Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?

Владимир Сиркаров с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 19:22, Екип на Bloomberg
63
Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?
Снимка: Pixabay

Минималната работна заплата присъства като тема изключително често в обществените дискусии. Виждаме и за голямо съжаление сериозно политическо обвързване с темата, яхва се много съществено и здраво от редица партии. Възприемането й като доста социална мярка е основата за съществуването на минималната работна заплата, както и за непрекъснатото искане за нейното увеличение. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тезата на защитните на увеличаването на минималната работна заплата е, че тя осигурява един минимум, необходим на един човек, за да живее. Друг е въпросът дали тези 510 лева могат да гарантират този минимум, защото имаме сериозен регионален дисбаланс в България".

Този социален контекст е изключително лесно манипулируем от политиците, а тези, които казват, че минималната работна заплата се отразява негативно на икономиката се обявяват за неморални, а тяхната визия се рисува гротескно в общественото пространство - че защитават алчния капитал, който по всякакъв начин се опитва да използва и да манипулира трудовия пазар в своя полза. По тази причина темата е сложена на едно от първите места, когато става въпрос за икономическа политика, отбеляза Сиркаров.

Какви са вредите за икономиката от минималната работна заплата? Могат ли те да бъдат туширани, ако не може да се премахне? Възможно ли е минималната работна заплата да бъде изчислена справедливо?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като им пречи мин.раб.заплата,да направят да има само средна.Нямам нищо против да получавам 1200лв на месец.Или да ни плащат на час,по тарифи от Западна Европа.
18
0
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Предлагам много рационално решение, и веднага икономиката ще дръпне светринни години напред! Просто работниците ще трябва да плащат на работодателите, че са ги назначили на работа. По една минимална заплата. За тях-ако остане- по 2 и 50 на месец.Достатъчно е за издръжка на семейство, а на работодателите също ще им стига, и няма да мислят с какво да платят новото Бентли и дали ще им стигнат парите за мезец на Малдивите с любовницата, и за седмица в Мармалис или кушадасъ с жена им.Идилия!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката"защото е мизерна и я получават повече от половината работници
16
0
 
29
 
! Отговори
Шивални преди 6 години
В шивалните в югозапада масово се работи по 8-9 часа, но хората получават по 200-300 лв заплата. Това, което им се води по документи е под минималното. Ще кажете защо стоят? Защото нямат алтернатива. Не всеки може да поеме към София или към чужбина по ред причини. Въпросът тук е, че всички знаят, че в шивалните се злоупотребява с хората, но властите нищо не правят.
15
0
 
35
 
! Отговори
Чинчила преди 6 години
"Бизнесмените" като чуят за заплати и получават запек.
14
28
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 6 години
Защо не ревахте на бай Тошо за заплата от 100$... 100 долара = 100 кила портолаки = 100 кила банани. Айде сега ми кажете колко голямо производство е имало... само не знам защо баба ми и дедо ми се гледали кози, крави и градини... сигурно като домашни любимци - защото нали магазините са пълни с евтина и екологично чиста храна.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутният курс също не е пазарен но никой не казва защо е точно толкова и защо другите цени ще са пазарни и ще се увеличават. Ако цените паднат или са замразени, никой не е против МРЗ да се фиксира както предо 1989 г.
12
4
 
0
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Защото много човеци влдеят математиката и се подиграват на другите хора, които се трудят. Докато с физиката и химията, всички човеци се справят само практически.Затова и хората не се оправят с климатот в целиот свет, поне за сега де....
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Кой ще прави бизнес бе, шегаджия?! Ония с куфарчетата или нашмърканите им *** синове? Откакто реализираха проекта Боко, 99% от тогава прохождащите добронамерени бизнесмени са аут! Какви предприятия ще си спретнете като се махнем? Виетнамски цехове за суджуци, от кучешко? Смешен си!
10
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МРЗ е вид защита за работещите в провинцията.Няма ли МРЗ, частника няма да плаща повече от 300лв, може и толкова да не даде.Още миналата година Домусчиев и другия натискаха МРЗ да е колкото прага на бедността. Тотално изцеждане и заплата колкото да не умреш от глад.МРЗ трябва да стане 700-800лв. Искането е реално и постижимо.
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България те осигуряват на минимална на 4 часов работен ден, ама всъщност опъваш по 12-13 часа 6 дена в седмицата.
8
0
 
36
 
! Отговори
тия са луди! преди 6 години
Чорбаджиите не си ли дават сметка, че с тези киpливи заплати няма да намерят нито българи, нито роми, нито бежанци, нито мошдовци и украинци?! На всичкото отгоре искат да няма мин. заплата, за да плащат по 200-300 лв. като преди 10 години.
7
4
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Единствения проблем на т.н. минимална заплата е нейния размер. Иначе на 'бизнеса' това му пречи, защото ако нямаше минимум, щеше да осигурява хората на 25 лева.. Друг е въпроса, че никой не получава минимална заплата реално..
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МРЗ е вредна за алчника. Падне ли МРЗ, частника ще плаща 200-300лв за цял месец труд. Може и толкова да не даде. Знаете ли колко малки фирмички от по 3-4 човека има в провинцията, скрити в сградите на бивши предприятия от соца, които никой не ги знае и не ги вижда кога отиват и напускат работа, по колко часа труд полагат, без почивни дни, без почивки през раб. време, при заключена врата? Накрая подписват ведомост за МРЗ, а получават плик с 250-300лв вътре. 10лв за работен ден.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работовземателите наистина трябва да отидат във Виетнам и Индия да работят, а в България няма да остане празно, друг ще вземе пазара и работната сила да прави бизнес.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната заплата е вредна, полезно е денонощно да ни занимавате с истанбулски конвенции за отвличане на вниманието.
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без това мнозина ги осигуряват на минимална работна, затова трябва да стане 1000 лв.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най полезно е робството !
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше минимална заплата щеше да е пълно с работници на който се плаща по 150-200лв. на месец....В един идеален вариант няма нужда от минимална заплата, където има реална конкуренция и се търси качество на крайния продукт, за съжаление в *** не е така!