Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни пишат тези и онези били предатели. Предатели са онези в парламента, всички бивши и настоящи. Предатели са онези които ги пазят, предатели са онези които експлоатират сънародниците си. И на края предатели са всички, онези които всеки ден се примирят с това.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При щателен анализ на данните ще се констатира,че българите в чужбина не инвестират в България, въпреки че изпращат пари тук. Доста познати, работещи в чужбина изпращат пари у нас, които близките им внасят като вноски по техни заеми. И тъй като банките не са български парите отново се връщат в чужбина. За никакво инвестиране в България не може да става дума.
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Петре, че те и тука да са пак чуждите корпорации прибират парсата. В БГ вече няма индустрия, а тази дето я има е на чужденци а те данъци не плащат тука. Цялата печалба се изнася чрез свързани фирми офшорки. Там поне им плащат повече та остава и за старците на ръка. Вината си е в държавата, кой е виновен, че не си пази хората а политиците ни работят като лобисти на чужди интереси. Нашите старци си дадоха живота за тази държава а сега умират в мизерия. Хайде няма нужда.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек има за огради и самолети.Да е жив и здрав бизнесмена Пеевски ,със здраве да си ги харчи
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 3 милиона българи са влезли 300 милиона.Имаше едни писма за данък сгради и други кръвопииства в заплашителен тон през януари.Явно са събрали по 100 лева от човек.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато на готово вземеш един 20 годишен младеж,изгледан,образован да ти работи е от голяма печалба.ако този младеж ти работи 20 години,печалбата се утроява.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германия иска български младежи да им работят защото сирийците и афганистанците отказват да работят и няма за техните пенсионери.
95
3
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не мога да не се смея на "специалистите" писали преди мен! Единият умник пише, че не е нищо - да си купиш апартамент...все едно, че той купува по 3 на месец! Едиота не осъзнава, че този апартамент е "дал работа" на българи...от алуминиевата дограма...през грубия строеж..та до шпакловката....така е всякакви *** пишат тука...та пушек се вдига! Включително и серс емина тръгнал да ни обяснява разликата между фремд...и гастарбайтер....друго си е да си "склавенарбейтер" в екарисажите на Гергов!
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И дъщеря ми и съпругът ми работят в чужбина ,годишната заплата на дъщеря ми минава150 000 евро,освен жилище там ,тя си купи и в БГ,за обзавеждане поддръжка също се инвестира тук,да не говорим как помага на баба и дядо,,но идва само на почивка за 1седмица,професията и е такава,а се лекува в Германия,защото е частно застрахована там според доходите си,така че не ощетява БГ данъкоплатеца!
93
0
 
16
 
! Отговори
петър преди 6 години
ако привлечеш един млад среден специалист и той получава 2000 евро месечно,още толкова печели държавата която го е привлякла под формата на принадена стойност и платени данъци.това са 24000 годишно,или 500 000 за 20 години.това печели държавата която привлича имигранти и съответно губи държавата от която напускат емигранти
92
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миналата година в техникума на синът ми идвали представители от германската търговско промишлена палата към посолството им.срещата била да подберат най способните деца като им предлагат специализация и работа в германия.така на готово взимат най добрите наши младежи да работят за германските пенсионери.това е най жестокия грабеж който може да се извърши над бедна страна,нещо като съвременно еничарство.
91
7
 
11
 
! Отговори
петър преди 6 години
емигрантите работят за чуждите икономики,внасят в чуждите социални фондове и плащат данъците си там,потребяват също там. в това време,пенсиите на техните родители ги плащаме ние.това са около 1 милион възрастни хора за които техните деца не плащат нищо за пенсии и здравни грижи,около 2.5 милиарда лева годишно.някои от заминалите даже и и образованието не са си платили на България.
90
0
 
8
 
! Отговори
А маймуните - роми преди 6 години
Думата "фремдарбайтер" е била употребявана от нацистите за депортираните и принудени насила да работят за Третия райх. Затова тя бива заменана с думата "гастарбайтер". С новата дума се цели да се покаже, че за разлика от "фремдарбайтера", "гастарбайтерът" има същите права като всеки друг работник. В действителност обаче "гастарбайтерите" са подложени често на дискриминация поради ниската си квалификация и недостатъчни езикови познания. Лошите битови условия, в които са принудени да живеят,стават повод за критики, а думата "гастарбайтер" придобива негативен смисъл.
89
0
 
14
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
Всеки месец спестявам и внасям в БГ сметка между 500 и 1000 евро, зависи колко часа имам тук. Но когато се прибера инвестирам всичко в къщата и пари няма и не остават.
88
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Емигрантските пари не оказвали влияние върху икономиката, а само върху покупателната способност. Големи специалисти, ум да ти зайде. А покупателната способност на хората и оборота няма нищо общо с икономиката, само дето ще фалират част от бизнеса с по-ниска покупателна способност и оборот, за плащане на ДДС и други данъци, които влизат директно в държавата да не говорим. Аман от ,,пишман" специалисти , политици ,бизнесмени и т.н
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки реве ама защо и той не знае. Айде кажете, например с едни да кажем 200хил евро, какво бихте започнали като бизнес или инвестирали в нещо? Без значение София, България, Европа, Азия, САЩ или Марс. Сигурен съм, че над 90% си взимат 3стаен (реално 2стаен) в Манастирски или Витоша за 100хил, една колица да сме мощни и другото за живот(черни дни понародному)....
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До99 Ми какво завърши в САЩ бе кавал - икономика или бизнес , за друго не ставаш.. В САЩ всеки комплексар е с диплома по бизнес.
85
1
 
4
 
! Отговори
До99 преди 6 години
Пич, от 10г. съм по чужбините, завършил съм в България частен университет, сам си финансирах образованието, като работих година и половина в сащ
84
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале голяма сума 75 милиона на месец . При 2 милиона емигранти означава по 37$ на човек. Дали ще си платят парите които е дала държавата за образованието им ?
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една стотинка няма да пратя замина ли в чужбина !

Спонсорирани публикации