Износът на ток расте, у нас потреблението се свива

Производството на електроенергия намалява спрямо 2017 г.
5 апр 2018 18:22, Деляна Петкова
45
Износът на ток расте, у нас потреблението се свива
Снимка: flickr

Износът на електроенергия от България расте с 16,2% за първото тримесечие, но това не е достатъчно, за да компенсира свиването на потреблението, става ясно от оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

През последните две години износът на електроенергия се свиваше непрекъснато. Ръстът днес донякъде се дължи на ограниченията от началото на миналата година - за да бъде защитена енергийната система в периода 13 януари - 9 февруари 2017 година беше спрян износът на ток.

В началото на 2017 година целият регион беше обхванат от студена вълна, което повиши потреблението на енергия. Заради недостига на електроенергия се наложи включването и на студения резерв.

От данните на ЕСО е видно още, че потреблението на електроенергия в страната се свива с 4,89% до 11,2 млн. мегаватчаса. Това също е свързано с по-топлото време през тази зима.

Намаленото потребление от своя страна се отразява на производството, което достига 12,3 млн. мегаватчаса, което е понижение от 3,37% спрямо първите три месеца на миналата година. Съществено е понижението на производството от базовите централи - в рамките на малко над 7% до 10,3 млн. мегаватчаса.

Продължението четете на Investor.bg


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
МНого лошо преди 8 месеца
терористите на власт крадат милиарди от народа и ги ПРАХОСВАТ През НАГЛО КорУПЦИОННИ ОБЕКТИ подавани щедро на партиино подставени компании.
ЗА Пенсии и помощи за деца пари не дават но за вили .палати ,хотели с яхти,джипове,басейни крадат от народа вече над 10 000 000 000 живи кървави лева/вижте все пак колко по данни от Оперативна програма"Развитие на селските региони" контролирана от турско говорящи терористи на власт в министерство на земеделието
42
0
 
0
 
! Отговори
Ликвидират БЪлгарите преди 8 месеца
ИМАше данни че терористите на власт изнасят ток без пари през подставени партиини компании или з а по 2 евро цента на киловат час.НА БЪлгарския народ същите нагли престъпнци го продават по над 23 стотинки за киловат час.

Има данни че фотоволтаичните централи не произвеждат ток годен з а мрежата но крадат милиарди от народа.ограбените пари делят със съучастници.получават свърх високи цени за ток заради некаква грешка печатна.
41
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
До Анонимен32 Да позная-гласувал си за Герб, нали? Уредите били по-икономични?Възможно е. А да си забелязал, колко предприятия, заводи, ферми се закриха за тия 28 години? Които денонощно, на 3 смени дърпаха ток?В града ни има заводи, преди с 850 човека персонал, сега с 20, има и такива, буквално разрушени до основи.Населението-емигрирало, или починали.А Борисов разреши фотоволтаик до фотоволтаика, перки до перките, и гарантирано изкупуване-далавера от всякъде.
40
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
До комитата Приятел, това е така, както си го написал, но ако питаш управляващите, или четеш едни новини някъде, ще те убедят, че вече сме постигнали нови висоти в икономиката, тя е по-малко енергоемка, а и всички лампи в държавата са ЛЕД.
Също така, ще ти кажат, че сме икономическия тигър на ЕС, в нашия край на Европата.Спокойни, стабилни, проспериращи. Нямаме нужда нито от АЕЦ, нито от Потоци, а инвеститорите барабар със кадрите си се преселват тук, изгодни сме им.
39
0
 
11
 
! Отговори
комитата преди 8 месеца
нали се сещате кога потреблението намалява -когато икономиката намалява , населението и стандарта в една държава ///
38
0
 
14
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 месеца
НАЙ-ЕВТИНИЯ ТОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ УЧАСТВА САМО С 3 % ВЪВ ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ

ПОЧТИ ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ НА КОЗЛОДУЙ СЕ ИЗНАСЯ ПРЕЗ ЧАСТНИ ФИРМИ НА ЧЕНГЕТА ЗА ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, МАКЕДОНИЯ
НЯКОИ ОТ ТЕЗИ "ИЗНОСИТЕЛИ" ПРИБИРАТ ПО НЯКОЛКО МИЛИОНА МЕСЕЧНО САМО С 2 ФАКТУРИСТКИ, КОИТО РАБОТЯТ В НЯКАКВА ГАРСОНИЕРКА

ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ ОБАЧЕ НА ВЕИ ЦЕНТРАЛИТЕ ( ФОТОВОЛТАИЦИ, ПЕРКИ, МИНИ ВЕЦ И Т.Н. ) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗКУПУВА ОТ ДЪРЖАВАТА НА КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ И ПОСЛЕ РАЗБИРА СЕ ПОСТОЯННО НИ ВДИГАТ ТОКА
37
0
 
9
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 месеца
ЗНАЧИ ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ ПОСТОЯННО НАМАЛЯВА,
( заради изселването и измирането на населението )

А БОКО ПОСТОЯННО РАЗРЕШАВА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ МРЕЖАТА НА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЦЕНТРАЛИ ВЕИ.
ТОКА НА КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗКУПУВА ПО КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ

СТИГНАЛО СЕ Е ДОТАМ ЧЕ Е ПОСТРОЕНА ЧАСТНА ВЕЦ И В РАВНИНАТА
ЧРЕЗ КОЯТО КЪЩИТЕ В СЕЛО ХАЙРЕДИН СА С ПОСТОЯННО ПОДГИЗНАЛИ ОСНОВИ

И ВЪПРЕКИ ТОВА РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТАЗИ ВЕЦ Е ПРОДЪЛЖЕНО !
36
6
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 8 месеца
Искам АЕЦ Белене! Няма значение, че и правнуците Ви ще го изплащат, а някой ще изнася тока му за своя джоб. Няма значение, че тока, който ще плащам от частни ВЕИ, ВЕЦ и пр. енергийни мощности , собственост на комунисти-русофили, е на тройна цена. Важното е, да построим никому ненужна АЕЦ по руска технология и да останем вързани за руската каруца, да каруца.
Дружба от векове, за векове!
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я да по осмислим малко. Днес Финландия е дала зелена светлина на Северен поток 2. Ние като по така евтоатлантици (пу чумата да ги тръшне) спряхме Южен. Скоро ще се спират и 5 и 6 блок, ама това вече е без значение, защото пък няма хора и производство, за сметка на това имаме дублиращи държавата НПО и някакви ценности, с които трябва да сме солидарни.
Хайде със сбогом.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Италия си внася 30% от ел.енергият и не виждам нещо да са фалирали или да живеят зле.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
28 айде да не ми обясняваш неща ,които са ми ясни по-добре от теб. Говоря ти за действащите договори и всичко. Дори и микса да е само от АЕЦ ,пак няма да излезе на 6 ст. Обяснявам ти защо се продава на 6 ст , което е под себестойността и защо Белене е абсурд да се строи. Така че, повече осмисляне!!!
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Факторите са много. Освен броя население, имаме и иновации. Много сгради се санираха. Зимите станаха по-топли и по-кратки. Масово вече се отопляват на дърва. Появиха се слънчевите колектори , което намали потреблението от най-гълтащите уреди-бойлерите. Никой вече не се топли с калорифери, радиатори от онези дето дърпат по 4-5 киловата на час. Климатиците са с по 0,7 и 0,8 киловата. Уредите са клас А и плюсове даже.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Вуте

Квартира - 50 лв.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Икономиката е максимално свита и всяка година намаляваме с 40-50хиляди. Нормално е да се свива потреблението. Докога обаче?
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Извод : АЕЦ Белене не ни трябва
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 24

Много говориш за мислене, но като че ли капацитета ти за мислене се изчерпва до това да си мислиш че мислиш.

Като е много скъпо производството да спрат всичките "зелени" перипети и да пуснат АЕЦ-а. Цената е в пъти по-ниска.

Уви целта е съвсем друга, и си е направо геноцид на българския народ. Това че въртят печалбица покрай цялата работа е просто бонус. Цени, заплати, качество на живот, медицина, храни - всичкото е впрегнато в геноцид. От твоите вождове.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия които имат къщи си купете слънчеви колектори,аз не плащам ток
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом потреблението се свива значи икономиката дето я нямаме хептен се е сгърчила.
25
0
 
6
 
! Отговори
БатСали електрик преди 8 месеца
Верно е и при мен има ръст на износа
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
23 добре ,че нищо не зависи от не мислещи като теб! Сега щяхме да сме на свещи.Лошото е ,че и те струват пари и няма да има кой да ни ги продаде на по-ниска от себестойността им цена. Нищо ,че сме българи в България!!! Те на немеца не му дават нищо без пари в Германия. Знам ,че вероятно пак не зацепи!