Евтината работна ръка – нож с две остриета!

Коментар на Лъчезар Богданов пред Bloomberg TV Bulgaria
2 авг 2017 19:47, Екип на Bloomberg
17
Евтината работна ръка – нож с две остриета!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко тримесечия в България се наблюдава повишаване на заетостта и свиване на безработицата в среда, в която има все по-малко работна сила. Това коментира управляващият съдружник от Industry Watch Лъчезар Богданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му едно от предизвикателствата, което съществува на пазара на труда е свързано със запазване на конкурентоспособността на бизнесите, които са разчитали на евтин труд, където възнагражденията се различават 4-5 пъти спрямо Западна Европа и 2,5 пъти спрямо страните в Източна Европа.

"Тези инвеститорите ще бъдат изложени на сериозен на натиск в следващите няколко години", смята икономистът. 

Основно предизвикателство е кои бизнеси ще останат конкурентоспособни при нарастваща цена на труда, допълни Богданов. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтина работна ръка, архаична техника и материали ....найсто качество. Краен резултат - ***, но скъп.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото това с евтината работна ръка е голяма ала-бала, защото заплатите на персонала са едва 1,5 % от разходите на големите фирми.Те пестят истински от други неща, но държат и ниски заплати, защото хората са съгласни да им работят за толкова.
14
4
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
на тази държава до 3-4 годни ще и дръпнат шалтера , работниците избягаха , останаха само пенсионери и *** , няма кой да произвежда , никой не дава и заплати , ще спрат пенсиите и помощите , ще закрият всички фирми , продавачките вече останаха без клиенти , само данъчните гонят бабите дето продават домати, в целия свят оутсорсват производството там където има евтина работна ръка , само в българия заводите ги строят в софия и пловдив там където е най-скъпо
13
1
 
13
 
! Отговори
мен преди 6 години
А работодателите стоплиха хахахяаа
12
0
 
34
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Номер 7 го е казал най-точно."Бизнесът" иска евтини работници.И аз искам евтино сирене, ама като отида в магазина и си купя нещо по-евтино от 5 лева килото, то се оказва че било "имитиращ продукт", направен от Бог знае какво, но не и от мляко!Та така и "бизнесът" - купува си "имитиращи работа продукти" ;-)
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Анонимен:Лъчезар го питай, какъв пакет акции има във фирмата си. Заплатите са им огромни (суми от по 50 хил и нагоре на година), но притежават акции за по няколко милиона.Всичко се прави, в интерес на инвеститорите. Всеки път, когато някой ти каже, че иска парите му да работят за него, има предвид, да ги вложи във фирмата на Лъчо, или подобна, за да могат да измислят нови начини, да печелят на чужд гръб.
10
2
 
12
 
! Отговори
Безработен преди 6 години
Не работя от 2015 г. При живи родители кой е луд да работи за 400 лв. ББ каза заплата 1500 лв.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъчезаре ,каква е твойта заплата?А майки да си оставят децата од мозерия,това харесва ли на инвеститорите,Лъчко?Или аз съм добре,вие духайте ,Аман од измислени Ибричи-ЕкспертиБоклу. К
8
1
 
15
 
! Отговори
DE VI EVROCENOSTITE? преди 6 години
DOKOGA DA SME EVTINI VE GOVEDO NII DA RUCHAME SUX LEB VIE SUDJUKO?
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ниското качество идва от лакомията и евтините части вложени в изделията.резултатът е *** с ниска добвена стойност ,и още по ниски заплати.кръговрат май на.до сега да са фалирали ,ама ги крепят раб ите дето бъхтят за един ***
6
1
 
46
 
! Отговори
патилан преди 6 години
Преди много време имах един хладилник,който работи 2 години след което се повреди няколко пъти.И като прочетох,че средната заплата в страната в която е произведен е 300 долара ми се изясни причината.От тогава избягвам да купувам такива неща.Лакомията на производителите е нездравословна.Работника си отмъщава за ниската заплата с ниско качество на производството!И то жестоко.
5
1
 
49
 
! Отговори
момчил преди 6 години
Притеснява се човекът, че се вдигало заплащането на труда.Не те ли е срам? Погнусявам се от подобни индивиди, така както ме е гнус от плъх.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой чел ли е Швейк на Хашек?а аз имам цели 2 парчета.
3
2
 
55
 
! Отговори
Шеф преди 6 години
Шефчетата цедят персонала като лимони, дори понякога забравят да им платят но той се довлича на работа с последен модел БМВ.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. ако няма безработица, бедни и гладни, икономиката ще се срине.Евала и система.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не виждам нещо чорбаджиите да са си развързали кесиите.нашият ни чичко скруч си е все същият кап утръждясал *** и чук

Спонсорирани публикации