Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!

АИКБ пак предлага отпадането на класа и минималните прагове
198
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Отпадане на възможността за ползване на годишен отпуск при вече ползван заради майчинство и осиновяване искат от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мярката е една от десетте, които от асоциацията предлагат за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-добро регулиране.

Предложенията са изпратени до председателя на Комисията по икономическа политика, министъра на икономиката, вицепремиера по икономическата и демографската политика.

Още по темата

Според АИКБ правото на платен отпуск от минимум 20 дни годишно за периода, в който вече е ползван отпуск по майчинство, следва да се преосмисли и отмени.

Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателя и за пореден път напомня, че това правило е било въведено като антикризисна временна мярка.

Според АИКБ допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т.нар. "Клас") е дискриминационно различие между държавните служители, за които това допълнително възнаграждение отпадна преди години и наетите по трудово правоотношение работници или служители. От асоциацията смятат и че то създава дискриминация по възраст между служители, вършещи една и съща работа.

Според тях отпадането на "класа" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, за чието наемане са пречка по-високите разходи за труд.

Като мярка бизнесът предлага още да не се определят минимални осигурителни доходи (МОД) по основните икономически дейности.

“В годините след финансовата криза административно определяните МОД се превърнаха в препятствие за развитието и в генератор на сива икономика, тъй като не отчитат различията по отделни предприятия и сектори на икономиката, нито връзката със заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, мотивират се от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
8
 
! Отговори
Хей! преди 6 години
Умници, става въпрос за отмяна на ГОДИШНИЯ отпуск при майчинство, а не за отмяна на майчинството. Ама чукча не читател, чукча - писател...
107
2
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 6 години
Да не си от гей парадиращите протестери ?
106
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и къде е по-дълго майчинството? ще ти кажа - където решиш да не се върнеш на работа след него и да си седиш вкъщи. Естония, Литва и Унгария дават по 52 седмици платен на различни проценти, но този измислен и останал от комунизъма отпуск го няма. Англия е 6 месеца и после още 6 на носък рейт, в Щатите е 40 дни! БГ закони Ощетяват работодателите.И не мисля че трябва да се води стаж за периода на майчинство, защото много просто - не ходиш на работа.
105
7
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Класът трябва да отпадне а минималните осигурителни прагове са необходими.БпТрите дена болнични да се плащат само след навършването на 6 месеца работа.
104
15
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
"Обещетение за майчинство" <- ???? Демек майчинството е някакъв вид страдание предизвикано от държавата за което тя плаща обезщетение,. Смехотворно!
103
1
 
6
 
! Отговори
бачо Илия преди 6 години
До АнонименА ти ли ще раждаш и колко можеш да родиш ? Или измислените и назначени от Луканов другари капиталисти ? Поне те да имаха по 4 - 5 деца. И до баничаря - вжеми майка си, жена си и тъщата, и може даже и да не им плащаш.
102
6
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Не нямат. Аз съм държавен служител и моя отпуск е 20 дни. ИдЕот такъф!
101
6
 
6
 
! Отговори
карина преди 6 години
До до Карина / 24 /Напротив, до Карина, не само имам деца, а и внуци. Това не ми пречи да мисля, че по време на майчинството жената получава своето обезщетение за това от държавата. Но в никакъв случай това не е причина да получава и отпуск от работодателя. Отпуск от работодатела за какво ? За положен труд във фирмата ? Все пак работодателят не е социална институция и е отговорен само по КТ за обстоятелства, свързани с РАБОТАТА .
100
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Наистина ли мислите, че някой друг е длъжен да осигурява децата ви."Да, ТОЧНО така си мислим. Същата тази държава ми е отпрала 5 кожи от гърба с данъци, подкрепя "бизнеса" възнаграждението на труда ми да клони към нула, а трябва ли да опра до администрация, излизам в едноседмична отпуска.Така че по този начин държавата МИ ВРЪЩА ЧАСТ от заграбеното, та еле да и направя малко роби да има и за после.Зацепи ли, плиткоумник?
99
2
 
27
 
! Отговори
Жалък бизнес преди 6 години
Бизнеса трябва да подпомага а не да пречи на бъдещото поколение на България. Даже майчинството да се увеличи, защото има държави, в които е по-дълго. Но това е пародия на бизнес, все да им работят повече, за по-малко пари. Абе ако искате работниците да плащат на шефовете направо.
98
21
 
18
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Коментирате без да знаете какво се има предвид. Когато жената роди майчинството се плаща от държавата, но трудовия и стажи продължава да върви и тя си се води на работа. Когато мине 1 година от раждането жената се връща на работа и веднага има право на 20 дена отпуска, защото се е водила на работа 1 година.Реално искат да махнат тези 20 дена платен отпуск който работодателя трабва да плати без работника да е работил през последните 12 месеца.Логика има.
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парвенюта бизнесмени
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
101 ти да не си мъж?;)Никоя майка не говори така:)Много за прости ни взе..
95
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до всички мързелани който си мислят че майчинството е трудна работа- бях в майчински 4 месеца, през който съвсем спокойно си доизкарах втората магистратура и дори имах свободно време да работя от вкъщи. Оставаше ми време и да готвя и чистя и бебето ми беше нахранено и изкъпано. На петия месец помолих баба си да дойде и да ми помага (да е жива и здрава) и се върнах на работа на пълно работно време, защото ми писна да вися по молове и градинки и да говоря с празноглави кифли за лакове и пюрета.
94
3
 
39
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
това е асоциацуя на робовладелците и си плаща да и публикуват йезоитскитв идеи. Те са от породата на онзи дето се притесни за печалбите в туризма заради закопчания швед.
93
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът трябва да отстъпи ,а не да е нагъл ! Алчна материя е,но скоро ще им се стъжни и ще разберат цената на алчността ! Народа масово бяга в чужбина,грамотни хора в България почти не останаха.До 10 години няма да има наистина кой да работи.Не вярвам ЕС да се разпадне ,което дава шанс за работа на младите в чужбина. Факт : никога не е било на всяка втора кръчма,хотел,ресторант,магазин в Китен,Приморско ,Царево,Лозенец,Синеморец в средата на юни да има табели " търси персонал "Започва се
92
3
 
2
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Както каза някой по-долу:да си ги издържат сами!А сега ми отговори и ти:ще дадеш ли тези пари на жените?
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 94. Предлагам да затвориш баничарницата щом разсъждаваш така. Хората тази логика всяка възраст ти е крива и хората не цена да имат деца. Така ли?
90
3
 
37
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Тези Индустриалци са не само нагли ами и глупави Бизнесмени.Целия ми персонал съм го откраднал от тях просто като давам с по 100 лв повече на месец.Толкова ли не можаха да разберат че бизнес климата ще се подобри като увеличат производителността инвестирайки в машини и модернизация на предприятията си.Сега са се запънали да премахват отпуските защото нямат работна ръка.Ама няма и да имат.Има вече много дребни риби като мен които им крадат персонала плащайки що годе нормални заплати!!!
89
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Тук не става дума за българския служител, а за българския работник!!!! Служителите не са интересни за бизнеса, но работниците .... ако може и за без пари 24 часа, 7 дни в седмицата да им работят, пак няма да са доволни!

Спонсорирани публикации