Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма

Те искат Конституционният съд да го обяви за противоконституционен
Обновена: 7 ное 2017 06:52 | 6 ное 2017 23:00,
210

Дебатът за "клас прослужено време" към заплатата отново e на дневен ред. Конституционният съд да го обяви за противоконституционен, поискаха работодателите в писмо до президента, парламента, правителството и Върходвния касационен съд. 

Според конституцията, именно тези институции могат да сезират Конституционния съд, за да се произнесе той по казуса.

В мотивите си от Асоциацията на българските работодатели пишат, че наредбата, по която се изплаща "клас прослужено време", противоречи на конституцията. Също така,  според работодателите, добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора, които са в началото на своята трудова кариера.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
От статията се разбира,че бизнеса е мафия.Иска той да управлява държавата.Има конституция,има си закони,и те важат за всички.Не може да се налагат и да командват правителството.А ако правителството реши да ги послуша-значи мутрите управляват,значи сме мутренска държава.Народа трябва да не позволява това.Народ +синдикати и стачки-това е пътят!А на бизнеса-подоходно облагане!
135
3
 
9
 
! Отговори
ЕU citizen преди 6 години
До Сбогом АбсурдистанАре, бегай!
134
2
 
15
 
! Отговори
Жица преди 6 години
Каква производителност на труда очаквате с тия допотопни машини и технологии бе, другаре?
133
3
 
22
 
! Отговори
Сбогом Абсурдистан преди 6 години
Държавата ни е африканска по ниво на корупция,интелект на политици и бизнесмени и лазмер на заплати.Работниците са бели роби в нея.Терминал 1 и 2 е истината.
132
2
 
24
 
! Отговори
Клас преди 6 години
Данъците са друга тема. Тук става дума за по-адекватно заплащане на труда на по-опитните работници, чрез добавката за клас. Голяма заблуда е, че работодателите се съобразяват с опита на работника и му плащат колкото му се полага. Ако беше така, нямаше да има заплати под примерно 1000 лева, а средната заплата щеше да гони 5-10 хиляди лева. Според мен добавката за клас трябва да я има, като тя обхваща целия трудов стаж и е не по-малко от 1% за година, максимално 2%
131
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук един пак пише за производителността, ама изобщо не знае нищо за нея. Производителността на труда зависи почти изцяло от работодателя и какви технологии прилага. Евтиният труд стимулира работодателите да използват нискоквалифициран и нископроизводителен труд. За да използват съвременни технологии на работа, на мутрите трябва да им стане скъпо да използват човешкия труд. Пример: на мутрата му е по-евтино да използва 20 души, които ръчно да изкопаят нещо за 2 дни, вместо с машина за 1 час
130
11
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Dies IraeНе си наред с главата, момче. Явно не ти стигат парите, но това не означава, че държавата трябва да ти дава някакви суми, само защото ти така искаш.
129
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Проблемът не се корени в данъците на обикновените хора и на глупавия клас прослужено време. За да заработи държавата трябва големите играчи да излязат на светло, тези които имат солиден бизнес и укриват реалните си доходи. За жалост те се мислят за недосегаеми.Съгласен съм ,че и данъците са доста високи, което прави пък малкия бизнес обречен. Не знам само как минималната работна заплата е 460лв., след като познавам хора, които чисто получават 320лв???
128
3
 
