Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре

Повечето стоки поскъпват, макар и с по 10-20 стотинки
105
Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре
Снимка: Pixabay

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на „Труд” в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.
По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично – 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: магазиниценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
3
 
! Отговори
haha преди 4 години
Тъсене щом има ще има и предлаганеhahahahhahahahahahahahahahahahhahhahaha.като нема производство нема стока та ако ще и търсене да има...
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитвам се да поддържам кварталните бакалии и през последната седмица купувам от тях, но наистина прекаляват с увеличаването на цените.
46
0
 
17
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Че цените ще се вдигнат, това е ясно на всички. Лошото е, че ще се запазят на тези нива от сега нататък. Вдигнат ли се един път цените, сваляне повече няма. Така стана и с доматите. Едно лято решиха, че ще ги вдигнат от 50-60 стотинки на 1-2 лева, и повече не видяхме домати под лев в София. Нито има бизнес логика, нито нищо. Просто търговците усетиха, че могат да вдигнат цените без да има проблем за бизнеса им, и повече не пожелаха да ги свалят. Сега ще стане същото с останалите стоки.
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам колко озлобени ватенки има тука, чак жал ми става.Добре, ще се съсипе малкият и среден бизнес. Ще получите двудневен кеф, че комшията е фалирал. И после какво? Правилно - оставате в ръцете на едрия бизнес... А той ще ви извива врата, докато, както казват братушките ви, "не появится капелька жира" :)
44
3
 
12
 
! Отговори
Orba преди 4 години
В момент на криза не може да ми говорите за пазарен принцип на цените. Нали уж идеята е да се ограничи пътуването на хора. Ако кварталният магазин стане прекалено скъп, това ще ме принуди да ходя в магазин от голяма верига, за да пазарувам по-евтино, което ще доведе до струпване на хора. Не може в кризисен момент да ми говорите за пазарни принципи. Те са актуални в мирно време.
43
4
 
8
 
! Отговори
haha преди 4 години
Сега ми се ще проповедниците на капитализма да обяснят защо нема тоалетна хартия... Оглушиха ни да говорят за социализма, а сега при капитализма как е? Некаква разлика ??? Нема стока като полудее стадото а дали е капитализъм или социализъм все тая.
42
2
 
8
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Търсенето определя цената.Така е било винаги и така ще бъде.Муравей Радев едно време беше казал:-Който може да си продава доматите на 5 лв. кг. да го продава,ако някой му го купи.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъсене щом има ще има и предлагане и повишение на цената колкото поеме пазара.Щом има ба лъци ще има и тарикати!Да няма избор разбирам,ама магазини бол!Кой където иска там пазарува.Винаги търговеца ще се пробва да вземе повече,но има ли конкуренция няма как да мърда нагоре защото хората ще отидат при другия.Никой никого не задължава да пазарува ако му е скъпо!Има и по-евтино!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мразя ги тия гаражни бакалийки. Да ги фалираме!И да останат големите вериги, та още по-лесно да се определят цените. Тая злоба ще ви съсипе и мозъка, и джоба :)
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев ще ги оправи.Ако е, както оправи Божков...Пък и като ги "оправи", според теб и ги затвори, откъде ще си купуваш стоки? ;)
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Граматиков 36 Високите цени намаляват човеко потока. А това е и целта на щаба за борба с вируса.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересни хора сте, пичове,Значи, искате до блока ви да има бакалия, да е заредена, всичко да си има, ама в тези трудни времена, когато и граници, че и областни градове са затворени и транспорт и т.н. е все по-скъп, някак всичко да е на същата цена?И не, че нещо, но скокът на цените е още отпреди коронавируса. Пример - кенче кола беше 1 лев, около НГ стана 1.15, а малко преди извънредното стана 1.25 лв.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е виновен, че цените скочиха? Ти, *** си виновен! Забрави ли как изкупи тоалетната хартия?! 500-те рула ти седят в коридора, не ги ли виждаш?! А единият тон брашно!? А 200-те бутилки олио?! Забрави ли ги?! И 20-те литра белина. По цял свят е така- простият човек купува и се "Запасява" със стоки, които не са необходими. Той не е чувал, че може да си измие задните части, а не да замазва с хартия. При завишено търсене и същото производство, това е резултатът- висока цена.
35
7
 
4
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
Няма такова нещо, малките магазинчета са под такава конкуренция от големите вериги, че дори някой стоки са по евтини от Кауфланд, Лидл, Била ! Статията е подвеждаща за да си запълват сайта! Сега ще ме изтриятт
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С непазарни цени и диктувани от държавата го пробвахме до 1989г.Сега пак някои искат това.Искат го защото тук няма капитализъм реален,затова и цените се диктуват.Само конкуренцията сваля цени и ако не успява държавата може да наводни пазара с ниски цени като отвърже резерва,а не да вървят ценовици като едно време.Осъзнайте се,губим свободата си!После да не пискате!!!!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във време когато магазините правят такъв оборот какъвто никога не са правели това си е спекула и нахалство.Гешев ще ги оправи.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във време когато магазините правят такъв оборот какъвто нокога не са правели това си е спекула и нахалство.Гешев ще ги оправи.
31
4
 
7
 
! Отговори
Ламаринка Тенекеджи преди 4 години
Естествено, че ще поскъпнат малко, нали сме пазарна икономика. Ако сложат таван на цените, просто всички стоки ще изчезнат като по Бай-Тошово време и ще хубаво хляба ще е 2 стотинки, ама няма да го има.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те добре дигат цените ама народо привърши парите. Останахме без работа без доходи ама децата ни не разбират какво е това. Сакат да ядат. Да не стане така и те да останат беработни и без доходи. Старите ора викат. Пир по време на чума не бива, и лаком газ глава затрива. Та да земат да си размАрдат мозАко и да помислат за какво им Думам.
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33 ИвановА веригите изнасят парите от България.Какво като не ги мразиш?Те мразят теб и всички нас като изнасят капитали.Монопола на големите води до диктатура!!!!!Резултата е робство!!!!

Спонсорирани публикации