Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!

Половин милион българи отскачат до друг град, за да се трудят
Обновена: 24 юли 2017 09:35 | 24 юли 2017 09:30,
253
Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!
Снимка: flckr

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

"Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.", обяснява пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

"Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата", твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 години и 55 години. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава.

Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени. Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Данни на Агенция по заетостта пък показват, че през първите 6 месеца на годината без работа са останали 5526 такива служители. За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
2
 
20
 
! Отговори
4o4o PopTodorov преди 6 години
Защо никой не казва нищо за тоя дебилизъм:"Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата", твърди още Николчева.А нима това не е така??! Николчева, джъст фак оф енд дай, плс бепце
210
2
 
3
 
! Отговори
о не преди 6 години
еееееее, кой ще се върне от там от където е дошъл?Или някой очаква да си остави човек града и работата в него и да замести хората по родните им места дошли за моето работно място и за моя град.Ами стойте си там и си бачкайте, няма да пътувате, няма да плащате квартира.Не е ли начин това да си посъберат обратно хората по малките населени места?Редно е да стане, не очаквайте да си оставя комфорта в който съм роден за сметка на 1000 лв.Имаме си дом, детска градина и всички екстри под носа.
209
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е един труден въпрос. Дали да живееш на чист въздух с двор, тишина и голямо жилище и да шофираш всеки ден по 50-60 км за да ходиш на работа или да се навреш в мизерната панелка в мръсния град и нито ти, нито децата ти да не знаят какво е то живот в природата. Първото е изморяващо и скъпо, второто е изморяващо и гадно, но пък е евтино.
208
2
 
34
 
! Отговори
НеЛУД преди 6 години
аз съм пътувал на половина по-кратко 20 км в едната посока и втори път нямза да направя тази грешка. Защото въпросните 20км не са 20-30 минути ами час и повече, зависи какъв е маршрута. Накрая отиваш скапан на работа, прибираш се още по-скапан а всеки ден 2 часа от живота ти отиват по пътищата вместо да ги прекараш с децата и семейството си. А па за такава смешна заплата 1000 лв мога да ги черпя усмивка по радиото
207
2
 
42
 
! Отговори
Миньоро преди 6 години
А кой ще плаща амортизацийте на колата ? Аз съм го ял тоя. По 40км. напред, 40км. на зад и за нула време колата навърта 10 000км, после обслужвания, ремонти, глоби....за 700-800лв, вероятно БРУТО.... Ще има да почакат господа работодателите...
206
0
 
27
 
! Отговори
kelesha преди 6 години
Искам журналиста или "експертката" по подбор на персонал да ми даде имената на тези фирми, които дават тези пари, че ми стана интересно...ако се даваха такива пари едва ли толкова хора от покрайнините на София щяха да работят там, а не да пътуват всеки ден до София.
205
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 км на отиване, 30 км на връщане=60 км...как да откажеш такава златна оферта като ти предлагат цели 700 лв...много странно!
204
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Александър Абе балама брат ми взима 2800 като електрошлосер в малка фирма с 30 служители.Няма и висше, не знае и бъкел английски.По документи взима 700лв.
203
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво обиждате човека,хора който обикалят по цял свят по екскурзии наистина имат пари.Той вярва на очите си.Да има такива заплати в София.Така е.Обаче истината е че в София има всякакви заплати.От най-малки до най-големи.И най-важното-няма го картела на местните робовладелци,които се разбират помежду си, че в техния регион ще се плащат примерно 500лв. заплати на работниците,и който не го спазва може и да му запалят предприятието,каквито случаи има!Затова са по-ниски парите в провинцията!
202
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всички можем да си позволим жилище в София и не всички имаме желание да плащаме наем за да живеем в тясна кутийка, затова се налага да пътуваме до работата си. За някои професии в провинцията няма работа.
201
1
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.",Мда мисля ,че открих причината в края на изречението!
200
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне 200лв за транспорт и 200лв за храна, освен ако не съм от кенийците бързобегачи и веган на трева! И остават колко ? 300лв. от 700лв., ако са чисто пари! Нашите т.нар. "бизнесмени" не рабраха ли, че с трици маймунивече няма да хванат? Да ходят да си развиват бизнеса в Европа! там сигурно ще намерят работници за 350 евро, но на ден!
199
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нема да има държава тогава.не виждате ли че замира Тиквуновата монархия
198
2
 
8
 
! Отговори
Александър преди 6 години
До АнонименБратовчт ти е ''болен''..........патологичен лъжец.......а ти си баламурняк за да вярваш на такава извънземна глупост..тожа е България бе хора...Тука 2500 ще достигнат заплатите евентуално към 2170-та година.........
197
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 1000лв. в София ще си умреш от глад, особено ако имаш семейство, това е тъжната истина
196
2
 
24
 
! Отговори
тия гадни шопе преди 6 години
Ужас верно, как не ги е срам да не искат да пътуват. Понеже е толкова добре организирана инфраструтурата и никак не отнема време. Ако се включва добавка за пътуване в договора би било нормално. Като си голям пич и си построиш офиса някъде в полето, можеш да си наемеш местния дивеч да ти работи. Ако искаш качествени кадри, уви - налага се да плащаш.
195
3
 
11
 
! Отговори
Хайде стига смешки. преди 6 години
Защо стачкуват учителите,полицаите,научните работници,железничари,шофьори от градския транспорт,мед.сестри и ,,Бърза помощ" ,държавни служители и т.н.Кой от тези взима над 2,500лв.Какъв персонал си ти бе селски и защо не ти стигат 1500 лв там на село?Стига с тия андрешковски хитрини.Казал му бил брат"чеда. Той може да ти каже и 5000.Ела и виж.На мен един от Симитли ми каза че е спал с Тина Търнърнавремето и аз веднага му повярвах като теб на брат"чеда.
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познаваш ли Бети Христова и Мариана Славова от Казанлък?
193
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-алчен от българина НЯМА ! - той ще строи палати за милиони,ще кара бентлита и яхти ,,, Ама ако може да му работят без пари ще е най-добре . роби търси . Младите бягат и да бягат -да живеят достоен живот ,а на тея да им заклекнат дано парите!
192
2
 
32
 
! Отговори
Участта на България преди 6 години
В Казанлък нямало безработица...И в други градове няма безработни, но навсякъди има работещи бедни . Така ни сготвиха новите Големи братя.