BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони

Всеки по-голям град вече прави място за инвестиции
12 фев 2018 08:10,
118
BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони
Снимка: flckr

2,5 млрд. лв. са инвестициите в частни и държавни индустриални зони в страната, показват данни на Министерството на икономиката и на компаниите, които ги развиват.

В държавните зони инвестициите са 390 млн. лева в края на 2017 г. Част от вложенията на компаниите, които са избрали тези паркове, ще продължат и през 2018 г.

Девет са индустриалните паркове, които управлява Националната компания "Индустриални зони". Най-много - 350 млн. лв., са в Божурище, 13 млн. лв. са в зоната в Бургас, останалите са на инвеститори, които са влагали пари в наети имоти.

Стартът на "Икономическа зона София - Божурище" бе даден на 17 юни 2013 г. Тогавашният президент Росен Плевнелиев направи две първи копки. С първата даде старт на изграждането на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol, а с втората стартира строителството на инфраструктура в зоната.

Днес 20 компании там са купили земи и са изградили или правят в момента производствени мощности или логистични центрове, пише "24 часа".

Зоната в Божурище отесня, тъй като на 29 юни миналата година министърът на икономиката Емил Караниколов разписа увеличаване на капитала на националната компания "Индустриални зони" чрез апорт на недвижим имот. Това са 115 375 кв. м в землището на село Гурмазово, община Божурище. С този терен зоната се разшири и с това се приключва обособяването ѝ.

Началото на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" бе сложено през 2004 г. В него акционери са с 51% Национална компания "Индустриални зони", а с 49% - община Бургас, която влиза с апорт на земи. Паркът вече има сключени договори с 30 инвеститори. 80% от площта вече е заета и се търсят нови производствени терени.

Свободните зони в Русе, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна са преди всичко логистични и предлагат сгради и терени под наем, където могат да се изграждат складови помещения.

Предстои развитието на икономическата зона във Видин. В края на миналата година правителството премахнати разпоредбата, с която се забранява да се продава терен и да се отстъпва право на строеж. Това спъваше и отблъскваше инвеститорите.

Има идеи за зони в Димитровград, Кърджали, Стара Загора. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че летището край Стара Загора, чийто принципал е ведомството му, може да стане място за инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
10
 
! Отговори
лошия капиталист преди 6 години
До Иво Андоновсега с една машина за 1 ден свършвам това което 4 човека не можеха за 3 дни. И не става дума само за пари - няма значение дали 600 или 6000 лева - резултата е в общи линии същия при общата работа. Бъдещето принадлежи на машините управлявани от хората с ум в главите да работят качествено и съвестно с тези машини. Това са хората които заслужават високи заплати
73
2
 
8
 
! Отговори
Иво Андонов преди 6 години
До лошия капиталистПовярвай ми: разликата ни с Африка и Индия е космическа, много много пъти по-голяма от колкото със Западна Европа. Стига мрънка, недъзи на обществото има навсякъде, във Марсия има реален шанс да бъдеш заколен от побеснял мароканец в автобуса. В Лондон не знаеш от къде може да те изненадат...Проблема на България са основно ниските доходи, пореди най - вече (но не само) от начина на мислене на хората - точно като твоето по - долно изказване,че не може да взимаме добри заплати.
72
5
 
4
 
! Отговори
лошия капиталист преди 6 години
До Иво АндоновАми аз съм в Африка. Вярно географски се водим част от Европа, но по всичко друго сме си африканска страна. Едните пресичат където им падне. Другите газят на пешеходни пътеки малкото дето пресичат където трябва. Пияни заляни зад волана. Накрая все някой друг им е виновен че имат манталитет на ***.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много ясно че ако има бум няма да го усетите. Машините са по-продуктивни и следователно по-предпочитани от лентяите
70
3
 
9
 
! Отговори
Иво Андонов преди 6 години
До лошия капиталистЕ та естествено, че за под 2000лв заплата никой не трябва да работи в България. Ти като искаш заминавай за Африка - там можещите и квалифицираните взимат по 100$/месец.
69
3
 
7
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Това платена реклама на Националната компания "Индустриални зони" ли е? Нищо не се споменава са индустриалните зони в и около Пловдив, къето се инвестираха най-много пари.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бум на кукуво лято,като няма работоспособно население...и с тези "силни" заплати ...
67
4
 
12
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
То хора не останаха, те БУМ
66
7
 
12
 
! Отговори
лошия капиталист преди 6 години
Ами така е - влагаш няколко милиона, въвеждаш 80% автоматизация на процесите и теглиш енда *** на всякаква кафе и форумна *** дето нямало да си мръднат пръста за под 2000 лв. заплата, а реално са толкова кадърни че и на вързано куче хляб не могат да дадат
65
2
 
13
 
! Отговори
Big bagga boom преди 6 години
Икономически Бум във 21 век със някои хора с манталитет на феодали от средновековието - трудна работа.
64
4
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
DOBRE CHE OT VREME NA VREME SE NAPISHE NESHTO NORMALNO V SAITA,TA DA MOJE NENORMALNICITE DA SI NACHE6AT KRASTATA I DA SI DOKARAT SUTRE6NI9 ORGAZUM UDOVOLSTVAIKI SE DA SE SAMOUNIJAVAT I DA UNIJAVAT NACI9TYA NI KATO C9LO,KATO V SY6TI9 MOMENT LIJAT TOPKITE NA VS9KAKVI POROBITELI I OSVOBODITELI!!jALKO DIVA6KO PLEME,KRADCI NA KONE I NA DDS!!!
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде е тоя бум вя , приготвил съм чувалите , ше сабирам пачки.
62
3
 
12
 
! Отговори
pipo преди 6 години
До БoratМистър Бийн, е най-инфантилното човече в тази страна. Пълен *** и ако се беше кандидатирал за втори мандат щеше да стане по-голяма пародия от сериала.
61
2
 
4
 
! Отговори
77 преди 6 години
BOGA AMA GLUPAV ZNACHI BEDEN
60
1
 
20
 
! Отговори
Валер Симеон Велики преди 6 години
Не щете да работите за 300Е ? Аз с жената кретам със 600 двамцата.Тогава ще внесем баш българи от молдова,украйна,армения,грузия и от ХиндукушТе с песен на уста ще работят за 200 Е (докато вземат ЕС паспорт и дим да ги няма)
59
1
 
7
 
! Отговори
PRESTYPNICI преди 6 години
30 GODINI ZA SEVERNA BYLGARIQ SCHTE GOLQMA DYVKA XORA NQMA VECHE
58
20
 
7
 
! Отговори
Бorat преди 6 години
Плевнелиев най-успешния Бг президент ,сегашния само *** и ПР-ки го вълнуват.но 80 те процента му се радват като бабе на Тошко на манифистация под радиационен дъжд.Индустриални те зони в де
57
2
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Първо ще се завърши магистралата към Солун и към Скопие и едва след това може да се вкара някой лев на Север. То пък тогава няма да има много смисъл защото всички ще са римляни вече или хибриди :))
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OTKAK TI UMRE KONQ ZELENA TREVA MNOGO KEL FAIDA
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок - предлагат ви работа, за малки пари. Ако не я харесвате - не я взимайте и готово.Ядосвате с една "частниците" - ами направете нещо свое бе !!!!