Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
11
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Тя газта от САЩ е много евтина. Ще ми я карат с кораби. Или ще ми вадят шистов газ. Само и само да не е от Русия. Видяхме тока от ТЕЦ Марица изток колко евтин е. Газта ще е същата. И от санкциите срещу Русия колко пари изгубихме. Където е минал американец, трева не е никнала. Ако си в САЩ е добре, защото крадат от целия свят. Тук ни заробват с техники от 1960г на ЦРУ. Мисля, че го гледах в D-day. Документален филм, не е руски. Или zeitgaist. Нещо такова беше. Много добре обяснява ситуацията в Бг
264
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъртата вещица Килъри Клинтън и негърчето Барак Обама (преди това да върне Нобеловата награда за мир)- на международен съд за престъпление с/у човечеството!
263
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери?Скоро неофашистите от Киев от десен сектор ще си платят за престъпленията, за това, че убиват руски деца и жени!!!България + Русия = Братя завинаги!
262
4
 
8
 
! Отговори
пъпеш преди 6 години
Ако купуваме 100% от америка газ няма да има дезинфенцирация. Тогава пак ли така ще вият. А къде е пазара? Пазара казва купуваш, който продава най евтино. Американски уро ди.
261
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България- над всичко!Руснаците в повечето случаи в историята са били на страната на България, затова трябва да се уважаваме с тях, те са ни православни братя .............западняците ги знаем...........лицемерни, алчни и подли.
260
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние, българите, също трябва да сме против СП2. Щото немците нали бяха против ЮП, а грантовите медии ни надуха главите колко е лош и нерентабилен руския газ. Откъде накъде за немската индустриа ще има евтин руски газ, а нас скоро ще ни накарат да теглим още кредити за терминал за втечнен краварски газ на петорни цени.
259
2
 
6
 
! Отговори
@ преди 6 години
Една от причините била че Руската Газ била Ефтина и това щяло да доведе до пристрастяване в употребата и в Европа...е и затова бянканския еднокнижник ще ви прави вертикална тръба както той сам се изразява..
258
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХехеТези ми приличат на две баби на битака които коментират продажбите на лукРуската газ е заплаха а американската е демократична.Мани мани
257
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурностОпасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ...и най вече независимостта от Америка, това е големият страх. Какво лошо има между страните да има изгодно сътрудничество благоприятно за всички участници, а след като САЩ не е участник, тях какво ги бърка?
256
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руски камофлажПростотията и неграмотността по хората ходи, не по гората. КамУфлаж се пише, алитератче! А другото въобще не трябваше да го пишеш - много е тъпо! Плащам !000 лв за снимка с ровещи в *** руснаци! Това не ти е скъпоценната, толкова обичана малка, но много красива страна, докарана до протекторат, инспектирана, дирижирана, наказвана като първолаче, залъгвана, потупвана по рамото, унижавана!
255
3
 
19
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ОТ САЩ НЯМА; 513 000 000 000 ВОЕНЕН БЮДЖЕТ СРЕЩУ КОЙ ВРАГ СА ?????????????????????
254
2
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
СЕК ЖО ПОКЛОНЖЕ , ПАНИ И ПАНЬОВЕ ПРИЕД АМЕРИКАНЖЕНКО ПЕНИЗЖЕ !!!
253
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите са заплаха за богатството, а автомобилът е заплаха за придвижването, още американски мъдрости...
252
19
 
7
 
! Отговори
Прав е преди 6 години
Европа не трябва да купува нищо от терораша защото парите на европейците отиват за нови руски оръжия насочени срещу Европа
251
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ще е отговорът на германците? Ще строят Северен поток 2, а кучетата ще си лаят.
250
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милионите икономически имигранти, които вкара САЩ в ЕВропа, не са ли заплаха за целия контитент? Оръжията за влияние на климата не са ли заплаха за природата и за цялата планета. Гено модифицираните храни идващи отново от САЩ не са ли заплаха за здравето. Кое не е заплаха идващо от САЩ, моля избройте, не е ли време тази държава да спред да съществува в името на хората и на планетата Земя?
249
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газопроводите били заплаха за газовата сигурност, електропроводите били заплаха за електроенергийната сигурност. Западните партньори съвсем станаха глупави и плоски. Бунтовниците на Запада в Сирия бяха гарант за мира в Сирия. И още примери.
248
6
 
3
 
! Отговори
Хитрино преди 6 години
руската газ е вредна за живота, здравето и имота на Вас и околните на Вас!!!!
247
19
 
11
 
! Отговори
руски камофлаж преди 6 години
Руснаците като продават повече газ,ще растат сметките на Путин и обкръжение . А 98 % от руснаците пак ще си ровят кошовете..ха.ха.ха и ще седят на студено.
246
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
южен пото отрязваше украйна е полша от транзитавсичко е за наша сметка с помоща на продажната ге.йбе.растка клика начело с шопарчето от банкя

Спонсорирани публикации