България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал

Премиерът покани азербайджанският бизнес: Имаме благоприятни данъци!
18 фев 2018 14:47,
130
България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България оценява ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност на страната, увери българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанската медия Trend. Той заяви, че е уверен в потенциала за сътрудничество между двете страни.

Перспективи за задълбочаване на отношенията между България и Азербайджан

"България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов.

"Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместна Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят, цитира "Фокус".

Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.

Още по темата

"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", добави премиерът.

Ролята на Азербайджан за укрепване на енергийната сигурност в Европа

"България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан", заяви Борисов.

"Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.

"Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания "Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", допълни министър-председателят.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище "Шах Дениз", допълни Борисов.

Относно важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан

Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.

"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.

Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

Възможности пред азербайджанските инвеститори в България

"България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни", убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления", заключи премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
Last Timer преди 6 години
До ЩирлицZaharieva she vi spasi. Nyama tiga i kochina.Kochinata e samo za vas zashtomo mnogo jelaehte da se sluchi. Davi e bon apetit.
108
1
 
5
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
До Анонимен 96Днес БГ е калната ***......
107
2
 
7
 
! Отговори
валда преди 6 години
цяла европа се натиска за руски газ и го получава, а нашият ще търси това от азерите.Дръжте се за Русия, в нея е спасението.Европа ни лиши от южен поток, иска да нилиши от сигурност.
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой управлява в момента България?Защото чета,че Тръмп не иска да види Б. и Ц.,а Меркел също вече не е благоразположена към тях.Кой всъщност управлява в момента България?
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука си е Суджук.
104
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Имахме и "мистър 10%".Какви времена бяха,ц,ц...Сега всичко е по устав-до стотинка,мда...
103
4
 
2
 
! Отговори
:)) преди 6 години
ПРЕМАХНЕТЕ ВИЗИТЕ!
102
5
 
4
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Ако си мислите, че руския *** го няма -лъжете се. В другите статии е "активен" . Просто "нарежданията ' са такива: "Когато виждаш, че губиш, не отговаряй". Стандартна практика при троленето..............
101
4
 
2
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Няма отговор...........Руския *** припадна или яко се е заиграл с вибратор модел "Искандер"...............Ужас.
100
5
 
3
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Ехооооооооооооооооо, де си "Боби"???? Ххахахахахаха! *** рубладжийски!
99
6
 
2
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Айде беееееееееее!! Отговаряйте *** скапани!! Само с "минуси" не става!! ***!!!!
98
3
 
2
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Айде беееееееееееееееееееее, руски *** аналнозависими!!!! Кажете как ще се развивимаме като излезем от НАТО и ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!
97
0
 
8
 
! Отговори
petkan divaka преди 6 години
Как все си сътрудничим със световните аутсайдери... защо не сме сътрудници с Южна Корея, Япония, Австралия, Канада или Великобритания...
96
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Режим на тока, ще обработват земите с руски комбайни , няма да излизат извън България, ще правят лютеница и ракия лятото , ще ранят прасета , ще карат мини танкове ( москвич) , ще се правят на равни ( нищо че едните в партията ще ходят по света ) , ще имат 1 канал БНТ , един вестник да си бършатт бедния задникк, ще оглупяваттт от недостиг на информация....Такива неща ще правят извън ЕС. Каквито са свикналии 100 те пенсионера тук.
95
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бре, *** руски, кажете кво прайм като излезем от ЕС и НАТО???? Излизаме от чиста, подредена и просперираща Европа и отиваме в калната *** Сибир??? това ли искате??
94
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Този още ли е тук? Мъжки загаси си лампата и погледни през прозореца!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено със 350 полета на дипломатическа поща от тези красавци беше доставено оръжие на Ислямска държава за да режат на християните главите в Сирия и да им продават органите (((
92
0
 
10
 
! Отговори
Бай Мудан преди 6 години
Този на снимката е *** като гъдулка
91
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Айде бреееееееее, отговори!! Ко прайм като излезем от ЕС и НАТО????
90
2
 
13
 
! Отговори
Тондоро Мондоро преди 6 години
То суджука е умствено недоразвит

Спонсорирани публикации