Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!

АИКБ пак предлага отпадането на класа и минималните прагове
198
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Отпадане на възможността за ползване на годишен отпуск при вече ползван заради майчинство и осиновяване искат от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мярката е една от десетте, които от асоциацията предлагат за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-добро регулиране.

Предложенията са изпратени до председателя на Комисията по икономическа политика, министъра на икономиката, вицепремиера по икономическата и демографската политика.

Още по темата

Според АИКБ правото на платен отпуск от минимум 20 дни годишно за периода, в който вече е ползван отпуск по майчинство, следва да се преосмисли и отмени.

Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателя и за пореден път напомня, че това правило е било въведено като антикризисна временна мярка.

Според АИКБ допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т.нар. "Клас") е дискриминационно различие между държавните служители, за които това допълнително възнаграждение отпадна преди години и наетите по трудово правоотношение работници или служители. От асоциацията смятат и че то създава дискриминация по възраст между служители, вършещи една и съща работа.

Според тях отпадането на "класа" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, за чието наемане са пречка по-високите разходи за труд.

Като мярка бизнесът предлага още да не се определят минимални осигурителни доходи (МОД) по основните икономически дейности.

“В годините след финансовата криза административно определяните МОД се превърнаха в препятствие за развитието и в генератор на сива икономика, тъй като не отчитат различията по отделни предприятия и сектори на икономиката, нито връзката със заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, мотивират се от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Такса битови отпадъци да се удвои за гражданите и да се намали двойно за "бизнеса".2. Годишните финансови отчети на "бизнеса" да се правят само ако някой ги поиска предварително.3. Да не се изисква свидетелство за съдимост от "бизнесмените".4. Удостоверенията за платени осигуровки и за липса на неплатени данъци и заплати да не се изискват никога повече от "бизнеса".5. "Бизнесът" да не плаща допълнителни възнаграждения за придобит опит.6. "Бизнесът" иска отпадане на минималните прагове
127
1
 
7
 
! Отговори
Смях! преди 6 години
7."Бизнесът" да не дава платен отпуск.8. "Бизнесът" не го интересуват болничните.9. Заплатите на българите, пращани в чужбина, да са същите като у нас.10. Да не им се правят финансови одити, ако нямат кой-знае колко печалба.
126
0
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Много некадърни!Махнахте категорията за половината сектори!Махнахте вредни !Махнахте синдикатите!Гъбаркате ни с бонуси!След всичко това още ли сте наспособни да печелите?Нали повечето ви е приватизирано или концесии или даром откраднато.И още ли искате ? Трудова повинност ?Всички сте за затвора!
125
1
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Тези мерки са чисто експлоататорски!АИКБ какво цели да не остане един работещ в БГ и да няма на кого да продават ако изобщо нещо произвеждат.Оставка като Рагин !Вие сте същите чорбаджии слепи и реално глупави икономически.Няма ли един синдикат в БГ истински да каже труда е минимум 5 лева на час и да се свършва с този затворен кръг.Всяка година ще празнувам момента в които спрях да работя за БГ експлоататорите и почнах да се занимавам със софтуер.АИКБ приватизацията да ви се ревизира!
124
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1295000 евро да ти плащат? И за какво?5000 евро взимат служители от висшите управленски кръгове с поне 20 години трудов стаж и доказали се в професията си. Говорим за 5000 евро заплата с всички полагащи се удръжки и осигуровки, а не за пари, изкарани на черно.
123
1
 
19
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
"Бизнесът" към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство! Бременността да бъде съкратена до един месец!
122
0
 
15
 
! Отговори
СТАМАТ преди 6 години
Аве тоя *** Киро Гела до оня ден ривеше че никой не ще да му работи за 500 лв, а сега още иска да реже от дохода на хората!
121
16
 
8
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Именно като е уникален период, никой не е длъжен да ти бецален две години докато си го изживяваш. Все някой трябва да мисли за пари и бизнес мила:) И не мисля че точно две годишното майчинство и някакви 20 дни на год. ще накарат младите хора да стоят в държавата така че го забравете това. Аз предпочитам да ми плащат по 5000 евро на месец и да имам 6 месеца майчински.
120
1
 
10
 
! Отговори
ставка преди 6 години
Защо ББ не предложи минимална часова ставка 6-7лв.? Както е редно. Искаш нещо, дай и ти.
119
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно заради такива псевдо индустриалци и работодатели младите хора или отиват в чужбина или не се хващат в България за работа.Никой не иска да работи за жълти стотинки.И затова тия хиени искат да издоят до край хората,които все пак работят в тая държава.
118
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се опитам да обясня защо майчинството е две години. Защото това е един уникален период в живота и на майката, и на детето. Детето има нужда от майка, а не от баби, детегледачки и лелки в яслата. И парите тук нямат нщо общо. Едно общество, което се грижи за гражданите си, е длъжно да осигури спокойствие на майката, за да си гледа детето поне две години!Никъде нямало такова майчинство! Ми, няма! Западняците се интересуват само от Парите. Те са тяхната царица!
117
1
 
8
 
! Отговори
предложение преди 6 години
Поощрения с пари за първо и второ дете ако посещават градина или училище. Задължително майчинство 1 г. и още 1 пожелание без заплата.
116
1
 
11
 
! Отговори
ор преди 6 години
Забравили са да кажат,че на работниците възнаграждението трябва да е само хляб и вода.Но натам вървят нещата.
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Киро гела,Гриша, Шарлопов,Вальо,Шиши,Прокопи,Оги императора и прочие,това са бизнесмените.Собственикът на олинеза се хилеше в ефир,че лъжел работниците ,че им плаща,ама и те го лъжели,че работят.Хора без управленски опит,забогатели от далавери,алчни и безскрупулни.
114
1
 
15
 
! Отговори
работник преди 6 години
Тия нахали искат ако може да им работим 24/7 но не искат да вдигнат напр. минималната заплата на 1000 лв. Защо ли? Ами лакоми са и ни смятат за роби. Ама кога ли ще изперкаме и ще им видим сметката . Скоро ако продължават с наглостта си.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118 ами , внеси си китайци. ама някак не е европейско да караш деца да ти работят. Затова европейските и американски фирми не внасят китайци, а си изнасят бизнеса там. Така вече и европейският морал е спазен, и китайчета наемат за една *** хляб. А жената със счетоводната фирма не разбрах какъв й е проблемът, че осчетоводява двугодишно майчинство.
112
0
 
16
 
! Отговори
jimbo преди 6 години
какъв бизнес в тази селска територия бе селияниии
111
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 116 - да внесем! И повече от 13 долара ще плащам, стига да работят без да крадат и да мрънкат колко много работа има. Защото само мрънкане в този форум
110
17
 
4
 
! Отговори
от 101 преди 6 години
не само съм жена, но съм и жена със счетоводна фирма, която от двама служители, вече има 11. Майчинството трябва да се намали на година и отпускът, изплащан от работодателя да отпадне. Който иска после да се върне на работа, който иска да седи вкъщи, но за своя си сметка. И работодателя следва да гарантира връщане на същата позиция и условия само ако майката се върне след първата година. Ако се окаже че в тази година се е появил по-квалифициран служител, ангажимента да отпада.Пазарна икономика..
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да дадат още привилегии за раждане на деца, те отнемат и малкото, което остана. Планирано затриване на нацията. Бизнесът да си внесе китайци между 12-15 години, които работят за 13 долара на месец, за да няма разходи за труд!