6
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Въстановяване на ДДС е много добър подход. Става въпрос за 2% не повече. И да видите как се събират данъци САМИ.
127
4
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Реалността е, че минималната работна заплата и добавката за клас останаха единствените начини да се принудят така наречените бизнесмени (обикновено мутри) да увеличават мизерните заплати на работещите. Премахването на добавката за клас означава замразяване на заплатите, както и премахването на минималната работна заплата.
126
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак комунистическите *** се хващат за термина "достойно заплащане". Айде заплащането да е вързано с производителността, а? На готово ще ядете това, което и в момента - студено и трибуквено.
125
3
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Проблемът на дебеловратите бизнесмени е в това, че добавката за клас им пречи да дават само минималната заплата, против която също ритат. Ясно е, че мафиотите ако ги оставим, ще искат ние да им плащаме, че им работим. Добавката за клас се заобикаля лесно от мутрите-бизнесмени, като просто намаляват заплатата с колкото трябва, но под минималната заплата не могат да я намалят и затова искат да се магахт и двете - минималната заплата и добавката за клас.
124
4
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Само от данъците върху реалния оборот на фирмите ще може да се компенсира поне 2-3 % възстановяване на ДДС на гражданите. В момента гражданите не виждат полза от това да изискват касов бон. Но ако знаят, че чрез него ще си възстановят пари всички ще го изискват и така даже може да се съкратят работещите в НАП защото гражданите сами ще станат проверяващи. Ето ви *** пример как икономиката може да потръгне и доходите на хората да се увеличат с прости промени.
123
5
 
17
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Друг вариант е да се възстановява част от ДДС-то както е в нормалните страни на гражданите. Например на всеки 3 месеца гражданите да могат да отчитат касови бонове в НАП или общината. Така ще се изкарат на всички магазини, заведения и фирми оборотите на светло (защото няма как да има покупки за 100 000 лева, а да си декларирал оборот от 2000 лева). И хората ще са доволни, че на 3 месеца ще получават някаква сума, или може да е в края на годината защото януари е труден месец.
122
3
 
12
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Дано да го махнат тоя клас прослужено време и да ви намалят заплатите. Дано да дигнат данъците, дано продължават да ви дерат, както турчин не ви е драл. Дано продължава корупцията и рекета, дано да продължавате да си живеете в същата мизерия, като сте прости и сте съгласни да ви дерат. Продължавайте да си броите стотинките, да мизерствате, защото заради вашата простотия на масите от хора, стигнахме до това положение. Дано власт имащите да продължават да ни унижават и тъпчат, че май ви харесва.
121
9
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Друг начин за моментално увеличение на доходите на хората е като се премахнат двойните данъци - *** пример. Залага се, че една кола има нужда от ремонт на ходова част на всеки 150 000 км пробег. Ако преди това се наложи ремонт то това е следствие от калпавото състояние на пътната мрежа (нещо за което вече си платил данъци) съответно такива ремонти трябва да са освободени от ДДС (и труда и частите). Така ще може да се направи и статистика колко реално коства на гражданите калпавите пътища
120
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия лакоми зад - ници, работодателите, като премахнат и това плащане, съвсем без роби ще останат. Не се замислят? Не се. Понеже няма с какво. Парити си получиха на готово с червените куфарчета и смятат, че винаги ще е така - див капитализъм, ползване на робски труд и падане на пари от небето, като манна небесна.Няма го майсторът, обаче. Отдавна зачезна. Остана му само димът и скоро и той ще се изпари.
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.В.Парите са разплащателно средство, универсална стока за размяна, в този ред на мисли ваучерите са до голяма степен равносилни на пари. Защо ги има ваучерите? Това не са купони, а освободени от данъци социални разходи на фирмите, за това са обособени като отделен вид платежно средство. И тъй като ваучерите са предназначени за социални разходи, с тях може да се купуват всякакви храни и напитки, с изключение на акцизни стоки, като алкохол и цигари.
118
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да почне да се плаща на час, както е навсякъде по света.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeМинистерството на финансите определя общата сума на ваучерите на годишна база, след това лицензиланите оператори, които реално са около 5, търсят фирми на които да ги продадат, въпросните оператори си начисляват такси, на фирмите ползвателите им се начисляват лихви ако закъснеят с плащането. Относно покритието на ваучерите, операторите се стремят да си разширят максимално, защото от всички фирми работещи с тях се прибират такси.

Спонсорирани публикации