да работят навън за по 1000-1500евро.А преспокойно средната заплата в БГ можеше да 700-800евро и повечето млади щяха да отглеждат децата си тук,в родните си домове
187
5
 
5
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Няма страшно, ХАБИБИ до дупка и мятайте пачки през балкона! Все един ден ще се оправи положението?!
186
2
 
25
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Защо ни измъчват?Да излезе някой ръководен кадър и да каже до кога е срока да освободим тая територия?Да си знаем от рано накъде да си изнасяме децата.А работодателите не са по-малко виновни от политиците за положението
185
2
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До PS 203 Приветствам изложението ти приятел , прав си.Това е истината.
184
3
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До vrvm do 182 Само кото си написал ръст на продажбите и ми стана усно че си от продажбния бизнес. Производството с голяма принадена стойност тласка икономиката напред , а не търговийката.
183
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДОДОКато пишеш за пазарна икономика,го пиши грамотно.
182
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам да няма работна ръка по вероятно е да не плащат.
181
2
 
37
 
! Отговори
мафия преди 7 години
Работодатели?????Вижте ни министър-председателя и президента и си направете сметка за работодателите.Като шофьор в Англия взимам 3000-3500 пауда на месец,тук в офис на много отговорна позиция взимах 800 лева в продължение на 6 години,като не ми беше вдигната и лев.Няма социални пакети,няма бонуси.....но пък едно купуване на коли,лодки,свят да видиш...екскурзии,скъпи дрехи,часовници.*** OFF
180
10
 
21
 
! Отговори
PS преди 7 години
Но иначе добрата новина е, че нацията се топи и държавата върви към фалит! Не злорадствам, а просто отдавна се питам: каква е ползата от съществуването на една микроскопична като територия страна, чието население буквално агонизира и многократно се проваля в управлението си под един или друг обществен строй?! Ако имате една неуспешна, провалена фирма, или я закривате или я продавате на друг собственик, който да я възроди и направи печеливша. А тук става въпрос за провалена нация. Във fb изпитвам срам да напиша че съм от БГ,да комуникирам с англичани, французи и тн., без да изпитвам неудоб
179
11
 
6
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
ЧЕТА И НЕ ВЯРВАМ КОЛКО *** НАРОД ИМА А ВИЖДАМ ЧЕ ПИШАТ И ДАВАТ АКЪЛ ДОРИ! 1ОТ КУМАНИТЕ БИЗНЕСМЕН НЕ СТАВА. 2 НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. 3 НЯМА СИНДИКАТ СЪДЕБНА СИСТЕМА. ДЪРЖАВА. Мога да изброявам до десет и нагоре НЯМА СМИСЪЛ ЛОШО Е МАТЕРЯЛА
178
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 186Ами да, то ако има кандидати са един "матриал" - дипломиран строителен инженер, не прави разлика между CorelDraw и Paint. Не важна дипломата, а колкото сече пипето и колко те мотивира шефа с $ ---------------------------------Проблема е, че дори и този инженер, като отиде в UK Да бере ягоди ще взима МНОГО ПОВЕЧЕ отколокото при теб. А пък, ако започне да бачка като инженер, тогава разликата става космическа.
177
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но пък не искат хора над 40 г дори 3а чистачи!МаLоумNици!
176
2
 
27
 
! Отговори
Мечо Пух преди 7 години
До МъдабемъдаИ при нас сметките са такива, ама се строят къщи, басейни и коли се купуват и свят се обикаля, а на шефа лафа е "заплати не вдигам- нема шанс"
175
4
 
12
 
! Отговори
Мъдабемъда преди 7 години
Драми няма - само се чудим заплата и две ще вземем по коледа. Шефа кара 10 годишен форд и повечето от нас имаме по-хубави коли от него. Младшите служители вземат по 500 лв увеличение на всеки 6 месеца докато стигнат 3000, после по 500, но на година. Тавана на заплатата е около 5000 и се обмисля да стане 6000. След третата година - 2 дни допълнително отпуска и се увеличава всяка година с 1 до достигане на 10 дни. Та така рОботодатели - има хора, измислете как направите така, че ги вземете и задър