Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималното заплащане НА ЧАС в ЕС е 8.50 евро, което между другото се очаква да се покачи. Като плащате на работниците си колкото да не умрат, те ще работят толкова колкото да не заспят на работното си място. А тоя дето се пени тука, че плащал хиляди левове но нямал квалифицирана работна ръка.... Първо плащай твърда заплата 1200 лв. плюс обучение, плюс осигуровки и всичко. Плащай болнични и майчински и чак тогава разправяй колко загубен е бг работника. Дори не е ясно дали не лъже за всичко.
153
2
 
26
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
"като не харесват условията си пускай молбата за напускане" "...... да ви плащам заплатите(***, АЗ си ги изработвам, без хора като мен си кръгла нула)" "нещо сметката не излиза ще режа ви от заплатите (след седмица се хвали че си е купил нова лъскава кола)" "почивни дни няма" "бизнеса куца,ще ви намаля осигуровките, който не е доволен да напуска" и тнАрогантния ганьовски екплотатор или щи се научи как се прави бизнес или ще мре от глад. Работна ръка ИМА,кадърни работодатели НЯМА!
152
2
 
8
 
! Отговори
До 160 Георги преди 7 години
Закони за това, което искаш има, остава да се спазват. Спазването им зависи и от теб, но обикновено това го правят синдикатите, които в България бяха разбити и реално ги няма, точно за да може да те експлоатират, както си искат. Искаш нещо, но към кого го адресираш това искане?
151
9
 
0
 
! Отговори
vrvm do Георги преди 7 години
Много си далече от истината Гошо. За колко западни компании си работил? Защото аз съм работил за един от най-богатите хора на острова (в топ 100) преди да си направя собствена фирма. Бил съм на доста високо ниво. Това което цитираш е смехотворно. Просто е много далеч от истината.
150
3
 
5
 
! Отговори
До 160 Георги преди 7 години
Кодекс на трудаЗаплащане на извънредния трудЧл. 262.(1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:1. 50 на сто - за работа през работните дни;2. 75 на сто - за работа през почивните дни;3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудов
149
3
 
1
 
! Отговори
До 160 Георги преди 7 години
ПОСТАНОВЛЕНИЕ 375 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2015 Г.за определяне на нов размер на минималната работна заплата за странатаМИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТПОСТАНОВИ:Член единствен. (1) Определя от 1 януари 2016 г. нов размер на минималната месечна работна заплата за страната 420 лв. и на минималната часова работна заплата 2,50 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.(2) Размерът на минималната месечна работна заплата по ал. 1 се определя за пълен работен месец.
148
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Ами внасяйте Филипинци, Пакистанци, Индийци да работят, наемайте бежанци... Там са още по зле и от нас.В крайна сметка сме най-зле, ама в Европа. Сравнено с половината останал свят сме си много добре.
147
2
 
23
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
Ами като се научат да плащат ще имат и работна ръка!Драма няма-просто работодаетлите сами си го набиха,като решиха че хората ще приемат да са бедни безработни.Истината е че капиталиста си има заучени фраи,които всеки е слушал-сега е криза,като аз съм добре и вие ще сте добре,да се напънем сега,пък за парите ще мислим после и тн.Живет с по хяколко десетки хиляди на месец,но като опре до 100-200лв за увелич все още зъб им вадиш.Сега млаидте хора ще работят на вън,а бизнеса да си вкара хора от Мали
146
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние добре си чатим с бизнеса за заплатите и т.н.,но аз се питам къде е държавата да се намеси и да изиска от този бизнес да спазва кодекса във всичките му закони?Защо когато бизнеса не иска да има сливане на празниците,се съгласиха с тях, а когато народа иска изравняване на почасовото заплащане с това в Е.С. си правят оглушки?Защо и до кога тук ще е 2.50 лв. на час?
145
2
 
1
 
! Отговори
Европол преди 7 години
До Бай ГрозданЖени ли продаваш
144
3
 
11
 
! Отговори
Много съм доволен !! преди 7 години
Учи мама за да не работиш ! И най-вече учи право . Или бизнес администрация . Така ще бъде до тогава докато се цени само умствения труд . Докато хората на физическия труд не започнат да си искат заплащането както адвокатите - ще бъде така !!
143
7
 
3
 
! Отговори
Далай Лама преди 7 години
В Германия руснаците са над милион вече,а тези в Русия мечтаят за Германия...
142
3
 
22
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До vrvm,В белите държави работодателите плащат 50 до 80 % от това което им изкарва работника, а вие 20%. Еми няма работници братле. *** в западна Европа или Щатите и плащай на работник с висше образование + езици 2000 евро и чекай някой да ти дойде на работа. Но да не спорим, пазара е барометъра. И показва че грешиш.
141
7
 
7
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
И още нещо. Аз давам пари, но не всеки може да ги вземе. Наех преди 6 месеца 2 момичета. Първо с висше образование - икономика, но си нямат и понятие от бизнес кореспонденция, с английски много добър ама се оказа слаб, с претенции ама без покритие. 3 месеца ги обучаваме с колегите и ги учим и накрая като трябваше да заработят и правят пари напуснаха защото искали нещо по-спокойно. Та си минаха един платен стаж, само дето твърдата им заплата е над 1000 лева. И сега какъв е проблема?
140
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нормално е фирмите, които не могат да плащат добри заплати, да фалираттака е навсякъде по света
139
3
 
17
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 151,Мдаа.. за това говорим, 2,50 на час викаш. Я да сметнем какво се случва. При 80 часова работна седмица прави 200 лв на седмица, при 4.33 седмици месечно прави 867 лв плюс извънредния труд + работенето по празници правил съм сметка, излиза около 1100 лв. По закон. Реалността е 420 лв. И не говоря наизуст, познавам реални примери.
138
2
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Стига с тия малки и средни фирми хиляди са на брой но са едва 10% от икономиката,кучето е заровено в големите бирници....
137
11
 
5
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Бизнесмен съм и току що платих осигуровките на служителите ми - 5300 лева за 4 човека този месец. Плащам твърдо плюс % от това, което са заработили служителите. % расте в зависимост от оборота. Служителите ми се карат кой да вземе новия клиент. Заплата плюс бонус при мен над 4000 лева, но всеки прави за фирмата ми 5 пъти повече. Търся хора, но да са работливи, с образование, езици и работят по стрес. Парите не са проблем ако изкарват за фирмата. Ако не могат, няма как да им плащам от моя джоб.
136
4
 
17
 
! Отговори
Д-р.Радева преди 7 години
Ако има младежи да четат-Бягайте докато е време,скоро ще се създаде ЕС Б-група и няма да имаме сегашните възможности.
135
4
 
9
 
! Отговори
До 145 Георги преди 7 години
Стига с това заплати на час! Винаги е имало, има си и сега минимално часово заплащане, което е 2,50 лева на час за 2016-та година. За часовете над 8-те часа също си има регламент. Въпросът опира до липсата на синдикати, които да гарантират спазването на правилата. Не случайно първата работа на новоизлюпените демократи след 1989-та година беше да разбият всички структури, които можеха да спрат грабежа им: МВР, прокуратура, съд, синдикати, обществени организации и т.н.