Германия готова да съкрати над 80 хил. работни места

Перспективите пред трудовия пазар се влошават
15 ное 2019 21:17, Анисия Иванова
58
Германия готова да съкрати над 80 хил. работни места
Снимка: Bloomberg

Германската икономика може и да избегна рецесията на косъм, но натискът върху индустрията в страната не показва признаци на отслабване, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица германския автопроизводител Daimler обяви, че ще съкрати 10% от мениджърските позиции в подразделението на Mercedes, като според изчисления на Bloomberg общите съкращения, обявени в германския производствен сектор през тази година, вече възлизат на над 80 хил.

Компаниите от Volkswagen до Siemens освобождават служители, тъй като мощната германска автомобилна индустрия се задъхва на фона на прехода към електрически и автономни коли, докато производителите на авточасти и роботика страдат от забавянето в износа и търговските спорове.

Нивото на безработица в Германия остава 5% - близо до историческо дъно, но броят на работещите на свободна практика и на временни трудови договори се увеличава от миналата година насам. Автомобилните компании започват да съкращават хиляди работни места. Само Daimler планира да съкрати разходите си за възнаграждения с 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара) – потенциално излагайки още много работни места на риск.

Ефектът от съкращенията вероятно няма да бъде усетен веднага. Германските трудови закони и профсъюзи затрудняват освобождаването на служители, като много големи компании имат споразумения, забраняващи принудителното уволнение. Това означава, че програмите за съкращаване на служители разчитат на доброволния елемент и понякога се изпълняват с години.

Влошаващите се перспективи пред германския трудов пазар могат да се превърнат в главоболие за управляващите в Берлин, които обмислят да последват страните от Китай до Великобритания в засилването на инвестициите за стимулиране на икономиката.

Над 20 компании в Германия обявиха планове за съкращаване на работни места от началото на 2019 г. Самолетният производител Airbus например обяви през април, че планира да съкрати 1100 служители. Производителят на части Bosch заяви, че планира да намали работната си сила с 2840 служители през октомври, а конкурентът му Continental разкри планове за съкращаване на 20 хил. работни места в глобален мащаб, от които 7 хил. са работещите в Германия. Американският автопроизводител Ford пък посочи през юни, че има намерения да съкрати 12 хил. души в Европа, 5 хил. от тях – в най-голямата икономика на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак глупости!Не Германия а бизнеса в Германия, прмишлените предприятия, заводи и.т.н. т.е. понятия които вече в България няма, искат да пуснат 80000 хил. а и повече. Щом чета българската държавата определя заплатите и ми става лошо за "пазарната" икономика в България. Разберете веднъж завинаги, В Германия държавата определя само на държавните служители, а те са малко, заплатите. В промишлеността има само една задължителна минимална, а останалото е само договорка!
51
0
 
5
 
! Отговори
Сисо преди 4 години
Защо ли се притеснявам по малко от рецесията в Германия отколкото от финансовия разцвет в БГ
50
0
 
4
 
! Отговори
До 53 Дъ Клаш преди 4 години
Французи и от всички държави има в Китай но ти няма как да ги видиш като не излизаш от софия а си само пред компа и пишеш срещу заплащане от НПОта на сорос
49
0
 
4
 
! Отговори
До 53 Дъ Клаш преди 4 години
Изглежда си направо без мозък ! Китайците не бягат, те пътуват свободно и държавата ги стимулира като ги кредитира да инвестират по света. Познавам много такива китайци.
48
2
 
3
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Брех тез китайци бре направили за 10 години.Аз французин да емигрира в китай не съм видял но съм видял пълен париж а и не само с катайци.Що бягат от тозь рай.А стига глупости.
47
0
 
0
 
! Отговори
германски пенсионер преди 4 години
До съвременна ГерманияНевъзможно е да се живее там с многобройните правила,ограничения,забрани,глоби....България и Източна европа се превърнаха в меката на бедните немски пенсионери!
46
0
 
