Работодателите поискаха главата на Бисер Петков

510 лв. минимална заплата била икономически недопустима
Обновена: 18 окт 2017 16:47 | 18 окт 2017 16:37, Камелия Цветанова
76
Работодателите поискаха главата на Бисер Петков
Снимка: Булфото, архив

Работодателските организации настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В писмо, адресирано до Петков, от Асоциацията на организациите на българските работодатели подчертават, че чрез проектобюджета за държавното обществено осигуряване увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева и на минималния осигурителен доход по икономически дейности с 3,9 на сто е недопустимо.

Още по темата

Според работодателите минималните осигурителни доходи са въведени преди близо 15 години като мярка за изсветляване на доходите от труд. В първите години от действието си, мярката произвела известен ефект, но с течение на времето, с промените в нормативната уредба и икономическата среда, мярката вече не е актуална, а по-скоро стара, неефективна, "и се превръща в бреме и тежест за конкретността на икономиката и заетостта".

Според бизнеса у нас години след отключването на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяният минимален осигурителен доход (МОД) по основни икономически дейности и квалификационни групи професии не съответства на нуждите на икономиката и се разминава драстично както със специфичното състояние на отделните сектори и предприятия, така и с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този доход само увеличава обхвата на сивия сектор в България и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация, подчертават работодателите и допълват, че тези аргументи са били представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Тези механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

Въпреки това у нас е в ход увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Същевременно с това в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което допълнително обезсмисля нормативното определяне на прагове за МОД, пишат още от АОРБ.

Бизнесът обръща и специално внимание на предприетото административно увеличение на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това увеличение не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало принципите на приетия пенсионно осигурителен модел.

В заключение АОРБ обобщава, че публично заявените намерения за административно нарастване на праговете за МОД с 3,9 % и увеличение на МРЗ на 510 лв. през 2018 г. не са консултирани предварително с работодателите като национално представителни работодателски организации.

Според тях намеренията за промени в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване е стъпка, която е пряко насочена срещу социалния диалог.

"Това намерение демонстрира отказ от изпълнение на специфичните препоръки на ЕК, вкл. за актуализация на МРЗ след приемане на консенсусен прозрачен механизъм за нейното определяне, отлагано повече от три години, както и за предприемане на структурни реформи на пазара на труда, гарантиращи конкурентността на икономиката и дългосрочен стабилен икономически растеж", категорични са работодателите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом българина е нископроизводителен СИ ВКАРАЙТЕ РАБОТНИЦИ ОТ ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ,ШВЕЦИЯ и т.н.,щом 510лв.са много ОТИВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ БИЗНЕС В БАНГЛАДЕШ,ако и това не можете ПРЪЖДОСВАЙТЕ СЕ ДА БЕРЕТЕ МАСЛИНИ В ИСПАНИЯ НАГЛЯРИ СК..АПАНИ ЧЕРВЕНИ!Вие сте една нюню частичка от работодателите,лайте колкото искате.
17
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 6 години
Пишеш пълни глупости. Във всеки областен град има офиси на двата синдиката, а дори и в някой по-малки градове.Имат си сайтове и с 3 клика можеш да разбереш адресите.В най-печелившото ЧАСТНО предприятие в БГ Аурубис има много силни синдикати и заради това и придобобивките за работещите са за завиждане.Има и в други напр HP.КНСБ осигуряват безплатна адвокатска защита при уволнение а всички синдикати ще ти дадат трудовоправна консултация АКО СИ ЧЛЕН.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са им проблем минималните заплати и то определени от държавата,те ако са истински индустриалци или работодатели би трябвало и много повече да дават при тая липса на работници,другъде ги стяга чепика А ИМЕННО ЧЕ С УВЕЛИЧАВАНЕТО НА МИН,ЗАПЛАТА ТЕ МОГАТ ДА УКРИВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО давайки остатъка на ръка!Иначе от внуци и деца на крадци изпрали подарени с куфарчета пари какво друго очаквате,обаче и Горанов,и БАЦЕТО ИМ КАЗАХА-ДАВАЙТЕ ЗАПЛАТИ ДОБРИ,май..муни с банани се ловят не с трици!
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дано ЕС въведат единна МРЗ и МП в целия ЕС, да ги видя тогава как ще реват ."Е тогава кой ще им дава евтина почивка на морето и на Боровец? Нали за това ни приеха в ЕС, за да им работим без пари.
14
1
 
