Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом

Доклад на Световната банка отчита обаче голям брой свободни имоти
2 ное 2017 11:19, Миглена Иванова
72
Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом
Снимка: Pixabay.com

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка.

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Продължението четете на Investor.bg


72
Още по темата: Недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Ушев Цецо Шестака преди 1 година
Аз имам 6 апартамента, защото съм умен и трудолюбив милиционер, а вие дето нямате по толкова сте мързеливи некадърници!
60
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Как мислите е в Калифорния, Ню Йорк и подобни?
59
1
 
11
 
! Отговори
КВА преди 1 година
1/3 ЕДНА ТРЕТА ВЕ? ВИЕ ДРУСАТЕ ЛИ СЕ? 9/10 ДЕВЕТ ДЕСЕТИ от всички млади хора от 20-35 години си живеят по квартири в кюпа по 3-4 човека! Какви нови жилища, какви 5 лева ква Нова Година??? В гнусната София където заплатите са що годе човешки, умопомрачените психопати искат по 1000ЕВРА за м2 за човешко жилище = ???????????????? За справка цените за м2 на остров Бали и то за къща не за панелка за същите! Ареееее (музика) Доооооо-виииииждаааааа-----нееееееее!
58
4
 
4
 
! Отговори
вики преди 1 година
По време на соца беше невъзможно да се купи втори апартамент за децата например.Партията не позволяваше и пари да имаш не ставаше.
57
13
 
6
 
! Отговори
Да си помислим! преди 1 година
Не хленчете ами работете и ще имате.А за този гдето ми дава за пример соца искам да го попитам-Ти панелката за собственност ли я имаш и какво ще правят след десетина години живеещите в тях около2 милиона българиКато почнат да се разпадат ,пак ли ще са виновни тогава управляващите.
56
2
 
20
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ЗНАЧИ 1,2 МИЛИОНА ЖИЛИЩА СА НЕОБИТАЕМИ !

ЗНАЧИ ... КОЙ ПРОКУДИ ОТ БЪЛГАРИЯ 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ?
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е голяма работа, а любимецът на ББ ''Влади ''Горанов си строи къща за 1 мил лева, спечелени само и единствено с честен труд, дреме му на някого за младите хора, те ще продължават да бягат от БГ заради такива като '' Влади-то ''
54
2
 
1
 
! Отговори
за сведение преди 1 година
До the Ghost

Имотите се кооперираха и национализираха вместо да се купуват и продават!
53
3
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
До T до проста селянка

Има си редовен обществен транспорт и лични леки коли по посока на близкия град!!!!
52
6
 
6
 
! Отговори
кореняк преди 1 година
До проста селянка

ВЪРНЕТЕ СЕ НА СЕЛО.!
51
5
 
22
 
! Отговори
T до проста селянка преди 1 година
С тоя ник сама си се определила и си ти личи. Какво да правят в тукашните села?! Това да не са ти селата в Западна Европа, които са свързани на макс с близките градове и нищо не ти липсва - имат си аптеки, магазини, кафененца, сладкарнички, ресторанти. Много от тези неща ги няма дори в повечето ни малки градчета. България е със затихващи функции. Тук не става да се живее в село, защото е тотално изоставено, а и нямаш свързаност с града. Имаш ли нови и начесто влакове през 10 м
50
1
 
26
 
! Отговори
/ преди 1 година
пропаганда за жилищни кредити?
щото то е ясно, че със спестени пари от бг мизерни заплати младите са доникъде
49
4
 
30
 
! Отговори
the Ghost преди 1 година
То и родителите и бабите и дядовците също не могат да си позволят сега! Добре че беше Соц-а, че да се накупят имоти
48
6
 
15
 
! Отговори
проста селянка преди 1 година
На село всички си имат китни къщурки и имот а търсят в града!!!!!!!!!!!!!!!!
47
6
 
5
 
! Отговори
Жилфонд преди 1 година
Жилищната криза след девети от селяните изяде домовете на гражданите!!!!!!!!
46
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак фейк новини. Направо може да посочите младежите, които могат да си позволят собствено жилище.
45
15
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
Под 2/3 от младежите не могат да си позволят жилище !

И аз дълго време не можех, но със спестяване и бачкане на няколко места успях !
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнаха да асфалтират и да бетонират "Градината на Европа". Разни язовири навсякъде, които още не са се изплатили, защото Герб казаха, че един язовир се изплаща за 1300 години България. Аспаруховият вал още не се е изплатил и Боко още плаща вноските. Затова сме зле.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дето изпя "....вземи панелите, трабанта...", вече нищо не му трябва, но останалите полека лека може и да останат без панелите... Демокрацията не само че изисква, но предполага някои жертви.
42
2
 
16
 
! Отговори
хм... преди 1 година
1/3 от младите не могат... а 1/2 от младите са роми... не ми излизат сметките