Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати

Сред основните си проблеми посочват липсата на работна ръка
9 май 2017 13:55,
72
Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати
Снимка: архив, БулФото

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: БТПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не работничка, а аранжор на цветя. Не може да сложиш всяка жена, мъж в този магазин.
22
0
 
41
 
! Отговори
Станьо от градината преди 6 години
Още не е станало съвсем късно да се вдигнат заплатите. Обаче, ако поизчакат до догодина, няма да има кой даже да разбере, че са вдигнали заплатите.
21
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай на мързела работа да те научи на акъл. Обичам да работя умно, а не много. Типично по български.
20
1
 
36
 
! Отговори
Чорбаджия преди 6 години
До ЕдинТи чувал ли си, че когато едно бизнес начинание е на загуба, следва да се закрие? А щом на жена ти и трябва персонал за магазина, значи има работа. А щом има работа, но няма пари, значи тая работа с "бизнеса" не е за нея.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мое да копам, мое и да не копам.
18
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как чъждия работодател намира персонал и му работят, без да се скатават. А българския нито си намира, ако си намери само претенции, безпочвени забележки, и ги гони. За тази крива нива и ратаи няма. Алчността тласка бг работодателя да поробва своите работници. Да! Сами е най-добре да си работят.
17
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема да е зле да обмислят да си работят сами,даже ще са на печалба. Спестяват от големите заплати, осигуровки, загуби от некадърен персонал.ДерзайтеD
16
2
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Искат да дават повече ,но няма на кого.
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като почне някви канцеларски плъхове инжинери да се слагат и мерят със заплата на консултанта, управител и касиер в магазин се смайвам. Що си мислят, че техните проекти са по-значителни и важни от другите длъжности в частния сектор. Що си мислят, че е толкова безотговорно и лесно. Не им е ясно въобще, това начунание, но умрат да врът шия в чуждата паница.
14
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България нито е работа да си работник нито честен работодател!!Просперират само измамниците и мошенниците и затова държавата е на тоз хал!!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намали цените. Това е Русе. Направи всеки петък 50%намаления.Прави оборот.
12
6
 
16
 
! Отговори
Един преди 6 години
Жената има магазинче за цветя в Русе. Та търси си по едно време работничка. Смята, мисли, то едно магазинче колко да изкарва. Стигна до 650 лева заплата. Отделно осигуровките /естествено на минимална заплата/. Та, идват, питат за заплата, чуват и даже "довиждане" не казват. Директно се завъртат и си заминават. От една страна - това е положението, хората си търсят интереса. От друга - то просто няма бе хора. 3...4... месеца в годината аз помагам за режийните на магазинчето защото е на загуба.
11
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направа ми се къса сърцето от мъка като чета статията. Да ги съжалиш тия работодатели от затрудненията, които имат и от честността им. Готови са да вдигнат заплатите, а не могат да си намерят квалифициран персонал. Намерят ли си такъв той бърза да се разкара, че да работиш за български бизнесмен си е жива наказания. То затова се предпочита да се работи за чужди фирми със седалище в България, които имат малко български мениджъри. БГ бизнеса е един от виновниците, че никой не иска да им работи.
10
0
 
44
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
*** много дълго го обмислят! Например - от няколко години. През което време т.н. работодатели си изпоизгубиха кадрите и взеха да реват за вносни, а техническите университети, дето се влизаше и завършваше със зор, сега събират студенти по улиците и се рекламират по медиите!Добре го обмислят, ама кой им вярва?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един морков увит в зеле.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И блузката утива в другата чужбина. Само конеца не може изплати работодателя на шивачката.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останаха роми много, ама те си получават детски, НПО-тата ги ранят кой да работи тиквите да им работят да живей ЕС.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
0,2стотинки на ръкав. А колко е реално блузката?
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо тия не са работодатели робството по света отдавна е премахнато, второ никой не им забранява да си работят сами вместо да циврят да си купят едно въже и столче и да се обесят някъде.
4
2
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Просто не останаха кадърни хора в Българи.Малкото които има си работят хубава работа или са рабогодатели.50% от младите забегнаха по чужбина. .Също така имаме и едни 6-7% мързеливци.Трайно безработни на които просто не им се работи защото има кой да ги издържа .Също 6-7 % са и тоталните некадърници които просто неги бива във нищо .И то кво остана 30-40% кадърни които или имат хубава работа .Или са работодатели.До като не върнем гурбетчиите по зле ще става!

Спонсорирани публикации