Колко мляко има в сиренето? А дали изобщо има мляко?

За какво да следим, когато пазаруваме
7 фев 2020 19:56, Екип на Dnes.bg
58

Преди няколко дни от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че са открили отклонения в състава на два вида сирене, което се продава на нашия пазар.

По време на проверката в София са били взети общо осем проби от млечни продукти.

В две от пробите, предлагани като краве сирене, са били установени 75% вода, обезмаслено сухо мляко и нито грам млечна мазнина.

Лабораторно доказаните стойности в пробите не отговарят на заложените в технологичната документация за производство на продуктите.

Въпреки съдържанието си въпросният продукт не е бил продаван като имитиращ млечен продукт, а като ''сирене''.

Опасни ли са тези продукти и за какво да следим, когато пазаруваме?

Отговорите дадоха д-р Райна Иванова от Българската агенция по безопасност на храните и Богомил Николов от Асоциация ''Активни потребители'' в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
витко ненов преди 4 години
Аз ходя всяка събота на женски пазар в София.Там от 10 до 15ч. има фермерски пазар точно на центъра му.Можеш да дегустираш продуктите директмо идващи от мандри.Вино,мед,ядки и др.Можеш да посетиш стопанствата о/о София и да се убедиш как се прави истинска храна.Можеш и да отидеш до Сърбия за 10-15лв. и отдам да си купиш.Не ходете в веригите.От там само бира,сол,безалкохолно ,уиски и флумастри купувам
50
0
 
0
 
! Отговори
Иванпв преди 4 години
Ментакът си има даржава,и това е нашият . Добре 4е има и други даржави.
49
0
 
3
 
! Отговори
anonim преди 4 години
Кога най сетне ще се научите, като публикувате такива статии да КАЗВАТЕ кои са тези два вида сирене. Хората да знаят да не купуват тези полуфабрикати. Вярвайте, че не след дълго фирмичките ще се усетят че нещо правят нередно.
48
0
 
1
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
Написах Престъпление и наказание, но много малко са ми чели романа, а още по-малко разбрали!
47
0
 
13
 
! Отговори
Tom преди 4 години
Абе хора ,то държава няма,вие мляко в сиренето търсите.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, нашите управници засипаха България със стотици хиляди тонове отровен и канцерогенен бо кл ук и хич не им пука.Нито има наказани, нито има осъдени за над 800 разрешения за внос на тази "ценна суровина" както се изцепи една гербава *** на ръководна длъжност.Наглата твар заяви, че нямало да превръщат страната в концлагер и нямало как да спрат ***?И защо тоя е още на работа а не е уволлнен?Няма как и храните да не са ни от бо кл уци, щом засипаха природаата ни безнаказано.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой някъде нещо нарушил, "две марки"...Тоест, прикриват виновниците за нарушенията, безполезни са за опазването здравето на населението.Тоест, тази агенция е за закриване. Никаква полза за нас от нея, единствената полза е за тях самите -- събират подкупи за да позволят тези които ни тровят, да продължат да го правят необозпокоявани. Някой някъде нарушава, а вие глупави българи няма да знаете кой е тоя и ще си ядете ***.
44
0
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
до тези които са влюбени в сегашния режим: наслаждавайте се на "имитиращ млечен продукт"...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,киселото мляко се прави за 5 минути,а сиренето отнема малко повече време,но също се приготвя по много лесен начин,купете си домашно мляко и си произвеждайте си сами сирене,кашкавал,че дори и масло(с миксера).Сиренето ако се постави в каче(дървена каца) и солена саламура в хизба(на хладно),може да издържи цяла зима.
42
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До селски 25 Скоро ще има забрана от ЕС да се отглеждат животни в частни дворове. Не се хвали с кравата и прасето.
41
0
 
19
 
! Отговори
30г назад и в страни преди 4 години
Че от къде да има мляко ? - малките животновъди бяха унижтожени ,а големите имат животни ,ама само на хартия ,за да взимат евро супсидии.Че месо има ли ? ми Не, Че пилета и яйца ? - полски отрови . Внасяме Б О К Л У - стари меса,сухи млека,турски зеленчуци отровни от нитрат и химия........Ние нищо нямаме ,ни лук ни картофи - Нищо !
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
към 40...Продължаваме с надценка на верига или дистрибутор. Обикновено е 40-50% от крайната цена, да е по-ниска, се смята брак(незакупено и хвърлено)... Стана 28.80 с ДДСто крайна цена при за клиента при директна продажба във верига без дистрибутор. И тук няма офиси, шефове, секретарки, шофьори, служебни коли и т.н. купища разходи, които се покриват от приходи, т.е. цена на изделието...Примерът е само за това как се определя цена. И ти работиш и си искаш заплатата на края на месеца, та...
39
4
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Бyлrapиcтанcкитe власти само се преструват че работят.Както и редовият мързелив българин..
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20,Много си далеч от истината за пазара. Надценките далеч не са 10-20%, за да ти излезе сметката, а и не смяташ голяма част от себестойността. Не че знам реални суми, но... 7лв материал е от теб. Нека цехът с машините струва 2млн и се изплаща за 10г. 200000/година, 20000/месец. 2 работника по 800 с осигуровки, ток 1000, подръжка на машини 1000, транспорт на тон 200... Ако са 10т/месец, то колко става? 10ина лв само себестойност. Надценка 20%- 12. ДДС 20%- 14.40.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Търговците нямат насищане..................Истински български родолюбци!
36
0
 
24
 
! Отговори
долу в левия ъгъл преди 4 години
защо не обявявате нарушителите производители и марките сирене, кашкавал, мляко,...... в които няма мляко, или не е удобно?
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За лошият продукт е виновен лошият търговец! Всеки магазин или верига който не пази доброто си име ще се разори в определен срок от време.Точно за това чуждите вериги като Лидъл заменят всичко съмнително без въпроси.Развиват собствени марки и извършват вътрешни проверки на продуктите от доставчиците.Помните ли най голямата мандра в България за сирене край Добрич, собственост на Белла България.Сигурно не, защото я отрязаха от всякъде и се разори.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като на производителите им изкупуват зеленчуците за стотинки , а в магазина ги продават за левове, представете си сиренето от 10 лв на каква цена излиза от мандрата и какво качество да очакваш.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Норге 20Сирене се прави от 7л. прясно мляко, ама от това мляко извличат мазнината и какво ли не. После правят сирене. Така, че цената на сиренето е много по- ниска. И всякакви други подобрители, които добавят, правят цената му още по- ниска. Истинското сирене изобщо не струва 15-20лв/кг. Алчните доставчици и търговци надуват цената му. Търговците нямат насищане.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате истинско сирене кашкавал прясно и кисело мляко отидете в Родопите при бабите и старците които имат крави. От там си купих 10 кг кашкавал и 10 кг сирене. Кисело мляко не купих защото докато го докарам до София ще стане на оцет. Но пък на място хапнах 300 грама. Прясното мляко го сварих на място и до София издържа не се пресече. От магазините не пазарувам палмово масло.

Спонсорирани публикации