Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"

Еленко Божков коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 15:30, Екип на Bloomberg
88
Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: Pixabay

Шансът за проекта "Белене" е неминуем. Няма какво друга до се прави, освен да се строи централата. Това каза Еленко Божков, бивш член на КЕВР, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира темата дали е може да се говори за връщане на проекта за изграждане на втората ядрена електроцентрала в България - в Белене, след като вече излезе и докладът на БАН по темата.

"Спорът на компетентните експерти се пренася върху това къде да бъдат изградени новите блокове - дали в Белене или в Козлодуй. Споровете са за това основно каква инфраструктура ще трябва, колко ще струва, дали има смисъл и т.н.".

Опцията за продажба на оборудването е абсурдна, категоричен бе гостът.

"Електроенергията, произвеждана в Белене, ще бъде значително по-евтина от тази на АЕЦ Аккую заради финансирането и търсенето на преференциална цена. Вариантът АЕЦ Пакш е по-добър, в това няма спор. Да се финансира с дългосрочен заем с ниска лихва и със сериозен гратисен период с междудържавни гаранции".

Колко ще струва електрическата енергия, произведена от новите блокове в "Белене"? Какви са ключовите фактори, които се забравят в дискусията за проект "Белене"? Защо е най-изгодно за България да работи с Росатом? Реалистично ли е да се започне строежът на АЕЦ Белене до две години? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей икономиста , отоплението сега е повече на твърдо гориво и газ.Кубик дърва го докараха на сто лева.Поколенията за напред , няма да се топлят с кюмюр.Ще е нужен ток , много ток , най чистото гориво.Изяш си дипломата, и недей да ръсиш мозък .
83
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 година
По принцип България не потребява чак толкова ел. енергия, а напоследък се взимат и мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилищата в страната.
Това би довело до още по-голяма икономия на енергия за битови нужди. Така, че аз не виждам основание в разчетите на БАН, че в бъдеще ползваната ел. енергия, ще се увеличи в такива значителни мащаби. А и населението прогресивно намалява, което значи и по-малко индустрия... Проблемът е единствено през зимата, защото потреблението скача много.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РБК37

Печеливш е за Русия и Путин и за българските руски***
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам...тази бездъъна яма за корупция и пари си я искат управляващите.
А, простия бг народ ще се радва, че ще има АЕЦ и се надява, че няма да плаща за ток.

После да няма пак, нямаме пари да си платим сметките...тежък е живота...пенсиите ниски.

Ще ядете ядрени реактори...платени с вашите пари...а, друг ще прибира печалбата.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би да идват избори, че джуркаме тая боза.
Поздравявам форума с песента:
АЗ НЕ СЪМ ГЕРБЕРАСТ
И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА !
79
6
 
1
 
! Отговори
РБК37 преди 1 година
Проекта Белене е толкова печеливш за България ,че си нямате престава ,но тъй като Блгария се управлява не от българи (и те едни управници..),а от американците (Клинтън идва на 3 марта ,на 4 март Борисов затваря Белене)(Байден,Маккейн и група сенатори идват и на другият ден Орешарски затваря Южен поток) и те в борбата и злобата си против Русия ни използват в техните игри в загуба на бг народа.Но както винаги има господа които по русофибизъм или дебилство или сорсчета са против или заблудени...
78
4
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Ако овреме бяхме приели офертата, първият реактор вече щеше да е в експлоатация, втория - да бъде готов след две години. Можехме да спрем поне част от пушливите ТЕЦ-ове, товарещи ни със скъп ток.
Ако бяхме нормална държава индивидът с глава като картоф, който безропотно изпълни заповед, дадена му отвън и така ни загроби с над милиард евро само за съдебна санкция, досега щеше да е осъден за държавна измяна и екзекутиран... а тук простия народ си го преизбра за трети път, за да ни досъсипе.
77
5
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Нямам време да гледам видео. Тоя чичо казали, че:
1. Навремето офертата на Росатом бе за 6.3 милиарда евро за два реактора, като руснаците бяха готови да поемат и финансирането?
2. Финансирането можеше да бъде поето на 100% от държавата, за да не бъдем в ръцете на руснаците, но националният предател бойкоборисов похарчи тия пари за отглеждане и развъждане на ромовия си хелекторат?
3. Проектът бе спрян от горепосоченият субект по заповед от х.клинтън, което е очевадна държавна измяна?
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74. Какви фотоволтаици, бе ? Ами през зимата, а през нощтта?
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек вместо да плещи глупости да хване да си гледа старините и да се радва на пенсията си.
74
10
 
7
 
! Отговори
егати цирка! преди 1 година
Проекта Белене е толкова идиотски че е трудно дори да се коментира.
Няма друга страна на тази планета с 5 милионно население (това 7 милиона е с емигрантите) която да използва ядрена енергия за осветление на домовете. Защото друго няма... няма тежка индустрия, няма енергоемки производствени мощности. Рахитична лека индустрия, сезонна туристическа индустрия и почти нулево селско стопанство (тук таме някой кокошарник за "щастливи" кокошки) могат да се захранват дори с фотоволтаици и ВЕЦ.
73
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Тежко ни на нас обикновените българи.
72
1
 
2
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Българските специалисти по " режими в енергийната система" са не повече от 20, половината от тях работят в чужбина, другите не говорят от страх...каквото и да значи това. С оглед на единични смислени коментари, коментиращите тук какви специалисти са? Правете и влагайте енергията си само в неща, които можете и знаете!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
които искат да се строи да си направят частно акционерно дружество и да си строят.после да чакат да печелят на . ядрените отпадъци да си ги съхраняват някъде извън бг,щото ние не ги щем
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха, каквои стана бре бойко, нали нямаше смисъл да се строи , а с коментиращите тук дето бяха против щото тиквата е против, объркахте ли се , хахахах :)
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оня ден подгряваха публиката в Референдум по БНТ . 1 експерт" каза, че трябват 10 млдр. !Айде тука троловете да почват да събират сумата! И тя далеч ще е по- висока, да припомня доклада на HSBS - 30 млдр, при заем плащаш по 2, така че другарите да вадят 60 млдр ! Ваща мама...
68
4
 
4
 
! Отговори
плевенчанин преди 1 година
Да ви е..а тънките сметки, аз съм на 80 км от земетръсната зона Белене -Свищов! Няма да ви се дадем!
67
3
 
6
 
! Отговори
bulg преди 1 година
ще имате много здраве, другари "експерти"! Народът си каза думата на референдума! Вървете, знаете къде...
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Европа станахме заложници в ръцете на Турция, защото някой силно беше подковал пресата колко са вредни за България тези проекти. Сега отново ще ни заливат с убеждения и фалшификации, колко са вредни тези проекти, за да си пробутват техните конкурентни фирми. Стига вече! Ако има шанс - постройте ги! С държавен процент участие. Ако не ги построят, ще станем заложници на Турция.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да строят Белене и всички останали проекти,но в полза на държавата.И държавата да е с дял от печалбата или да са държавни.И да се започнат без протакане.И Южен поток също.

Спонсорирани публикации