Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!

Повишен интерес има към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна"
14 мар 2017 09:00, Петя Славова
205
Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!
Снимка: архив, Reuters

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година.

Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база, пише "Труд".

"Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя – местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена", обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

"При покупка "на зелено" има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка", обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство – ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна", може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София – хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро.

След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги "развържат".

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, както и "Младост" и "Люлин". Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блазе ви, а тука в Хамбург новите апартаменти почват от 6,000 евро на м2.
113
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро купих 90 кв. за 39 хил. евра. Нуждае се от ремонт, но това да е проблемът.Който може да смята!Много поздрави на брокерчетата. Всяка пролет подемат офанзива с манипулации за да вдигнат цените!
112
2
 
21
 
! Отговори
G преди 7 години
Пазарната логика при цените на жилищата в България е същата като при цените на горивата. В цял свят петролът е само надолу, а тук по бензиностанциите горивата постоянно поскъпват. На тези, които дългосрочно се набутват с ипотека в този момент, дали им идва на акъла, че регионът се тресе и още утре може онзи от югоизток да пусне тълпите. Може и вътрешни размирици да му спретнат, за да го свалят от власт. И при двата варианта тук ще се напълни с орди отчаяни и озлобени хора. Мислете.
111
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените ще растат толкова, колкото банките дават заеми. Когато банките спрат да дават заеми - цените ще се сринат. Българина е беден. Без заем не може да си купи жилище за над 20к лева.
110
1
 
5
 
! Отговори
Гената преди 7 години
До Анонимен И как да стане това? Срещу данъците трябва някой в тая държава да работи за тоя дето е платил данъка.
109
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия изобщо не е вярна! Такива цени - само брокерите ги сънуват. Скоро купувах жилище, от опит говоря.
108
1
 
38
 
! Отговори
Живял-видял преди 7 години
Започна ново надуване на балона.Чакат се само някои шарани да налапат въдицата.След 5 г. с ужас ще установят, че за тези пари са можели да къпят двойно по-голямо жилище!
107
1
 
32
 
! Отговори
Не сме народ, а преди 7 години
Спрете се и цените ще паднат. Докато им се връзвате ще се повишават.
106
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигнете данъците и ще видите как цените ще спаднат набързо.А сега всеки има по 2-3 имота.Примерно в Търново, около 60% от жилищата са празни.Ако има реални данъци, никой няма да държи празен апартамент за 10-20г...
105
2
 
24
 
! Отговори
Eksperta преди 7 години
В цял свят се надуват жилищата с едничката цел ти да не можеш да си позволиш нищо а да ти набримчат и един дълг и да си роб до живот безпрекусловен. ,,Няма по безнадежно поробени от тези които погрешно смятат че са свободни ''. Свободата Санчо ама не и ПАНЕЛА си го бива ваше височество ...
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цял свят цените на жилищата растат и в това няма нищо необичайно. То нарастването не е чак толкова много колкото изглежда, защото парите се обезценяват. Примерно за долара сега писаха, че е изгубил 80% от стойността си от 1971 година. Специално в София има голямо търсене, но предлагането не на ниво. Предлагат се жилища, но за тях няма желаещи, а каквото се търси го няма.
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли средната цена е само 1000 евро на квадратен метър. Поне според обявите е повече. При това за продажба остават само тези които имат някакъв кусур, най-често това са жилищата на първия и последния етаж, а останалите се продават веднага.
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балооона се надууува, надувайте цениите, надувайте цениите,да стане на парчеета, ПУК!!
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че хубави жилища няма. Като питаш брокерите или строителите защо няма това, което търсиш, те ти отговарят, че това което ти искаш не се търсело ...
100
1
 
22
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Пуснете си телевизора преди да купувате.Мечтания дом,Вашия дом,Само.сега ,един розов свят представен от милите банки.Веднъж им коментирах лихвената политика във фейсбук хората да не теглят кредити и започнаха да ме заплашват.Пред няколко месеца Левон Хампарцумян със своята мила усмивка коментира кка банките винаги щели да подкрепят един растящ пазарКогато цените бяха нормални кредити не даваха а сега се бият да ги раздават и надуват балона.Мислете хубаво преди да купувате имоти.
99
1
 
9
 
! Отговори
кудкудяк преди 7 години
До АнонименМутрите си замразяват парите - явно се мъти нещокато излизане от борда и хиперинфлация.
98
12
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
То хубаво някои ви съветват да не купувате, но замислете се кога ще купите? Животът си върви и ако сега си на 30 или 50 години, след 20 години ще си на 50 или 70 години и още ще чакаш да паднат цените, а те ще паднат на куково лято. Е, винаги има колебания на цените нагоре-надолу, но някакъв сериозен срив дето го чакат някои няма да има. Това са фактите. Един живот живеем и не върви на млади години да нямаме жилище, а на стари години нещата вече не са същите.
97
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че става дума за чист имотен балон,виждали сме го и преди.София НЕ Е два милиона,не е и милион и половина.В моят квартал (Сухата река) строят като невидели, клиенти почти няма,много от имотите са "FOR SALE" и "FOR RENT"...И продължават да строят...
96
5
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
до Анонимен, вероятно си прав, аз моя дългосрочен кредит го изтеглих преди 1 год, но според тебе дали ще има добър момент за теглене на кредит... не .. проблемни не са хората като мене ( вероятно и тебе ) които теглят кредити, проблемни са хората които имат 10 апартамента дето дават под наем и си купуват по 2 наведнъж защото данъците са им същите като нашите
95
6
 
8
 
! Отговори
scotisha преди 7 години
Men si mi e dobre v Glasgow. 50 000 pandura demek angliiski lev4eta si imam qko 2 bed room flat4e,I vnimanie shopski palqci tova e 3-en po va6ata varvarska klasifikaciq shtoto na vas I kenefa vi go broqt za staq

Спонсорирани публикации