4
 
! Отговори
измамените камили преди 4 години
До Ха-хаЖалко, как по време на соца ГФР беше нашата мечта за свобода и спасение от БКП...Оказа се че радио Свободна Европа и Дойче Веле са гнездо на българската ДС и КГБ!
45
1
 
4
 
! Отговори
съвременна Германия преди 4 години
До КонстантинГермания ми падна в очите с нейните черни германски граждани...
44
1
 
2
 
! Отговори
обяви за работа преди 4 години
До стари номера- чрез предварително назначени техни хора - удобни верни некадърници.Условията да си вишист и владеещ език целяха да се намалят кандидатурите!БКП беше основната преграда пред специалистите да се развиват! Бандитизъм на БКП
43
1
 
2
 
! Отговори
стари номера преди 4 години
И тук когато работите не вървяха добре през соца, първо съкращаваха канцеларските!Съкращенията се отнасяха само за неудобните на БКП хора и после си назначаваха техни
42
0
 
2
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Ха-хаИ аз това се замислих, уж търсят милион и половина работници, че не им стигат, сега излиза статия, че работниците им са много и трябват съкращения.
41
0
 
2
 
! Отговори
добавка от 45 преди 4 години
не само това, ами че вече 20% от Дроновете на Пентагона са дизайн и производство на Китайската DJI!!
40
2
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
не знам, невежа ли е, какъв и какъв си ти, но факт е, че ако напишеш в Гугъл "pentagon DJI", ще намериш от американските медии статий, че Пентагони си купува 810 дрона с иновативен дизайн от Китайската DJI. Така, че кога фактите говорят и Боговете мълчат!
39
1
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Баш ми е на дедовеца всякаква т.нар. "икономика". И германска и българска, и световна.
38
4
 
4
 
! Отговори
Давид преди 4 години
Къв китай бе тия едва дишат.Хонконг е само началото.
37
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Мдаа идва края на райха .Трябва вече да се правят кадърни електромобили .Само с дизайн и маркетинг не става. Същото се отнася за инфраструктурата .Това ще доведе до намалено население и от там падане на цените на имотите и най сетне до фалита на дойче банк и комерсбанк .Света се променя и Германия е най големият губещ.
36
3
 
9
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
вижте сега в учебниците по икономика се учи, че иновацията се случва на поточната линия на производството, т.е. трябва да си в кухнята за да видиш кое как е, да си много навътре в нещата за да ти дойде иновативната идея как и кое може да се подобри. С Деиндустрализацията на Европа и САЩ, вече няма хора от текущите поколения, които са на поточната линия. За това Китайците учат Математика, Инженерни науки и т.н. а Европейците залагат на Жендр Идеология и Либерални Изкуства. Затова Китай има Хуавей
35
4
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
ти описваш Китай от преди 30 години, комунистите винаги оперират така - първо е кражба или продукт Имитация, след това идва Инвестиция с откраднатите пари, след което е Иновация. В момента вече в Иновация - за какво копиране ми ковориш, като дори военните на САЩ ползват Китайски Дронове произведени от DJI, Китай единствени стъпиха на обратната страна на Луната и т.н. и т.н. Дори вземи телефон на Хуавей и се замисли, защо не се прави такъв продукт например в ЕС. Китай е Иновация след Иновация!!
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе що като Китай са много добре не могат да произведат сами една ножица или паста за зъби?Всичко им е гепеница и копиране от деградиралият запад.Що нищо не могат да измислят.Да чудесни копирни машини са.Ама за да копираш една книга първо трябва да я напишеш,нали така.С Конфуций и прозренията на Мао не става.
33
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
трябда да си прав, защото факт е, че Барозо е Прецедател на Комунистическата Партия на Португалия, факт е, че е не просто Комумист, а по негови думи Маоист, т.е. фен на Моа Дзъдун, който е убил поне 60 000 000 китайски по време на комунистическата му революция. Факт е, че Меркел е не просто член на ИзточноГерманската Комунистическа Партия, а е отговорна за Пропагандата сред младежта. Факт е, че Бо Тик Вун и всички около него са Хора на Партията. Просто, това беше начина да превземат Европа и САЩ

Спонсорирани публикации