Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати

Сред основните си проблеми посочват липсата на работна ръка
72
Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати
Снимка: архив, БулФото

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg


72
Още по темата: БТПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
ОТЧЕТО преди 1 година
Късно е вече,
Чада мои........
Късно е
Мандалото хлопна ...
62
0
 
4
 
! Отговори
R2D2 преди 1 година
Все още и тук има псевдо шефовете който не осъзнават този проблем с качествените служители. До скоро работех във фирма в която бях от 2 години не един пут исках увеличение на база резултати и спестени пари на фирмата беше ми отказано ..... На края ми писна и им теглих една майна хаха сега на моето място има 2 девойки който са далеч от нивото ми, шефа плаща с 900 лева повече за тях а аз си намерих с 800 лева по хубава работа и то не в сивият сектор а обяснете ми къде е киро на кирия хаха
61
0
 
5
 
! Отговори
От адаша на Ангел преди 1 година
До Зеро
Тези курсове за допълнителна квалификация и преквалификация, пък са такава глупост, че направо се чудя защо изобщо съществуват такива неща. Може би само за да се усвоят едни пари от някои хора.
Ако човек можеше да работи всичко, нямаше да има нужда от всевъзможните вузове, които съществуват към момента в страната. Защо му е на човек да се обучава 4-ри години за счетоводител, след като с един курс може да постигне същия ефект?
За шлосер и заварчик също се изискват умения и обучение...
60
0
 
10
 
! Отговори
Лъжат преди 1 година
Абсолютни лъжи. Имам и доказателство:
40г съм със стаж около 13г. Говоря 3 езика свободно включително Английски и Руски. Живея в САЩ и исках да се пребера в БГ да поработя. Пуснах си документите на няколко места, включително и една Американска фирма с представители в БГ. От София ми отговориха че нямат места, смях. От другите въобще не ми отговориха, пак смях.
Еми оставам си тук на $3200/месец какво да направя.
Искам да се върна и да споделя всичкия опит който съм натрупал но уви ... нямат свободни места.
59
0
 
11
 
! Отговори
34012 преди 1 година
Проблемът с работната ръка тепърва ще се задълбочава. Затова ВСИЧКИ РАДОТОДАТЕЛИ трябва да се грижат за сегашните си наемници - и заплати те да повишават, и по-добри условия за труд да осигуяват, и да спрат да ги унижават. Защото е близък денят, когато единстевно нефелните роднини и двете любовници ще се явят, ама те не стават за работа. Препрочитайте си по-често баснята на Лафонтен за кокшката, която снасяла златни яйца.
58
0
 
5
 
! Отговори
хе-хей преди 1 година
Каква забавна новина!Дайте и други!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром Хуан на Цеца мъж

МИ отивай бе смешник . Ама да няма "отидоха аслани ....... върнаха се *** !!!!
56
3
 
4
 
! Отговори
УРА преди 1 година
Братя намерих си работа в БГ - ИТ - 50 000 годишно НЕТО .
УРА .
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямах предвид себе си. Аз съм клошар.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59
С този правопис едва ли си среден техник.
53
10
 
3
 
! Отговори
Меркел преди 1 година
Докато Ганьо не се научи да работи съвестно никакво увеличение.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Среден техник в Маями - 4000$ бруто.
Кокошо яйце в магазина 3 цента.
Да е жив и здрав БГ капиталист.
51
0
 
8
 
! Отговори
али преди 1 година
Да ги вдигат тогава, какво чакат ?
50
0
 
8
 
! Отговори
Зеро преди 1 година
Колко от тези 2/3, дето искат да увеличат заплатите, ама работниците, разбираш ли, много калпави, не знаят какво да правят, та колко от тези подоползватели са изпратили персонала на курсове за повишаване на квалификацията, а не да ремонтират вилата на шефа?
49
1
 
14
 
! Отговори
От Адаша ти... преди 1 година
До Ангел
А не мислиш ли, че в днешно време, самите изсиквания на работодателите, към техните работници и служители са се увеличили до невъзможни нива, и че тъкмо това е причината за недостига на качествени кадри. Просто всеки човек си има някакъв предел на уменията, които може да придобие. Например, има много хора, които просто не могат да научат чужди езици, в резултат на което, ще отпаднат от много работни позиции, но това е положението за тях. Не, че са мързеливи или некадърни...
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бълъците свършиха и сега ще внасят от Африка.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се. Късно е либе за китка. Народът избяга заради хубавите условия, които същите вие предлагахте.
46
6
 
5
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Бьлгарина не трябва да се учи на мьрзел,460лв заплата-380лв му стига
45
1
 
29
 
! Отговори
Избягал преди 1 година
Късно е "ДРУГАРИ БИЗНЕСМЕНИ"! Няма кой да Ви работи вече дори и да давате "повече" пари. Време е да ходите някъде в чужбина да си харчите парите.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2/3 от работодателите склонни да съкращават преди пенсия, ха познайте защо