Биткойнът – доста спекулативен актив, оцени Йелън

Според нея играе малка роля в платежната система
14 дек 2017 12:23, Бойчо Попов
13
Биткойнът – доста спекулативен актив, оцени Йелън

Биткойнът е доста спекулативен актив, заяви в сряда по време на редовната пресконференция след заседание на Федералния резерв напускащата позицията на председател на Фед Джанет Йелън, като по този начин омаловажи предполагаемата му роля като валута, пише Wall Street Journal.

Още по темата

"В тези времена биткойнът играе много малка роля в платежната система", каза тя по време на последната си пресконференция във Вашингтон. "Това не е стабилен портфейл за активи и не представлява законно платежно средство", подчерта Йелън. "Става дума за силно спекулативен актив", поясни тя.

Описанието ѝ за модерната в момента криптовалута се случва на фона на силен ръст на цената на биткойна, чиято стойност се приближи до 20 000 долара през тази седмица. Някои анализатори считат, че става дума за сериозен балон по подобие на манията по лалетата в Холандия преди векове.

Йелън призна още, че Федералният резерв няма изрична политика, свързана с биткойна, и не предлага конкретни указания на банките за новия, увеличаващ стойността си актив.

"Федералният резерв не планира никаква... регулаторна роля по отношение на биткойна, освен да гарантира, че поднадзорните ни банкови организации ще са внимателни за това, че управляват по подходящ начин всички взаимодействия, които имат с участниците на този пазар, и надлежно спазват всички свои отговорности – борбата срещу прането на пари и  банковата тайна, която спазват", добави тя.

Малко по-рано в сряда Фед увеличи краткосрочната лихва с четвърт процентен пункт до 1,25-1,5 процента. Централната банка на САЩ очаква пазарът на труда и икономиката да продължат да укрепват. За 2018 г. тя прогнозира нови три повишения на лихвите.

По отношение на пазара на акции Йелън отбеляза, че през последните месеци Федералният резерв е заявил, че оценките са "високи" и "са във високия сегмент" в исторически диапазон.

Но тя също така поясни, че икономистите не винаги са наясно кога стойностите са твърде високи и сам по себе си фактът, че оценките на компаниите са високи, не означава, че акциите са надценени.

В рамките на пресконференцията Йелън каза още, че повечето ѝ колеги са включили фискални стимули в своите прогнози, което е в съответствие с мисленето на Конгреса. "Очакваме умерено ускоряване на растежа поради данъчната реформа и като цяло - увеличение на потребителските разходи и капиталовите разходи след реформата", каза още председателят на Фед. 

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
1
 
! Отговори
Compose преди 6 години
I sakrovistata na germanskite nacisti sa spekulativni, ama sa si u nemskata darjava...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купувам на 30 бона и продавам на следващите балъци на 40 бона. Те ще продадат на по-следващите балъци на 50 бона. Всички печелим.
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се появяват и ще лъжат, един след друг, на опашки, ще мамят и ще се опитват да ни затрият. Всички тези банкери. Тяхното мнение е НУЛА. Биткойна е тук за да остане. Банките са тези които щв фалират. Колкото повече плюете по криптовалутата, толкова повече ще купуваме. Банкерски ***.
7
2
 
19
 
! Отговори
жеко преди 6 години
в момента българия има 213519 биткойна(от онези конфискуваните) които могат да се продадът и да се спечелят малко пари за страната към 3.4 млрд. долара или 5.6 млрд.лв са това , примерно да се финансират болниците които фалират или да се вдигнат заплати или пенсии, обаче ми се струва че сега някой потрива ръчички как да си ги вземе тези пари
6
3
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Йелен Пиво ми е любимото, коги гостувам в Српско.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе мишки, що си мислите, че биткойнът е спасението от мрежите на банкстерите. Прилагат ви класическия номер - ако искаш да наложиш нео, обяви го за алтернатива на това, което хората не харесват и го пусни като нещо, от което се страхуваш и не искаш, хората сами ще го прегърнат. Сериозно ли не разбирате, че това е първия опит и проба за пълна виртуализация на валутите. След като го постигнат, ще сте им пълни роби, защото сега може да бръкнете в бурканбанк, ама тогава - нъц. Та така...
4
0
 
24
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Крадеца вика дръжте крадеца.Едните напечатали банкноти другите ги копат.Все тая.
3
3
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Много реват против Биткоина, понеже нито го емитират те, нито могат да ти го вземат ;)
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еврейчетата все реват като им застрашат кинтите, браво само напред с криптовалутите да се отървем от банките на алчите еврей вечните врагове на човечеството, последователи на рептилите, а богът на еврейте не е Бог а сатаната и се страхува от светлината
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На частният ФЕД са му потекли coполите от рев, защото някой друг също иска да бърка в буркана с меда.

Спонсорирани публикации