Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом

Доклад на Световната банка отчита обаче голям брой свободни имоти
2 ное 2017 11:19, Миглена Иванова
72
Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом
Снимка: Pixabay.com

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка.

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Ушев Цецо Шестака преди 6 години
Аз имам 6 апартамента, защото съм умен и трудолюбив милиционер, а вие дето нямате по толкова сте мързеливи некадърници!
58
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Как мислите е в Калифорния, Ню Йорк и подобни?
57
1
 
12
 
! Отговори
КВА преди 6 години
1/3 ЕДНА ТРЕТА ВЕ? ВИЕ ДРУСАТЕ ЛИ СЕ? 9/10 ДЕВЕТ ДЕСЕТИ от всички млади хора от 20-35 години си живеят по квартири в кюпа по 3-4 човека! Какви нови жилища, какви 5 лева ква Нова Година??? В гнусната София където заплатите са що годе човешки, умопомрачените психопати искат по 1000ЕВРА за м2 за човешко жилище = ???????????????? За справка цените за м2 на остров Бали и то за къща не за панелка за същите! Ареееее (музика) Доооооо-виииииждаааааа-----нееееееее!
56
4
 
5
 
! Отговори
вики преди 6 години
По време на соца беше невъзможно да се купи втори апартамент за децата например.Партията не позволяваше и пари да имаш не ставаше.
55
13
 
7
 
! Отговори
Да си помислим! преди 6 години
Не хленчете ами работете и ще имате.А за този гдето ми дава за пример соца искам да го попитам-Ти панелката за собственност ли я имаш и какво ще правят след десетина години живеещите в тях около2 милиона българиКато почнат да се разпадат ,пак ли ще са виновни тогава управляващите.
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е голяма работа, а любимецът на ББ ''Влади ''Горанов си строи къща за 1 мил лева, спечелени само и единствено с честен труд, дреме му на някого за младите хора, те ще продължават да бягат от БГ заради такива като '' Влади-то ''
53
2
 
1
 
! Отговори
за сведение преди 6 години
До the GhostИмотите се кооперираха и национализираха вместо да се купуват и продават!
52
3
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
До T до проста селянкаИма си редовен обществен транспорт и лични леки коли по посока на близкия град!!!!
51
6
 
6
 
! Отговори
кореняк преди 6 години
До проста селянкаВЪРНЕТЕ СЕ НА СЕЛО.!
50
5
 
23
 
! Отговори
T до проста селянка преди 6 години
С тоя ник сама си се определила и си ти личи. Какво да правят в тукашните села?! Това да не са ти селата в Западна Европа, които са свързани на макс с близките градове и нищо не ти липсва - имат си аптеки, магазини, кафененца, сладкарнички, ресторанти. Много от тези неща ги няма дори в повечето ни малки градчета. България е със затихващи функции. Тук не става да се живее в село, защото е тотално изоставено, а и нямаш свързаност с града. Имаш ли нови и начесто влакове през 10 м
49
1
 
27
 
! Отговори
/ преди 6 години
пропаганда за жилищни кредити?щото то е ясно, че със спестени пари от бг мизерни заплати младите са доникъде
48
4
 
31
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
То и родителите и бабите и дядовците също не могат да си позволят сега! Добре че беше Соц-а, че да се накупят имоти
47
6
 
15
 
! Отговори
проста селянка преди 6 години
На село всички си имат китни къщурки и имот а търсят в града!!!!!!!!!!!!!!!!
46
6
 
5
 
! Отговори
Жилфонд преди 6 години
Жилищната криза след девети от селяните изяде домовете на гражданите!!!!!!!!
45
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак фейк новини. Направо може да посочите младежите, които могат да си позволят собствено жилище.
44
15
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
Под 2/3 от младежите не могат да си позволят жилище !И аз дълго време не можех, но със спестяване и бачкане на няколко места успях !
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха да асфалтират и да бетонират "Градината на Европа". Разни язовири навсякъде, които още не са се изплатили, защото Герб казаха, че един язовир се изплаща за 1300 години България. Аспаруховият вал още не се е изплатил и Боко още плаща вноските. Затова сме зле.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя дето изпя "....вземи панелите, трабанта...", вече нищо не му трябва, но останалите полека лека може и да останат без панелите... Демокрацията не само че изисква, но предполага някои жертви.
41
2
 
16
 
! Отговори
хм... преди 6 години
1/3 от младите не могат... а 1/2 от младите са роми... не ми излизат сметките
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС пееше: "Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави." После дойде Костов и взе всичко.

Спонсорирани публикации