33
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До 13 Прав си. Средната производителност на труда е 40 % от тази на ЕС , а заплатите са 20% от средната за ЕС. Къде отива разликата? Ами в джобовете на работодателите.Следователно заплатите магат да се вдигнат веднага двойно без никакъв проблем.Румънците как го направиха?
13
1
 
42
 
! Отговори
риторично преди 6 години
510лв МРЗ е недопустимо. Трябва да е 700лв.Който не може да си позволи да плаща на подчинените си, да закрива фирмата. Няма нужда от такива работодатели.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам със сигурност две европейски държави с минимално заплащане и тежко му на работодател , който се опитва да да не плаща!
11
1
 
42
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Бойко се моли на работодателите да повишат заплатите. Така не става.Трябва да играе дебелата тояга. Въвеждате минимална почасова ставка и да го дух...т.Как в други държави може , а у нас не.Дано ЕС въведат единна МРЗ и МП в целия ЕС, да ги видя тогава как ще реват .
10
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При сегашната производителност на труда , при сегашните нива на печалба в България, заплатите би трябвало да са двойно по-големи. Това го твърдят всички световни финансисти и анализатори.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само неговата ли?
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нямате възможност или по-точно не искате, да давате по 250 евра, скоро и да искате да ги дадате няма да има на кой. Защото в сраните членки които цитирате за ниско квалифициран труд часовата ставка е от 6.5 евро. Айде вие сметнете колко прави на месец.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обърнете внимание Кнсб към 100хиляди. Членове Подкрепа по малко от 50 хиляди това всичките работещи в Бг ли са или това са бутафорни профсъюзи и то повечето са държавни служители ами хората които работят в частните кой ги защитава по Европата която все ни дават за пример синдикатите имат офиси във всеки град станеш ли член имаш право на безплатен адвокат работодателите треперят не могат да се гаврил с теб както тук
6
3
 
49
 
! Отговори
Видял преди 6 години
Ами господата работодатели не искат да дават защото искат да имат.Хайде един такъв работодател да ми обясни как един наливач на бензин в селска бензин останция в Италия която зарежда има няма 20 автомобила на ден при почти едни и същи цени на горивата там и тук получава 2000 евра заплата?
5
2
 
60
 
! Отговори
няма преди 6 години
Господа работодателие, и в нито една от държавите членки на ЕС няма работещи бедни, пенсионери работили по 40 години едва оцеляващи с 200 лв пенсии, и такива без нито едни ден тр.стаж получаващи колкото предните. Няма и семейства с двама работещи родители с 1 или 2 деца, получаващи колкото една самотна от ***. Също няма и 20-годишни пи*ли и пик*овци с коли за по 200 хил.лв. неможещи да докажат как са ги купили. Нямат и много други неща, но вие се ги знаете.
4
2
 
71
 
! Отговори
Смяхчо преди 6 години
Като не можете да платите 510 лв. брутна заплата, къде сте тръгнали бе, другари капиталисти?
3
45
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимална работна заплата не трябва да съществува. На някои хора труда им струва 100-200 лева и ще си стоят безработни така
2
3
 
54
 
! Отговори
11 преди 6 години
За s-класи има пари и джипове ама за заплати все няма. И тяхното не е лесно така е, но като гледаш екскурзики,почики,нови коли, и тн.. и накрая все няма пари за заплати. Еми като не ви стигат парите не са виновни работниците, а Вие самите. Няма да се занимавате с бизнес.
1
3
 
50
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Тия работодатели много ценични. Мярка нямат.

Спонсорирани публикации