Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове

Липсата на кадри обаче задържа икономиката
252
Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове
Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходите в България растат с едни от най-бързите темпове. За последните 10 години средната заплата е нараснала 2,5 пъти. Реалната производителност на труда за отработен час в България е едва 15% от средноевропейската, докато средната заплата - 21% от средноевропейската.

Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  

По думите му доходите растат повече, отколкото е икономически обосновано поради факта, че има недостиг на кадри.
 
"Задържащият фактор се явяват не толкова сравнително ниските доходи, колкото липсата на подготвени за нуждите на бизнеса кадри. Това, което е нужно днес като извънредни мерки, е в посока осигуряване на човешки ресурс за икономиката", подчерта председателят на АИКБ. 
 
Велев коментира и исканото от АИКБ премахване на минималната работна заплата в страната и развиване на колективното трудово договаряне по икономически дейности.
 
"Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът.  
 
"В страните, където няма административно определена минимална работна заплата, безработицата е с 40% по-ниска от тези, в които се определя такава", коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Tret 232 Уважаеми , хабер си нямаш с каква модерна техника разполага месо и млеко преработвателните предприятия у нас например.Последен инженерен писък.Огромна производителност , малко работници и ниски заплати.Огромните заеми трябва да се изплащат.Машините ог Тошово време отдавна ги няма.
218
0
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Въпросът е чии доходи растат ? Слушах го този тарикат ,как се оплаква ,че в България чистата му печалба била едва 50% !Заплатите растат но стандарта на живот пада катастрофално! Даже и бежанците бягат от тук! А ей такива тарикати добре си живеят !
217
1
 
6
 
! Отговори
15 % преди 6 години
В България ползваме чук и длето а в Европа ползват "Kango". Ако има някаква разлика в производителността най вероятно от там ще да е!
216
1
 
5
 
! Отговори
Баба преди 6 години
При комунизъма плащаха по-малко, но границата беше затворена и не можеше да се бяга, че стреляха на месо. Сега сме разграден двор и който не му изнася се изнася ако има поне малко смелост и акъл.
215
0
 
8
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Може и 2000 лева да е средната!!! Като си увеличат още малко /с по 20 000 - 30 000 лв./ заплатите всички държавни служители и средната ще скочи. Кадрите - всичките- ще се върнат у България!! Вие още малко намалете възнагражденията и те ще си счупят краката на път за Отечеството!! Смешници.......
214
1
 
8
 
! Отговори
seira преди 6 години
МНОГО ЕКСПЕРТИ - МНОГО ЛЪЖИ!!!КАКВИ ПРИМЕРИ НИ ДАВАТ, КАТО ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ У НАС МАСОВО СЕ УКРИВАТ ДОХОДИ И НЕМАЛКО ХОРА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ НА РЕАЛНИТЕ ДОХОДИ?!КАК МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ СРАВНЕНИЯ МЕЖДУ НЕСРАВНИМИ ИКОНОМИКИ И ФИНАНСИ?!
213
0
 
9
 
! Отговори
Tret преди 6 години
Ами ако искат висока производителност...да вземат да инвестират малко в нови машини и технологии, а не само в нови коли, вили и силиконки...Приватизирани те им предприятия карат още с машините от бай Тошово време...
212
0
 
7
 
! Отговори
безработен преди 6 години
Бойко каза и отсече 1500 лв ще е заплата. Боли но това е истината.
211
0
 
19
 
! Отговори
Р-к с 15% производ преди 6 години
Председателю на АИКБ г-н Васил Велев, престанете с тази мантра за ниската производителност в България!Минималната заплата за 2017г. в Германия е 1490 Э, а в България 235Э, или близо 7 пъти по-голяма. Та нима си мислите, че швабите работят с 7 пъти по-висока производителност. С ръце, крака и х.й да работеха това не може да стане. Просто на Вас капиталистите Ви са много лакоми зад....те! Това което западните капиталисти са постигнали за 100 год. Вие го искате за 10. Стига вече....!
210
0
 
11
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
Този и немуподобните *** и анти-човеци, искат да си плащаме, че работим. Тепане му е майката - без тепане няма да стане. Последните 28 години го доказват. Няма нито мирни, нито нежни революции!
209
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До Дали пък НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЯМА ПРАВО ДА ОПРЕДЕЛЯ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ПРОЦЕНТА НА ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ ---ЗАЩОТО НЯМА И ОБВЪРЗАНОСТ Т Е ---ДЪРЖАВАТА НЕ ТИ ОСИГУРЯВА РАБОТА---НЕ МОЖЕ И ДА ИЗИСКВА ОТ ТЕБЕ У НАС ТОВА Е НАСИЛИЕ КЪДЕ СПЯТ СИНДИКАТИТЕ ДОРИ И ПРИ ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ ИМА РАЗЛИЧНИ ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ
208
0
 
3
 
! Отговори
ivo преди 6 години
kato e tolkova nedovolen tozi nenaql se biznesmen,neka si iznese biznesa tam kadeto shte mu rabotqt za malki zaplati. Danose naqdat!!!!
207
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя експерт ще вдигне ли заплатите в своите фирми, ако отпадне минималната работна заплата? Отговора е НЕ, дори ще ги намали на някои.
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 205Не може всичките да са инженери ,трябва да има и по прости да осъществяват идеите на инженерите.А доколкото за съвета ви да заминаваме в Австрия и САЩ не мислете,че само инженерите получават сносна заплата там!
205
0
 
14
 
! Отговори
със същите преди 6 години
темпове расте и ***, духовна и материална. Скоро ще се бием за паркомясто в квартала.
204
0
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Доходите на народа растели поради това че има недостиг на кадри! Хора, за тоя на снимката просто Бьлгарите ги вижда като бальци!!!
203
0
 
13
 
! Отговори
Дали пък преди 6 години
"Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът. Може би там доходите са добри и няма нужда от такива изисквания от страна на държавата. Ако отменят минималната заплата тук, дали автоматично ще се вдигне средната заплата?
202
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнесменчето се притесни, че не всички карат на 200 лева и имам чувството, че той е приел буквално израза "на хляб и сол", добре, че са бизнесмени, като него иначе народа ще гладува сигурно, и да не ти харесва 500-те лева дето ти даваш не са никакъв фактор в българската икономика.
201
11
 
3
 
! Отговори
. преди 6 години
По всички други теми пишете, че едва оцеляване, че получавате 200 лева заплата и живеете на хляб и сол, а тука ми лафите как не сте стъпвали по българското черноморие от 5 години, щото сте били ходели в Гърция хахаха, смешнициии
200
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменза статистиката, може ли да споделиш в кои сфери си бизнесмен и колко работника имаш?

Спонсорирани публикации